ДПС ще продължи да работи в подкрепа за членството на

...
ДПС ще продължи да работи в подкрепа за членството на
Коментари Харесай

Карадайъ: Българският етнически модел е пример за Балканите

" Движение за права и свободи ще продължи да работи в поддръжка за участието на всички страни от Западните Балкани в Европейския съюз ”, това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на откриването на конференцията “Среща на върха ЕС-Западни Балкани: Преглед и упования ”. В своето одобрение Карадайъ напомни, че Българският етнически модел на приемливост и заедност, чиито идеолог и основател е почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, може да служи за образец на страните от Балканите за превъзмогване на разликите, насъбрани от дълги исторически наслоения и тлеещи етнически спорове, което ще отвори вратите на страните по пътя им към Европейски Съюз. ”



Конференцията е проведена от евродепутата и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк. Приветствие на форума насочи Н. Пр. Оливер Вархели европейски комисар по съседство и разширение, панелисти Любомир Кючуков, шеф на института за стопанска система и интернационалните връзки, Майлина Брегу, основен секретар на Регионалния съвет за съдействие, Роман Якич, ръководител на Либералнатата мрежа на югоизточна Европа (LIBSEEN), Искра Михайлова, член на Екологичен потенциал, зам.-председател на групата “Обнови Европа ”, Емил Киряс, вицепрезидент на Либералния интернационал.

Ето цялостния текст на приветствието на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ:

    Целта на политиката за разширение на Европейски Съюз е да сплоти европейските страни в общ политически и стопански план. Тя също по този начин води до усилване на наличието на Европейски Съюз на международната сцена. Това е геостратегическа инвестиция към постоянна, мощна и обединена Европа, учредена на общи полезности и предлагаща демократично ръководство и ценене на главните права.

    Тази цел е близка на Движение за права и свободи и е залегнала още при учредяването на Движение за права и свободи. Първо, участие на България в НАТО и Европейски Съюз, второ, обединяване на всички европейски страни в един мощен стопански и политически съюз, в който разликата се приема за благосъстояние и е мотив за нови мостове и живот в заедност, съюз, който в основата си е противовес на разединението и политиката на ненавист и опълчване.

    България при започване на 90-те, дружно с няколко някогашни комунистически страни, стоеше като „ черното леке “ на Европа. Но посредством вътрешнополитически промени, общи старания и промени ние успяхме да се присъединим към НАТО през 2004, а малко по-късно и към Европейския съюз през 2007 година по време на присъединяване на Движение за права и свободи в ръководството на страната.

    Движение за права и свободи се учреди като партия с тази цел – България и Балканите да поемат своето евроатлантическо развиване, да следват европейските полезности, да станат членове на НАТО и Европейски Съюз и да основат гаранции за спазването на човешките права и свободи и обезпечаване на заслужен живот в правова страна в границите на Европейската общественост.

    Това се случи публично незабавно след рухването на тоталитарната власт. Движение за права и свободи се включи интензивно в построяването на демокрацията. Европейските полезности и първоначално, и в този момент са и наши полезности, Европа и по време на тоталитарната власт беше за електората на Движение за права и свободи цел, беше знак на независимост, знак на човешки права и заслужен живот. Голяма част от днешните гласоподаватели са директно наранени от репресивната държавна машина на комунистическа България и не престават да носят следите от тези репресии безшумно, без да разрешават на болката да вземе превес. Още тогава, в далечната 1990 година пред Движение за права и свободи стоеше въпросът за метода за решение на проблемите с правата и свободите на българските жители. Тогава беше мъчно да се наложи такова решение, само че основателят на нашата партия и настоящ почетен ръководител доктор Ахмед Доган съумя. И Движение за права и свободи реши – спокойно създаване на демокрацията и не! на реваншизма.

     България съумя да реализира кротичък преход от тоталитаризъм към народна власт с помощта на неповторимия етнически модел, чийто проектант е доктор Ахмед Доган. Страната ни бе обединена от общата, консенсусна идея за европейско развиване, изразяваща се в участието в НАТО и Европейски Съюз и съумя да я осъществя. Това се случи и с помощта на Движение за права и свободи.

    Активната роля на Движение за права и свободи в лицето на нейния основател и първи ръководител е безспорна. Още до момента в който съществуваше Варшавският съюз, господин Доган от трибуната на Народното събрание чертаеше пътя на България. От този интервал е позната метафората, че пътят на България към Европа минава през Босфора – по този начин господин Доган сподели, че изискване за участието на България в Европейския съюз е участието в НАТО.

    Днес, всички сме уверени, че Движение за права и свободи имаше вярната посока, че България избра вярната посока. Убедени сме, че Българският етнически модел на приемливост и заедност може да служи за образец на страните от Балканите за превъзмогване на разликите, насъбрани от дълги исторически наслоения и тлеещи етнически спорове, което ще отвори вратите на страните по пътя им към Европейски Съюз.

    Предпоставките са налице. Днес, повече от всеки път Западните Балкани могат да разчитат на помощта и поддръжката на Европейски Съюз. След като дълго време цареше чувството както в европейските жители, по този начин и в жителите на страните от района, че политиката за разширение на Европейски Съюз е изгубила своята резултатност и не носи нужните резултати след себе си, което постанова смяна на Копенхагенските критерии, то към този момент имаме нова действителност. Среща на върха ЕС-Западни Балкани в София през 2018 година даде рестарт на европейската вероятност за района, а лансираната нова преговорна методология направи процеса по-динамичен и насочен към съответни и забележими резултати.

    Но наред с това, рецесията от COVID19 сподели какъв брой мощно Европейския съюз застава зад своите сътрудници и макар сложната обстановка незабавно активизира 3.3 милиарда евро за страните за справяне с следствията от пандемията. Тази европейска форма на взаимност, която беше поставяна под подозрение дълго време, в този момент се потвърди, че е действителна. Нещо повече, тя не е еднократен акт, а началото на един дълготраен развой, който цели да обвърже Западните Балкани стопански, политически и обществено с Европейски Съюз преди формалното участие.

    Лансираният нов стопански и капиталов проект за района има тъкмо тази стратегическа цел за осъществяване. Мобилизиране на средства за основни вложения в региона на превоза, енергетиката, зеления и дигитален преход, които ще основат по този начин нужните резистентен напредък, работни места и осезаеми изгоди за фирмите и жителите от района. Инвестиционният пакет ще бъде основен мотор за обществени и частни вложения в района, само че използването му, несъмнено, ще би трябвало да върви ръка за ръка с политическите промени в страните, които да отговорят на упованията най-много на младото население там.

    За страдание, от 12 години се задълбочи един развой по разделяне и опълчване, стартиран от националистически обединения, почнал по-рано, и този развой донесе огромни провали на демокрацията и на държавността. Наред с корупцията, отнемането на човешки права и свободи, разделянето и опълчването станаха съществена характерност на обществото. Омразата се трансформира в формален език. Движение за права и свободи продължи поредната си политика във връзка с евроатлантическите полезности и евроатлантическата ориентировка на страната.

    Днес най-големите опасения в района за младежите остават икономическата обстановка, корупцията и приключването на мозъци, както и намаляващото доверие в правовата страна, медиите и политическите партии. Въпреки че гражданското общество и младежта са измежду стълбовете на демокрацията и един от главните участници в решаването на значими промени и проблеми в процеса на присъединение към Европейски Съюз, те към момента се сблъскват с спънки, които им пречат да упражняват цялостния си капацитет в страните от Западните Балкани.

    Надявам се тази полемики за икономическия напредък и районното съдействие да  продължат и отсега нататък. Ние като страна неведнъж сме заявявали нашата поддръжка за пълноправното участие на всички страни от Западните Балкани в Европейския съюз. И отсега нататък ще продължим да работим в тази посока и макар, че към момента съществуват някои противоречиви исторически въпроси сред България и Северна Македония, чакам те да бъдат позволени в най-скоро време, с цел да стартират формалните договаряния за участие.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР