Дръзкият удар на Хамас е предизвикателство за Израел Последиците ще

...
Дръзкият удар на Хамас е предизвикателство за Израел Последиците ще
Коментари Харесай

Атаката срещу Израел размества пластовете в Близкия Изток

Дръзкият удар на " Хамас " е предизвикателство за Израел Последиците ще бъдат големи, в случай че спорът се популяризира в други страни Ударът идва в миг на огромна дипломатическа интензивност за Израел - страната е в договаряния със Съединени американски щати и Саудитска Арабия за комплицирана тристранна договорка
Изненадваща офанзива на доста фронтове против Израел от палестинската формация " Хамас " към този момент води до огромен боен отговор против линията Газа и евентуално до по-голямо разгръщане на спора с последствия оттатък Близкия изток. Смъртоносната и деликатно планувана интервенция отприщи най-ужасяващия призрачен сън на Израел: цивилни жители се оказаха на предната линия на спора, а домовете им се трансформират във военни зони.

Ударът идва в миг на огромна дипломатическа интензивност за Израел - страната е в договаряния със Съединени американски щати и Саудитска Арабия за комплицирана тристранна договорка, в която Вашингтон ще предложи гаранции за сигурност на Рияд. Саудитците от своя страна биха нормализирали връзките с Израел. Израел води диалози и с Турция и други страни за експорт на газ за Европа дружно с коридори за търговия от Азия.

В самия Израел има политически разтърсвания, които го вършат уязвим. Миналият април страната се оказа за малко ангажирана на три фронта по едно и също време - линията Газа, Ливан и Сирия - след ракетен обстрел и от трите. Една от аргументите беше, че израелските евреи влязоха на територията на комплекса на джамията " Ал Акса " в Йерусалим. Миналата седмица се случи същото.
Реклама
" Не мога да изключа война на доста фронтове, която ще аргументи доста сериозна опасност за страната Израел ", споделя Гиора Ейланд, някогашен консултант по националната сигурност в Израел, представен от Bloomberg. Той обаче прибавя, че Израел избира да се бие с един зложелател и не би побързал да отвори нов фронт.

Израелски публични лица настояват от месеци, че палестински въоръжени групи, ръководени и финансирани от Иран, се готвят за принуждение и че Израел е подготвен да отвърне на удара. Въпреки това офанзивата в събота по време на празник явно изненада страната.

Западните страни осъдиха нападенията, за които представител на " Хамас " съобщи пред английската BBC, че групировката е имала директна поддръжка от Иран. На съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк в неделя Иран отхвърли да е забъркан в нападението. Но иранският президент Ебрахим Раиси изрази поддръжка за офанзивата.
Реклама Способността на " Хамас " да предприеме такава добре планувана офанзива допуска голям неуспех на израелското разузнаване, който ще изпрати шокови талази - и боязън - в израелското общество.
Обединените арабски емирства са първата арабска страна, която дефинира терористичните офанзиви, осъществени от " Хамас " против израелски градове, като " сериозна и тежка ескалация ". В диалози с водачите на Йордания, Египет, Сирия, Израел и Канада президентът шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян акцентира незабавната нужда от деескалация и прикани всички страни да проявят въздържаност, с цел да се резервира животът на цивилното население.
Страна във война
Премиерът Бенямин Нетаняху, който е в центъра на продължителни антиправителствени демонстрации, употребява нападението за основаване на национално единение, което ще накара опозиционните политици да поддържат мощен отговор. " Граждани на Израел, ние сме във война ", сподели Нетаняху в записано на видео изказване. И добави: " Врагът ще заплати цена, каквато в никакъв случай не е предполагал. "

Два дни израелските войски се пробват да прогонят палестинските бойци от израелска територия. Нетаняху предизвести, че предстоят тежки дни. " Започваме дълга и сложна война, която ни беше наложена от убийствената офанзива на " Хамас ". Израелските военни са почнали офанзивата си, която ще продължи, до момента в който не бъдат реализирани задачите, " сподели министър председателят.
Атаката припомня войната от 1973 година, когато Египет и Сирия водеха арабска атака против Израел в Синай и Голанските възвишения на Йом Кипур, най-свещеният празник в юдаизма. Източник: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР