Два подиума, това донесе до момента дългоочакваното партньорство между Ред

...
Два подиума, това донесе до момента дългоочакваното партньорство между Ред
Коментари Харесай

Как технология от самолетните двигатели е надеждата на "Ред бул" за успех във Формула 1

Два подиума, това донесе досега дълго чаканото партньорство сред " Ред бул " и " Хонда " във Формула 1. От началото на сезона " биковете " смениха доставчика си на мотори и заложиха на японската компания, която в предишното беше един от най-успешните производители на задвижващи системи. С 69 победи зад тила си и куп трофеи с " Макларън " в турбо ерата " Хонда " има история, само че в сегашното изостава от останалите.

При завръщането си в спорта с " Макларън " през 2015 година " Хонда " не съумя да се върне към славните си години, само че се надява да промени обстановката с " Ред бул ". След Гран при на Франция на пистата " Пол Рикар " стана ясно и какъв е последният ход на японците, с който се надяват да догодиня " Мерцедес " и " Ферари " във връзка с моторите.

Това е технология, която идва от самолетните мотори.

След изследавния траяли няколко години, включващи няколко обособени екипа в компанията, " Хонда " взема решение, че може да приложи технология от своя отдел, който създава реактивни мотори за самолети, в екипа във Формула 1. Спецификация 3 на задвижщавата система на " Хонда " се базира на усъвършенстване на турбото и мотора с вътрешно горено, прецизират от компанията основана в Сакура.

" Реактивният мотор за аероплан е доста друг от това, което съставлява един актуален мотор във Формула 1. Но турбокомпресора и хибридната система за изгорелите газове MGU-H са доста сходни с турбината на самолетите ", изяснява техническият шеф на " Хонда " за Формула 1 Тойохару Танабе.

Според него след дълги изследвания отделът за самолетите е убедил шефовете на компанията, че технологии могат да бъдат внедрени и във Формула 1.

Промяната, която от " Хонда " са създали е обвързвана с дизайна на турбокомпресора и аеродинамичната му форма. Тя е въодушевена от реактивния мотор HF120, който задвижва 6-местния аероплан HondaJet.

 Как технология от самолетните мотори е вярата на
© Associated Press

" Със сигурност ще отнеме време, с цел да кажем дали този ход ще бъде сполучлив. Направихме доста разбори и предложихме на " Ред бул " и " Торо росо " да доставим тези мотори по-рано, още за Гран при на Франция, те се съгласиха ", сподели още Танабе и добави: " Именно MGU-H е зоната, където може да има най-голямо развиване във връзка с технологиите ".

Хибридната система за изгорелите газове е един от най-важните съставни елементи в актуалните мотори във Формула 1. MGU-H преобразува топлината от изгорелите газове в електрическа сила, която зарежда другата хибридна система MGU-K (кинетичната енергия). Тя управлява и скоростта на турбото, с което способства за към 20% от общата мощ на болидите във Формула 1.

Предстоящият старт във Формула 1 в Австрия е доста значим за " Ред бул ", откакто концернът благосъстоятелност на Дитрих Матешиц е основан точно в страната и конкуренцията на пистата " Шпилберг " е домашна за " биковете ".

Уикендът не стартира доста сполучливо за тима, откакто Макс Верстапен катастрофира във втората свободна подготовка. Холандецът съумя да направи единствено 13 обиколки на пистата във втората 90-минутна сесия. Катастрофа имаше и Валтери Ботас с " Мерцедес ".

В първата подготовка най-бърз беше международния първенец Люис Хамилтън, а във втората Шарл Льоклер с " Ферари ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (489)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР