Дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са едни от най-големите

...
Дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са едни от най-големите
Коментари Харесай

Повече земя и по-висока рента вдигат печалбата

Дружествата със специфична капиталова цел (АДСИЦ) са едни от най-големите притежатели на земеделска земя у нас. В края на август те ръководят 425 441 декара. Самите фондове нямат право да обработват притежаваните парцели, а ги отдават чартърен на фермери. Така облагата им идва от отдаването на ниви за култивиране чартърен и като аренда.

Тези фондове са и измежду най-активните играчи на агропазара при комасацията (окрупняването на парцелите). По този метод те основава по-добри условия за механизирана обработка на земята. Заедно с това - заради огромната раздробеност на поземлената благосъстоятелност у нас, цената на окрупнените терени е по-висока от преобладаващата на пазара. Това пък е другият източник на доходи за АДСИЦ.

Приходите на фондовете, които влагат в аграрни земи, се усилват - демонстрират го и докладите им. Основната причина за това е, че сдруженията са продавали земеделска земя през интервала, само че приходите от лихва също са повече. Фондовете "берат плодовете " от активността си след привършване на земеделската година (по предписание това става в края на септември и през последното тримесечие на всяка година). Тогава те събират дължимите вземания по подписаните контракти за аренда. Подобно на цените на земеделските земи, които последователно се усилват през годините, рентите също се покачват гладко. Но и тук разликата сред атрактивните и по-малко атрактивните региони също е сензитивна, което се вижда и от счетоводните доклади на сдруженията.

Най-големи приходи през интервала е постигнал

"Адванс Терафонд "

Той е спечелил 10.044 млн. лева - това са съвсем двойно повече доходи. През август тази година фондът е купил още 190 дка аграрни земи при междинна цена от 859 лева на декар, а това е втората най-висока средномесечна стойност от началото на 2017-а за сдружението. В същото време компанията е договорила продажбата на 4123 дка земеделска земя с разсрочено заплащане на цената. Така от началото на тази година сдружението от групата "Карол " се е освободило от 9228 дка и настрана още 5169 дка на разсрочено заплащане, или общо 14 397 дка при междинна цена от 1450 лв/дка. Над 80% от земеделската земя, която е в активите на сдружението, е в Северна България, където и цената й е по-висока.

След тези покупко-продажби към края на август земята на фонда в наличност понижава до 218 019 дка поради превес на продажбите над покупките. "Адванс Терафонд " е отдал чартърен и под аренда 163 185 дка за стопанската 2016-2017 година при междинната лихва от 39.10 лв/дка и предстоящи доходи от 6 377 105 лв.. Авансово към този момент са събрани 46.4 на 100 от приходите. Общо 434 аграрни производители са подсигурени със земя за култивиране от "Адванс Терафонд ". За стопанската 2015-2016 година са събрани 90.0% от дължимите вземания, a за 2014-2015г. - 95.8 %.

Към края на август в капиталовия портфейл на

"Агро Финанс "

са събрани 140 687 дка земеделска земя - обработваема (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми имоти. Общо сдружението е направило вложения за 44.076 млн. лева, което образува междинна цена, с включени всички разноски от 313.29 лева на декар.

"Агро Финанс " поддържа релативно непрекъсната конструкция на закупените парцели по категории и региони. Основната част от купената земеделска земя е в Северозападен, Северен централен и Североизточен регион, които се характеризират с високо качество на нивите, с развити арендни връзки и капацитет за развиването на земеделието, прецизират от фонда. С най-висока централизация са земеделските земи в областите Монтана, Плевен и Враца, в които "Агро Финанс " има общо 86 хиляди декара. Приоритетни за фонда са парцелите с опция за уедряване. Нивите с по-голяма повърхност оферират благоприятни условия за по-ефективна обработка на земята и са желани и от арендаторите.

Площта на отдадените под аренда и наем земи за настоящата стопанска 2016/2017 година е 136 хиляди дка, а междинната, контрактувана от сдружението лихва, продължава да пораства. Сега тя е в размер на 48.49 лева на декар при 48.24 лева година по-рано. За да се понижат рисковете, фондът прави вложения в аграрни парцели след авансово изследване и вземане предвид с трендовете за развиване на съответния район, както и с настройките на бъдещите арендатори по отношение на желаните аграрни култури.

"Агроенерджи Инвест "

(бившият "Фонд за земеделска земя Мел инвест ") през първото полугодие не е купувало земеделска земя, само че е продало 4998 дка и към този момент има 62 371 дка на обща стойност 34 307 537 лв.. Най-големите имоти на фонда са в областите Хасково (18.68% от всички притежавани земи), Видин (17.20%), Бургас (11.95%), Велико Търново (11.42%) и Враца (10.46%). По контракти за аренда са отдадени 40 718 дка от всички имоти. Заради неизрядни наематели обаче неплатените вноски по отдадени под аренда парцели са общо 865 хиляди лв..

Всички разноски на фонда са свързани напълно с придобиването на аграрни земи. Приходите му пък са главно от аренда и от продажба на земя. "Вентчър Екуити България " ЕАД, което е благосъстоятелност на предприемача Светослав Божилов, управлява фонда.

Същият вложител държи и 99.863% от "Агроенерджи " АДСИЦ, което секюритизира най-много аграрни земи. Фирмата е измежду дребните играчи в бранша с общо 2849 дка, които са разпилени в шест области. През тази година няма промени в техния размер. Най-големи са парцелите на фонда в областите Търговище (1043 дка от всички имоти), Бургас (993 дка) и Шумен (535 дка), а междинната цена на придобиване е повишена и е 541 лв/декар. Отдадените под аренда имоти през тази година са с обща повърхност 2008 декара. По контракти за обработка фондът има да си събира вземания за 218 хиляди лв..

През тази година "Булленд инвестмънтс "

не е продавал нито земеделска, нито неземеделска земя. Така портфейлът му остава неизменен - 143 дка аграрни земи, който са в областите Хасково, Варна и Плевен. Средната последна цена (включително разходите) е 189 лева./декар.

Основната част от приходите на сдружението са от наеми от притежавани неземеделски парцели (офиси, магазини, автосервизи, складове) и от аренда/наем на земеделска земя. От сдружението оповестиха, че то е получило 5.69% от дължимите към края на първото шестмесечие наеми по контракти за неземеделски парцели и 84.72% от дължимите за 2016-а. Капиталът на фонда е разпределен сред компании от групата "Еврохолд България ".

Проектите на сдруженията със специфична капиталова цел са измежду перспективните в бранша "Земеделие ", най-много тъй като се обрисуват освен като вложители, търсещи рентабилност от вложението си. Още повече че те обръщат внимание върху комплекс от фактори - уедряване на парцелите, достъп до връзки (вода за напояване, ток, пътища), съществуване на работна ръка в района, т.е. такива, които разрешават развиване на интензивно земеделие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР