Дрезгавият й глас, който се лее като скъпо кадифе, щампирано

...
Дрезгавият й глас, който се лее като скъпо кадифе, щампирано
Коментари Харесай

Силната жена на Прея

Дрезгавият й глас, който се лее като скъпо кадифе, щампирано с едно просто „ П “, не ти дава и за момент да се объркаш кой стои зад микрофона. Това е Прея от първия път, в който я чухме, затворена в къщата на едно от многочислените риалитита, до в този момент. Днес никой не помни риалитито, то изигра ролята си – даде на българската сцена нещо неповторимо – нова певица.

До напълно скоро тя се търсеше, изпробваше разнообразни професионални пътища, беше част от фамилията и на огромен музикален лейбъли – Монте, вадеше в действителност положителни части, само че рядко, демонстрираше капацитет, само че не правеше идната крачка. И по този начин до 30 май, когато всички чуха на какво е способна. А точно - осем истински песни плюс една акустична версия и един ремикс, събрани в дебютния й албум Preyah.

Меломаните към този момент пеят наизуст първия сингъл „ Лош табиет “, с който даде поръчка да запълни цяла ниша в българската музика а точно – образован поп-арендби. Намигна и с появяването на „ 25 кадър “ във видеото с лика на Сашка Васева. „ Тя беше хиперболизиран метод да манифестираме едно - доста ми се желае границите сред стиловете, във възрастите, стандартите в шоубизнеса, да се размият до една степен “, разкри пред нас Прея.

Тя се разписва в целия албум освен с гласа си, само че и с уменията си като текстописец и честичко като композитор. За последното упражнение получава рамо от Денис Попстоев, който и оказва помощ и в продуцирането и аранжирането. Всяка думичка, и в частите на български, и в тези на британски, е дело на усмихнатото момиче. „ Мисля че лиши към 7-8 месеца да направя целия албум. Изключвам единствено парчето с Жлъч „ Не съм за тук “, което направихме преди 2 години и си чакаше реда.

Аз за 5 години имам общо толкоз песни, колкото в този албум. Внезапното ентусиазъм ме заля, само че то е тясно обвързвано с физическата ми смяна предходната година, и свободата, която получих “, показа Прея, която означи дебютната си тава с две промоции - в София и в Пловдив, а в този момент потегля на мини турне през Варна (14 юни) и Бургас (15 юни). Шоуто, което е сътворила ще се качи още веднъж на столична сцена в границите на фестивала A to JazZ на 6 юли и ще се върне за доста клубни участия по морето и едно на Караван празненство в Арапя на 20 юли. Помагат й двама бийтмейкъри – Константин Бежков Kay Be и Trombobby.

Творим, без да се опитваме да го вкарваме в калъпи

да дава отговор на формати, просто творим!”, Това е схемата откогато е самиздат. „ Трудно е, само че е доста удовлетворяващо. Откривам, че съм способна на много повече, в сравнение с съм знаела, че мога. Решенията ги взимам аз, което е доста скъпо, когато знаеш какво искаш “, добавя някогашният актьор на Монте мюзик.

Но да се върнем към значителното – финалния резултат. Ето това е албумът, който заслужава да подкрепите, да си го купите и да го въртите по пътя към морето, до момента в който надерете диска. Това момиче в действителност може да пее на британски.

Да, доста се опитваха и даже сега го вършат, само че от първата дума крещят „ аз съм българче “. Слушаш обаче Прея в What to Do With It и се чудиш – на Бионсе ли ми бие, на Шаде ли по дълбочината? В последна сметка не можеш да свържеш изрично с никаква отпратка нашето момиче, просто тя за нула време, спокойно и безшумно, си е построила извънредно характерен личен жанр.

Стана High Enough

както се споделя една от песните в тавата. Парчето те води в приглушено, опушено кабаре и увива към врата ти марабу, поставя в ръката ти цигаре и незабелязано започваш да даваш темп с щракане на пръсти, съвсем като в интрото на песента.

Но огромният акцент е „ Тя “. Песента, което събира всичко, на което е способна Прея. „ Познавам силата, нейното име е Тя “, изпява лайтмотива, който по този начин или другояче блестящо прозира през целия албум. „ Женската мощ в действителност е лайтмотив на този албум. Дори работното му заглавие беше „ Тя “. В последна сметка взех решение че, да, значително ще заключи това, което желая да кажа, само че не е задоволително и ще концентрира хората единствено в тази посока, на женската мощ. Пък аз имам вяра, че има в моята персона и други нюанси с изключение на този и имам вяра, че албума ги показва всичките. Затова избрах да го кръстя Preyah “, описа „ дебютантката “.

Това парче е и първият й опит да рапира. „ Гъдел ми е, само че не съм сигурна, че това ми е призванието, по тази причина съм го редуцирала до един куплет, който обаче за мен стана доста мощен, построен по верния метод “, скромничи надарената певица. Признава, че албумът е своего рода концептуален. „ Позволих си най-сетне да издам албум, а не компилация със всички остарели части, тъй като имам вяра, че албум, изключително първи, би трябвало да е обща история, и да споделя една обща приказка (б.а. една от песните се споделя „ Приказка “). А тя в три думи е:

ентусиазъм, независимост и мотивация

Освен новата музика, с която Прея ни заля, всичко към нея е ново – тялото й, с което се гордее към този момент от година и в действителност наподобява супер, държанието й на сцена, всичко. „ Иска ми се да си разширя палитрата от умения и познания. Последните 2 седмици преди промоцията на албума бяха по 4-5 часа на музикална подготовка и 2-3 часа на танцови. Дори тялото да не е щастливо – мозъкът ликува “, горда е с резултата тя и мечтае за още по-голямо шоу и несъмнено пробив на открито. И има всички нужни да го направи – музика, която е на високо равнище, британски с прелестен акцент, и даже името й е интернационално. В близко бъдеще обаче ни даде обещание три сингъла.

Вече ги е избрала, само че не знае по какъв ред ще излизат. Първият ще е подготвен за лятото, като за две от песните с режисьорите към този момент имат нахвърляна и идея за видео. Тежкият избор ще е на почитателите – което те харесат, то ще е идващото с щампата Прея. Така че – бързо намерете албума и лайвайте в Тубата!

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР