Нужни са едва 20 000 лв., за да се случат

...
Нужни са едва 20 000 лв., за да се случат
Коментари Харесай

1500 жени имат шанс да бъдат изследвани безплатно за рак на гърдата

Нужни са едвам 20 000 лева, с цел да се случат плануваните 1500 профилактични прегледа в слабонаселени региони на 5 области от страната - Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас.

 

Набраните средства ще бъдат употребявани за клинични и ехографски, а при нужда и мамографски прегледи, консумативи, превоз и командировъчни на лекарите.

 

Всеки с положително сърце може да направи подаяние на:

 

Така ще бъдат подкрепени най-уязвимите групи от популацията, които заради беднотия, раздалеченост и липса на здравна информация на практика нямат достъп до първична профилактика на рака на гърдата – най-честото от всички ракови болести при дамите.

 

Ранното разкриване на болестта в доста огромна степен въздейства върху прогнозата и изхода от него.

 

Инициативата датира от 2010 година, когато Ротари клуб София, със съдействието и поддръжката на сродни ротариански организации от Франция, Испания и Италия, закупи преносим мамограф с концепцията да бъдат осъществявани профилактични проучвания за рак на гърдата в отдалечени
обитаеми места, където няма болнични заведения и дамите, живеещи там са лишени от опция за такива прегледи. И това става факт.
Кампанията се реализира в партньорство с Центъра за отбрана правата в опазването на здравето и Националното съдружие на общините.

Досега са направени 18 877 прегледа в 64 общини в отдалечени обитаеми места.

В резултат са открити 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

Прегледите, които са изцяло безвъзмездни за дамите, се правят от опитни експерти – диагностици. Те включват клиничен обзор и ехографско проучване. На всяка жена, за която има подозрение за недоброкачествен развой, се прави проучване на място с преносимия мамограф. Тези, за които има  подозрение за карцином, се насочват към профилирани болнични заведения за в допълнение уточняване и лекуване.

 

Едно от лицата и поръчител на плана е обичаният и международно прочут джаз артист и композитор Васил Петров.

 

По думите му той се е присъединил в „ С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени региони ”, с цел да поддържа дамите, които заради раздалеченост от огромния град, не могат да си разрешат навременна и качествена профилактика.

 

„ Бог да подари здраве на всички Ви! “, пожела Васил Петров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР