Древните народи са търсили начини да се предпазят от злите

...
Древните народи са търсили начини да се предпазят от злите
Коментари Харесай

Мощни египетски талисмани за здраве и успех

Древните нации са търсили способи да се предпазят от злите сили, които им вредят. На особена респект са били амулетите. Древните египтяни са измежду най-запалените им фенове. Носели ги освен за отбрана от заболявания, само че и против вълшебен вмешателства. Ето някои от най-ценените талисмани в древността в Египет, някои от които са много забавни от модерна позиция.

Бръмбарът скарабей - бранител на мъртвите

Скарабеят е може би най-известният амулет от античното минало на Египет. В страната на фараоните съществувала религия, че свещеният бръмбар скарабей сочи пътя към царството на мъртвите. Те също по този начин вярвали, че с негова помощ няма да им се наложи да свидетелстват против себе си в съденето маат, когато се претегля сърцето и се прави инспекция на праведниците.

Амулетът слон

Около 3650-3300 година преди Христа се е появил амулетът на слон, който преди този момент е одобряван като бик. Размерите на фигурката и размера на бивните приказват, че е бил мощен бранител в антични времена.

Амулетът ръка и крайник

Това са странни от наша позиция защитни предмети, датиращи към 2465-2100 преди Христа. Египтяните в предишното ги носели като гривна на ръката или верижка на крайници, с цел да ги пазят и пазят. Те вярвали, че в кървясъл цвят тези предмети им дават сили и сила.

Амулетът собек във форма на крокодил

 Египетски талисмани

Собек е името на египетския господ на водата в древността. Хората му отдавали огромна респект, легендата била, че Нил води началото си от потта на божеството, а египетският амулетът за триумф датира от 304-274 година преди новата епоха.

Амулетът Джед, символизиращ господ Озирис

Египтяните подготвяли добре своите мъртви преди да се насочат към царството на подземния господ Озирис. Амулетът Джед, датиран от 688-332 година преди Христа, поставяли на врата на мъртвеца. Това му давало мощ, съгласно поверието, да възвърне тялото си и да освободи духовността си в царството на Озирис.

Амулетът Анубис

Амулетите, емблема на господ Анубис са били доста мощни бранители, тъй като самият господ е съпровождал душите на мъртвите през тъмнината. Датиран е към 688-332 година преди Христа.

Амулетът павиан с око на господ Хор

Този вълшебен предмет е от времето 688-525 година преди Христа.

Амулетът глава на хипопотам

Този предмет със защитни функционалности е от към 1981-1802 година преди новата епоха, само че най-големите такива ритуални предмети са отпреди 4000 години преди Христа. Те са нормално каменни, най-често от зелени камъни, тъй като символизират добрина и разцвет, а за какво и пазят притежателя си.

Фигурки на риби, глави на кобри, сърца и други са измежду египетските талисмани, на които в Древен Египет са разчитали да ги пазят от беди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР