Два проекта за промени в Закона за здравното осигуряване и

...
Два проекта за промени в Закона за здравното осигуряване и
Коментари Харесай

Здравният министър ще може да въвежда мерки след 1 април

Два плана за промени в Закона за здравното обезпечаване и закона за здравето одобри парламентарната отраслова комисия на първо четене. С измененията за дава законова възможност на здравния министър да разписва ограничения и след 1 април, когато ще бъде анулирана изключителната епидемиологична конюнктура. Самите ограничения не са обсъждани. Представител на здравното министерство разгласи, че от 1 април евентуално маските и дистанцията ще останат целесъобразни.

Здравната комисия прие и промени, които уреждат здравното обезпечаване и здравното обслужване на чужденци с предоставена краткотрайна протекция, които идват в България. В законопроекта се показва, че лицата със статут на предоставена краткотрайна протекция са наложително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този метод ще се сътвори практическа опция те да употребяват цялостния обсег здравна помощ, заплащана от НЗОК. Ще се основат оптимални благоприятни условия за лекуване на хората, които идват от Украйна заради военния спор, аналогично на бежанците и на българските жители. Приравняването на бежанците с българските жители ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат избрани с акт на Министерския съвет.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че законопроектът е просрочен и сложиха редица въпроси, които съгласно тях не са регламентирани. Затова от двете политически сили оповестиха, че ще се въздържат при гласуването. А Елена Гунчева от " Възраждане " определи законопроекта като " леко дискриминационен ". По думите й, няма по какъв начин да се прави законопроект за избран етнос, има и други лица с изключение на украинците, които имат сходен статут.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев (от Продължаваме Промяната ", че главният акцент засяга така наречен краткотрайна протекция. Той уточни, че на никое място в закона не е упоменато от коя страна идват хората.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР