Двамата лидери, които заслужават Нобеловата награда за мир, не се

...
Двамата лидери, които заслужават Нобеловата награда за мир, не се
Коментари Харесай

Заев и Ципрас - двама лидери, които заслужават Нобелова награда за мир

Двамата водачи, които заслужават Нобеловата премия за мир, не се срещнаха тази седмица в Сингапур. Вместо това те ще се срещнат в неделя по крайбрежията на ясно, сладководно езеро, граничещо с Гърция, Македония и Албания. Министър-председателите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, ще подпишат съглашение за разрешаване на горчивия десетилетен спор за името на Македония, разяснява изданието Foreign Policy, представено от организация " Фокус ".
Всъщност съглашението прави доста повече от това. То основава модел за справяне със конфликтите на еднаквост, които водят до спорове освен на Балканите, само че и по света . Яростно неодобрение на Русия и на нейните популистки другари в Европа, съглашението припомня за нахлуване на доверието в Европейския съюз и целия Западен план за Балканите. Споразумението към момента е изправено пред твърда съпротива от страна на националистите в двете страни, които нападнаха своите водачи като предатели. За да се избегне този резултат, е незабавно Ципрас и Заев да получават освен поддръжка, само че и международно самопризнание .
Гръцкото несъгласие против името на Македония - и гордостта на македонския отговор - се коренят в най-основните въпроси на идентичността. Никъде не е подложен по-остро въпрос, в сравнение с Балканите. Борбата за националната еднаквост продължава да въздейства върху политиката в целия район .
Това, което прави македонския случай толкоз обезпокоителен, е непрекъснатото предизвикателство пред самото битие на македонска еднаквост от нейните три по-големи, по-силни съседки, Гърция, България и Сърбия . Докато номинално признават македонската страна, всяка една от тези страни развива теза, който я подкопава. България оспорва македонския език, Сърбия - самостоятелната македонска православна черква и преобладаващият разказ в Гърция твърди, че няма такова нещо като гръцка Македония, означават още от редакцията на списанието.

Под провокациите на идентичността стоят латентни териториални искания и страхове. Ако се счита, че македонците нямат език, нямат черква, нямат същинска национална еднаквост, някои могат да заключат, че нямат право и на национална страна .
Освен наранената национална горделивост, стремежите на Македония да се причислят към НАТО и Европейския съюз бяха осуетени от Гърция, която наложи несъгласие на присъединението на страната към НАТО преди десетина години и също по този начин употребява участието си в Европейски Съюз, с цел да попречи на Македония да стартира договаряния за присъединение към Съюза.
За разлика от съвсем всички негови прародители Ципрас схваща изгодата от премахването от Гърция на ненужна тежест в връзките със прилежащата страна. Второ, Ципрас видя опциите от идването на неговия реформистки сътрудник в Скопие, Заев. Македонският министър председател е обезверен да види страната си най-после да влезе в НАТО и да се причисли към Европейски Съюз, да стабилизира и да притегли вложения.
Както в множеството дългогодишни разногласия, договарянията бяха комплицирани и се отнасяха до доста повече, в сравнение с единствено името на страната. Трябваше да се съгласува деликатна поредност - в това число народен референдум в Македония и гласоподаване в гръцкия парламент.
За Москва и за популистите съглашението е удар . То възвръща НАТО и Европейски Съюз като жизненоважни организации, които към момента стимулират уязвимите политически водачи да вършат сложни взаимни отстъпки. В дейностите и думите си Ципрас и Заев опровергаха изказванията, че наднационалните институции са без значение и че единствено национални страни имат такова.
За тези на Балканите, които желаят да преначертаят границите, съглашението също е сериозен удар. С присъединението ѝ към НАТО границите на Македония са обезпечени. След като НАТО и Европейски Съюз се възстановят, най-голямата страна в района, Сърбия, най-сетне може да реши дефинитивно да се съюзи със Запада.

Споразумението потвърждава, че явно нерешими, противоречиви и мощно прочувствени въпроси могат да бъдат оценени с благосклонност и добра причина.
Разбира се, нито едно от тези преимущества няма да се реализира, в случай че Заев и Ципрас съумеят да провалят съглашението в Скопие или в Атина. Ето за какво е от значително значение светът да се изправи и да поддържа напъните на двама същински миротворци, които са вложили време и политически риск, с цел да основат съществено и трайна съглашение за превъзмогване на десетилетия дългия спор. В този случай въобще не е прекомерно рано да се приказва за Нобелова премия за мир .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР