Драстичният скок в цената на тока на свободния пазар удари

...
Драстичният скок в цената на тока на свободния пазар удари
Коментари Харесай

Експерти: Малки предприятия ще фалират от драстичния скок в цената на тока

Драстичният скок в цената на тока на свободния пазар удари по бизнеса. Работодатели алармираха и министър председателят за шоковото нарастване, а обособени предприятия ограничиха краткотрайно производството си. Стойността на мегаватчас в понеделник надвиши 250 лв.. Фирмите пресмятат, че това е 350 % нарастване.
Така към 130 хиляди компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари.

В момента електроцентралите продават силата с 12% по-скъпо. Ако наклонността се резервира, специалисти предизвестяват, че това може да докара и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за сходни спекулации.

„ Тези, които са напълно дребни, ще пострадат доста. Тези, които са присъединени на ниско напрежение, да създадат промяна към контролиран пазар, ще могат най-малко да преживеят януари-февруари” – с този зов се обърна към бизнеса зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев пред bTV.

Според него пазарът по този начин или другояче не е свободен, като някои търговци злоупотребяват с договорите си, с цел да желаят от ден на ден и повече за еленергията от клиентите си.

Изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов беше безапелационен, че 350-процентовите скокове са моментни и междинната цена от началото на годината в действителност е под 39 евро – надалеч от цените на някои покупко-продажби в понеделник, които уплашиха бизнеса. „ Една пещ не се включва съгласно момента”, репликира го Радев, като уточни, че някои производители ще компенсират скъпия ток с по-висока цена на изделията си.

Константинов означи, че цените у нас следват контура на борсовите цени в района, а към този момент има и подписано съглашение с немската енергийна борса, което ще разреши фиксирането на цена за дълго време.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР