Двамата най-богати мъже на планетата Илон Мъск и Джеф Безос

...
Двамата най-богати мъже на планетата Илон Мъск и Джеф Безос
Коментари Харесай

За какво се скараха Безос и Мъск?

Двамата най-богати мъже на планетата Илон Мъск и Джеф Безос кръстосаха шпаги пред федералните регулатори. Ябълката на раздора са големите сателитни интернет планове, които фирмите им развиват.

Изпълнителният шеф на SpaceX Илон Мъск се включи в Twitter във вторник. Неговата компания желае да убеди чиновниците на Федералната комисия по връзките (FCC), че би трябвало да разреши на SpaceX да реалокира някои от нейните спътници Starlink на по-ниски височини от в началото плануваното, заяви.

Amazon на Джеф Безос оспорва настояването на SpaceX с претекста, че модификацията ще попречи на други спътници.

„ Не е потребно на обществеността да пречи през днешния ден на Starlink за сметка на сателитната система на Amazon, която в най-хубавия случай е на няколко години от употребата “, написа Мъск в Туитър.

Amazon отговори на изказванието на Мъск в мнение до CNBC. „ Фактите са елементарни. Проектирахме системата Kuiper, с цел да избегнем разстройства със Starlink, а в този момент SpaceX желае да промени дизайна на своята система. Тези промени освен основават по-опасна среда за вероятни конфликти в космоса, само че също по този начин усилват радиосмущенията за клиентите. Въпреки това, което SpaceX разгласява в Twitter, препоръчаните от SpaceX промени биха затруднили конкуренцията сред сателитните системи. Очевидно е в полза на SpaceX да задуши конкуренцията в зародиш, в случай че може, само че сигурно не е в полза на обществеността “, споделя представител на Amazon.

Starlink е проектът на SpaceX за създаване на взаимосвързана интернет мрежа с към 12 000 спътника, предопределени да доставят високоскоростен интернет до всяка точка на планетата. След като пусна над 1000 спътника в орбита, SpaceX започва обществена бета версия през октомври. Първоначалната услуга е на цена от 99  $ на месец, в допълнение към 499 $ предварителни разноски за поръчка на Starlink Kit, който включва потребителски терминал и Wi-Fi рутер за свързване към спътниците.

Междувременно Amazon работи върху личен сателитен интернет, наименуван Project Kuiper. Компанията има намерение да изведе 3236 интернет спътника в ниска околоземна орбита - система, която ще се конкурира със Starlink. Въпреки че през декември Amazon мина сериозен ранен хардуерен крайъгълен камък за антените, от които се нуждае, с цел да се свърже към мрежата, компанията към момента не е почнала да създава или пуска своите спътници.

Американските управляващи, в лицето на FCC, утвърдиха през юли предлагането на Amazon за Kuiper, в чието създаване компанията твърди, че ще влага над 10 милиарда $
Коментарът на Мъск се случва, откакто шефът на SpaceX Дейвид Голдман беседва с представители на FCC в края на предходната седмица, с цел да разиска предлагането на компанията за пренасяне на някои от спътниците Starlink на по-ниска орбита.

В презентация пред FCC Голдман  акцентира, че представителите на Amazon са имали „ 30 срещи, с цел да се опълчват на SpaceX “, само че „ са нямали нито една среща, с цел да оторизират личната си система “, аргументирайки се, че софтуерният колос се пробва да „ задуши конкуренцията “.

През декември представители на Amazon разговаряха с ръководителя на FCC Аджит Пай по отношение на настояването на SpaceX да модифицира проектите си за Starlink. Amazon изиска FCC да ограничи спътниците на SpaceX до минимална надморска височина от 580 километра, до момента в който регулаторът „ напълно оцени подробния доклад за забележителните проблеми, свързани със разстройства “, за които Amazon счита, че съставляват модификацията на SpaceX.

„ SpaceX уточни, че е в положение да експлоатира своята система, без да надвишава 580 км, и не е показал за какво сходно положение не би трябвало да влезе в действие неотложно “, написа корпоративният консултант на Amazon Марая Додсън Шуман в писмо до FCC.

Сателитните мрежи на двете компании съставляват амбициозни планове, като SpaceX, сходно на Amazon, твърди, че построяването на мрежата й ще коства към 10 милиарда $ или повече.

Но управлението на SpaceX пресмята, че Starlink може да генерира доходи до 30 милиарда $ годишно, или повече от 10 пъти годишните доходи от нейния ракетен бизнес.

По-рано през този месец SpaceX разшири своята бета стратегия, с цел да включи клиенти в Обединеното кралство и Канада. Компанията се стреми да разшири бързо достъпа на Starlink в интернационален проект, като обществените регистри демонстрират, че компанията е записана в Австрия, Австралия, Аржентина, Бразилия, Франция, Чили, Колумбия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Филипините, Южна Африка и Испания.

Източник: investor.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР