Зад кулисите дипломати от ЕС и от Киев работят интензивно,

...
Зад кулисите дипломати от ЕС и от Киев работят интензивно,
Коментари Харесай

Украйна и ЕС настояват да започнат преговори за членство през юни

Зад кулисите дипломати от Европейски Съюз и от Киев работят интензивно, с цел да убедят унгарското държавно управление да даде единодушието си за започване на договаряния за присъединение на Украйна.

 

Петима дипломати, говорещи при изискване за анонимност, обявиха, че задачата е формалните договаряния да стартират още на 25 юни, написа " Политико ".

 

Започването на договарянията ще даде честен подтик на Украйна, която повече от две години се бори с пълномащабна съветска инвазия и от дълго време се стреми да се причисли към западния блок.

 

През декември предходната година водачите на Европейски Съюз обявиха на украинския президент Володимир Зеленски, че желаят Украйна и Молдова да се причислят към техния клуб, като по този метод броят на страните в него може да доближи 29. Но формалната правна процедура за започване на договаряния за участие беше арестувана от опозицията на Унгария.

 

Според дипломатите както Брюксел, по този начин и Киев водят интензивна двустранна дипломация с Будапеща, с цел да отговорят на опасенията за унгарските малцинства в Украйна.

 

След диалозите през април сред Андрий Ермак, авторитетният началник на канцеларията на украинския президент, и унгарския министър на външните работи Петер Сиярто „ страните означиха позитивната динамичност на разговора “, съгласно украинско обобщение. Киев е дал отговор на лист от 11 точки, изложени от Будапеща, и чака отговора на Унгария, съгласно един от дипломатите.

 

Един от дипломатите на Европейски Съюз допусна, че Унгария може би желае да завърши с договарянията за присъединение на Украйна, преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз през юли. „ Имаше чувство, че не трябва да се прави това преди изборите за Европейски парламент [на 9 юни], тъй като може да се трансформира в избирателен въпрос “, сподели дипломатът от Европейски Съюз, отразявайки настроението, което се усеща измежду доста чиновници в Брюксел.

„ Сега търсим този слот през юни. Ако сте унгарците, бихте предпочели това [дискусиите към участието на Украйна] да отпадне преди председателството. “

След като водачите на Европейски Съюз дадоха политически палец на Киев, идната стъпка в процеса на присъединение е да се стартират публични диалози посредством междуправителствена конференция с Украйна. Това ще съставлява начало на договарянията за участие.

 

За да се случи това, страните от Европейски Съюз би трябвало да се спогодят за така наречен преговорна рамка. Откакто Европейската комисия им изпрати този документ през март, 27-те столици водят договаряния по него. Засега договарянията на техническо равнище вървят добре, обявиха двама от дипломатите, и чакат през идващите седмици на посланиците на Европейски Съюз да бъде изпратен нов план, с цел да могат те да изгладят най-наболелите въпроси.

 

Украйна и нейните поддръжници в Европейски Съюз приканват междуправителствената конференция сред Брюксел и Киев да се организира преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли.

 

Превод и редакция ФрогНюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР