Двадесет годишният Адам Фекете представя 15-тата си изложба в в

...
Двадесет годишният Адам Фекете представя 15-тата си изложба в в
Коментари Харесай

Младият художник Адам Фекете: Рисувам, за да се чувствам свободен

Двадесет годишният Адам Фекете показва 15-тата си галерия в в София. Адам е един от най-обещаващите гении в изобразителното изкуство, направил първата си независима галерия още във втори клас през 2008-а година. Сегашната му галерия включва 35 картини, както и две макетни композиции - първата от батални подиуми от III в. пр.Хр., втората от Втората международна война, пресъздаващ борбата за Берлин.
Някои от рисунките на Адам Фекете – Adam Art са владеене на ценители в Германия, Съединени американски щати, Бразилия, Канада, Англия, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, Испания, България. Адам е включен в първата книга на Фондация „ Димитър Бербатов “ като даровито дете в категория Изобразително изкуство, а тази година художникът рисува двайсет и две графики за стихосбирката „ Любов “ на певицата Роси Рос. Ето какво съобщи той пред Actualno.com.
Адам, би ли разказал повече за актуалната галерия? 
Включва 35 картини, приключени преди пандемията, при започване на тази година. По време на пандемията пък направих двата макета - сцените от трети век преди Христа и от Берлин 1945-та година, финалния стадий от сраженията във Втората международна война. В месеците на изолацията се концентрирах върху тях, тъй като направата на фигурите на бойци изисква доста дълго време. Буквално не знаех по кое време е денонощно тогава. 
Кое е това, което те управлява, когато рисуваш? 
Чувството за независимост. Но избирам да рисувам без да очаквам особено ентусиазъм. Просто сядам зад платното и стартирам. 
Започнал си извънредно рано с първата галерия - едвам на осем. Как се променяш с времето и то в години, в които постоянно има най-бурна смяна?
Опитвам се да ставам по-добър, галерия след галерия. 
Живял си в Брюксел и Будапеща, а сега в София. Какъв опит получи там? 
В Белгия се възпламених по рисуването на дребни фигурки след визитата на Ватерло. Започнах да върша бойци от Наполеоновите войни. И несъмнено от доста други столетия - Античността, Средновековието, Първата и Втората международна война. 

Какви мнения получи за изложбата?
Посетителите са впечатлени от метода, по който комбинирам цветовете, силата, с която работя и свободата, която картините носят. 
Кои са огромните ти вдъхновители?
Ван Гог, Джаксън Полък, Рембранд. 
Най-важното персонално за теб нещо, което си чул за твоите картини? 
Че се харесват на хора на всички възрасти. От дребни деца до познавачи на изкуството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР