Дванадесет – толкова са монархиите в Европа. Три от тях

...
Дванадесет – толкова са монархиите в Европа. Три от тях
Коментари Харесай

Албанският принц Лека II - твърде възпитан, твърде образован и твърде добър, за да бъде политик

Дванадесет – толкоз са монархиите в Европа. Три от тях – Андора, Лихтенщайн и Монако, са княжества, а Люксембург е велико херцогство. Историята Европа може да се опише посредством нейните кралски династии – Хабсбургите, Бурбоните, Романовите, Стюарти, династията на Хоенцолерн. Кралските фамилии са неизменима част от историята на европейските страни, само че това не попречи на комунистическите режими да детронират и прогонят с лека ръка монарсите от техните страните. Сърбия, Румъния, България, Албания са единствено част от страните, които прогониха кралските си фамилии, а по-късно още веднъж ги поканиха да се върнат назад вкъщи.

Днес те са без тронове, залостени сред предишното и бъдещето. Наследиха корони, които не съществуват. Някои от тях избраха да останат в сянка, а други се върнаха под светлините на прожекторите, с цел да утолят духовния ни апетит за водачи, които да са освен това от елементарни бюрократи или законодатели. Трети, като Симеон Сакскобургготски, се пробваха като министър председатели и политически водачи.

Кои са потомците на детронираните монаси и какво са подготвени да предложат на страните, от които техните фамилии бяха прогонени?

Американското списание The Atlantic се срещна с албанския принц Лека Зогу II, с цел да опише по какъв начин живеят кралските фамилии, завърнали се в страните си след заточение.

Крал Зог, дядото на Лека Зогу II, e единственият мюсюлмански крал в модерна Европа. За него се счита, че претърпява над петдесет опита за ликвидиране. Той ръководи Албания до нахлуването на Мусолини през 1939 година, когато албанската страна става част от Италианската империя. Тогава бяга в Гърция, дружно със брачната половинка си Джералдин и своя наследник Лека I, който по това време е едвам на два дни.

По време на комунистическото ръководство Албания е провъзгласена за република и се отхвърля от своя монарх. Внукът на крал Зог – принц Лека се ражда през 1982 година, когато комунистическия деспот Енвер Ходжа към момента е на власт. Тогава възможностите на кралското фамилията да се завърне в Албания наподобяват далечни: в случай че го създадат, евентуално ще бъдат екзекутирани от комунистическото държавно управление. Дори притежаването на фотография на крал Зог в тези години води до сигурна присъда.

Комунистическият деспот Ходжа умира през 1985 година, оставяйки след себе си третата най-бедна страна в света. Шест години по-късно в Албания се организират първите многопартийни избори. Преходът от комунизъм към капитализъм в страната е тежък, защото почти две трети от популацията употребява новата икономическа независимост, с цел да влага в пирамидални схеми – чийто неминуем провал провокира суматоха, протести и всеобща емиграция.

През 1997 година синът на крал Зог, Лека Зогу I, се завръща в Албания и провежда референдум за възобновяването на монархията. Обикаля страната, с цел да показа своите хрумвания, само че акцията му не сработва. Според формалните резултати от референдума, две трети от популацията поддържа страната да бъде република, макар че самият Лека I твърди до гибелта си, че вотът е бил нагласен против него.

Повторното броене на гласовете води до митинги и принуждение, което го принуждава отново избяга от страната. Той е задочно наказан за образуване на въоръжено въстание. Пет години по-късно, през 2002 година, Лека I е амнистиран и поканен още веднъж вкъщи. Заедно с него в Албания се завръща и 20-годишният му наследник Лека II.

Днес принц Лека II е на 36 години и  живее непретенциозно в Албания - кралският замък е иззет от комунистите през 1946 година, а кралското семейство не получава никакво финансиране от страната. Принцът няма конституционно приета роля.

След завръщането си Лека II посещава кралската военна академия в Сандхърст, британски еквивалент на Уест Пойнт. Учи интернационалните връзки в Косово и италиански в Перуджа. Работи за албанското държавно управление и в продължение на три години е консултант във външното министерство, още три години е консултант в министерството на вътрешните работи и една година в кабинета на президента.

Лека II се занимава и с благотворителна активност и оглавява фондация, кръстена на баба му - кралица Джералдин. През 2019 година той съпровожда албанския президент на посещаване в Монако. Споделя, че също по този начин получава молби за помощ в навигацията в администрация и правни системи на Албания.

Албанският принц е деен във Фейсбук и Instagram, а също и в Twitter. Съпругата му Елия е изключително известна в Instagram – преди да се омъжи за принца, тя е член на албанския отговор на Spice Girls.

В обществените мрежи кралското семейство се пробва деликатно и безшумно да прокара някои  политически хрумвания. Овластяването на дамите да вземем за пример е една от тематиките, която нервира албанското общество. Лека II обаче разгласява фотоси, на които разхожда своята щерка в бебешката и количка – и получава пренебрежителни мнения,  тъй като доста от албанците считат, че развъждането на деца е работа на дамите и затова унизително за татко, даже и той да е принц. В този подтекст поддръжката му за женски благотворителни организации и изявленията му в Instagram са тихи политически изказвания.
 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР