Прочутият плаж Навагио (брегът на корабокрушението) на гръцкия остров Закинтос

...
Прочутият плаж Навагио (брегът на корабокрушението) на гръцкия остров Закинтос
Коментари Харесай

Най-известният плаж на остров Закинтос остава недостъпен през лято 2024

Прочутият плаж Навагио ( " брегът на корабокрушението " ) на гръцкия остров Закинтос ще остане недосегаем за посетителите и локалните поданици за второ следващо лято.

Гръцкото държавно управление удължи възбраната за визити в емблематичната туристическа зона поради заплаха от сриване на скали.

Решението е предложено от специалисти от организацията за обмисляне и отбрана против сеизмични опасности след постоянна инспекция на сигурността в региона.

Навагио се счита за един от най-красивите плажове в света поради усамотеността, чистото море и пясъчна линия, превъзходната панорама на високите скали и останките от кораба " Панайотис ", непокътнати от 1980 година

Затварянето на достъпа до Навагио стана през есента на 2022 година поради земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер, което провокира рухването на огромни скални парчета в залива.

Това не е първият случай в региона. През 2018 няколко души бяха ранени при сриване на същия бряг. Безопасността му се ревизира два пъти в годината поради нарасналата заплаха.



Изолираният плаж получава името си " Корабокрушение " преди повече от 40 години, когато тежка морска стихия принуждава екипажа на " Панайотис " да потърси леговище в залива. Корабът е зарязан, до момента в който тече следствие за хипотетично пренасянане на контрабандни цигари и алкохол на борда му. Дотогава тази част на брега на Закинтос е носила името " Св. Георги ".

Първоначално локалните поданици се притесняват, че останките му ще съсипят интереса на туристите към плажа. Всъщност се случва тъкмо противоположното - милиони души от целия свят идват годишно на Закинтос, с цел да го видят.

Напливът на хора се трансформира в по-големия проблем за Навагио поради изоставянето на боклуци на пясъчната линия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР