Двама от трима нови наематели в София се интересуват от

...
Двама от трима нови наематели в София се интересуват от
Коментари Харесай

Новите изисквания на наемателите

Двама от трима нови наематели в София се интересуват от гъвкави офис решения. Все по-често навлизащи на пазара или разширяващи се компании желаят наеманите от тях площи да включват и коуъркинг детайл, който обезпечава бъдещия им напредък.

Очакванията са с налагането на хибридния модел, който включва работа от разнообразни места, търсенето на гъвкави офис решения от страна на бизнеса да нараства.

„ В изискванията на пандемия офис пазарите в световен проект минаха през съществени трансформации. Една от тях е новата позиция на споделените офис площи. От различни работни пространства за хора със свободни специалности и прохождащи компании, те еволюираха до значителен детайл в микса на самите офис здания. Моята прогноза е, че коуъркинг пространствата ще стават все по-важна част от огромните бизнес центрове “, разяснява Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman&Wakefield Forton.

Статистиката на Cushman&Wakefield Forton демонстрира, че към началото на 2022 година в София оперират 45 580 кв.м споделени работни площи. През април се чака да отворят още 2500 кв.м с 250 работни места в плана MyFlex, ситуиран в Мегапарк. Инвеститор е Lion’s Head Investments, а оператор на площите ще е Cushman&Wakefield Forton.

Около 75% от наличните към началото на годината пространства са ситуирани отвън централните региони на София – в офис зоните по продължение на огромните булеварди и в покрайнините. Нерядко оператори на споделени работни пространства стават наематели в огромни бизнес центрове на тези местоположения или самите офис здания вмъкват сходни решения в микса си от площи.

“За тях това има огромна добавена стойност, тъй като им разрешава да са гъвкави, когато наемателите търсят опция за разгръщане. Също по този начин им разрешава да притеглят по-малки екипи от експерти, които на този стадий нямат време и запас за съоръжение на независим офис, само че виждат вероятност за бърз напредък. В допълнение, самите наематели все по-често търсят среда и цялостна услуга, не просто квадратни метри “, разяснява Красимир Петров, асет и пропърти управител в Cushman&Wakefield Forton.

Данните на компанията за ръководство на споделени работни пространства OfficeRnD също демонстрират, че 84% от предлаганите от техните клиенти площи са обслужвани офиси (private offices). От общите наличия 12% са непокътнати работни места (dedicated desk), а 4% са такива за свободно прилагане (hot desk).

По отношение на заетостта от компанията разясняват, че обслужваните офиси са желани от наемателите по основните булеварди, до момента в който в централните региони са по-търсени самостоятелните работни места. Показателят се мери въз основата на броя на заетите работни дни през месеца. Според него обслужваните офиси в покрайнините на София и по огромните булеварди се радват надлежно на 73% и 63% претовареност в месеца, до момента в който тези в център и необятен център – на 48% и 30%. И назад – самостоятелните работни места държат най-висока претовареност в централните зони на града.

Тези данни кореспондират с наблюденията на Cushman&Wakefield Forton, съгласно които споделени работни площи отвън центъра търсят главно софтуерни компании. Тяхното търсене нормално е за по-големи екипи, с опция за разгръщане и с условие за повече паркоместа, които коуъркинг операторите в центъра не могат да обезпечат. И назад – централните региони са желани от дребни консултантски компании, маркетинг и рекламни организации, както и от хора със свободни специалности.

Сегментирането на пазара на споделени офис площи е световна наклонност, защото този пазар навлиза в по-зрял стадий и потребностите на клиентите стават все по-разнообразни. В отговор на това е и налагането на proworking модела, който предлага всички общоприети услуги и обществено прекарване на coworking площите, само че в по-близка до обичайния офис среда от висок клас.

Наемателите получават напълно оборудван офис, места за срещи, дружно с цялостен набор услуги, като фокуса остава върху подсигуряване на удобна офис среда и ниски шумови равнища. Някои наблюдаващи разказват proworking площите като по-корпоративна версия на гъвкавите работни пространства. По тази причина този модел навлиза главно в офис постройките, защото по-добре се вписва в общата среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР