Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ Св.

...
Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Пациенти без близки останаха да живеят в болница

Двама пациенти на Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ „ Св. Георги “ не престават болничния си престой няколко месеца, тъй като нямат близки и родственици, които да ги одобряват. Липсват и места в разнообразни обществени институции. Новината оповестиха от Университетската болница. За единия пациент изключителният престой след приключване на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия - 2. Първият пациент е постъпил за лекуване на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има мнение от ТЕЛК от 2010 година, а от 20 септември 2018 година има и психиатрична експертиза. Ог клиниката са създали питане за настаняване в Дома за обществено подкрепяне в Карлово. До момента за неговото лекуване УМБАЛ „ Свети Георги “ е изразходвала 1196,60 лева, а цената на клиничната пътека е 730 лева Пациентът е от Карлово и има брачна половинка и наследник, които обаче не желаят да го приберат у дома. Търси се вид да бъде настанен в обществено заведение.

Доста по-фрапираща е сумата, изхарчена за престоя на втория пациент, който е признат на 23 септември - 10 877,35 лева, като цената на клиничната пътека е 600 лева Той е от Пловдив, само че до момента не е известно да има близки. Очаква се също да бъде настанен в обществено заведение. През последните две години има по пет случая на заболели, останали на дълготрайно лекуване в УМБАЛ " Свети Георги ". Рекордът е мъж, който изкарал 9 месеца в ортопедията.

До момента лечебното заведение е подхванало всички нужни законови ограничения, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се реализира връзка с негови близки или тези близки откажат да го одобряват. Тъй като сега са налице и двете разказани обстановки, УМБАЛ „ Свети Георги “ е потърсила подпомагане от Дирекция „ Социално подкрепяне “ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подобаваща институция.

Заради залежаването общото здравословно положение на двамата мъже се утежнява, тъй като Клиниката по нервни заболявания, сходно на всички други звена на УМБАЛ „ Свети Георги “, предлага интензивно лекуване, само че не и следболнично възобновяване или палиативни грижи, които са предмет на осъществяване от различен тип заведения. Вследствие на утежняването се постанова лекуване по други клинични пътеки, само че въпреки всичко тези пациенти не могат да останат безусловно да живеят в болничното заведение, тъй като и за самите тях това не е потребно, разясниха от клиниката.

През 2017 година адвокати и обществени служащи от здравното заведение са организирали срещи със обществени чиновници, неколкократно са изпращали писма до здравното и общественото министерство с искане да бъде препоръчан вид за справяне с сходни обстановки. До този миг не е посочено решение на казуса, откакто се оказва, че текстът от наредбата на процедура е неупотребим заради липса на свободни места в институциите за настаняване на тази категория пациенти.

Болницата ще продължи да написа писма до институциите и да провежда срещи с техни представители с вярата, че казусът все в миналото ще се реши. Има случаи, когато пациенти, от невръстна до напреднала възраст, са оставали в разнообразни клинични звена на УМБАЛ „ Свети Георги “ за доста нескончаем интервал от време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР