Два саудитски петролни танкера са претърпели значителни щети след нападение

...
Два саудитски петролни танкера са претърпели значителни щети след нападение
Коментари Харесай

Фантом напада петролни танкери

Два саудитски петролни танкера са претърпели обилни вреди след нахлуване през уикенда покрай Ормузкия проток, край крайбрежията на емирство Фуджейра. Атаката била осъществена в ранните утринни часове на неделния ден, до момента в който се готвели да навлязат в Персийския залив. За благополучие не се е стигнало до петролен разлив и няма жертви и потърпевши от екипажите, само че съгласно Халид ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, нападението е довело до „ обилни вреди върху структурите на двата кораба ”.

ОАЕ обявиха в неделя, че четири търговски плавателни съда от разнообразни националности са били обект на саботажи в емирата Фуджейра. Официални лица от ОАЕ по този начин и не разясниха тъкмо какви са последствията от „ саботажа ” против корабите или кой може да стои зад това.

Ескалацията на напрежението в района става, откакто Вашингтон стегна икономическите наказания по отношение на Иран, с цел да принуди Техеран да се откаже от районното въздействие, да понижи военната си интензивност и да спре да заплашва Израел. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави дефинира като „ ужасяващ ” случая със саудитските танкери и прикани за следствие на случая, предупреждавайки за „ авантюризма ” на задгранични играчи, целящи нарушение на морската сигурност. По-рано Съединени американски щати предизвестиха за готвени офанзиви против морския трафик от страна на „ Иран или неговите сътрудници ”. Американците изпратиха в Персийския залив самолетоносач, бомбардировачи B-52 и противоракетни установки „ Пейтриът ”, с цел да отвръщат „ закани от Техеран ”.

Регионът към този момент е на ръба на спора.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР