Турската чешма във Враца се превърна в красив кът за

...
Турската чешма във Враца се превърна в красив кът за
Коментари Харесай

Турската чешма във Враца се превърна в красив кът за почивка /снимки/

Турската чешма във Враца се трансформира в хубав ъгъл за отмора, откакто добротворецът Мартин Харизанов подмени остарялото корито. Към самодейността му се причислиха и негови другари. Чешмата бе измита и почистена, а разрушената от времето остаряла настилка бе заменена.
Подменена е и близката скамейка, като на мястото са сложени и кашпи с цветя, с цел да бъде още по-красиво и приветливо околното пространство.
Новото корито на чешмата е направено от неимпрегниран врачански камък и към този момент е почнало да потъмнява, като цветът му скоро ще бъде непосредствен до този на чешмата, по чиято каменна структура времето е оставило своите следи. 
„ Вслушах се в желанието на хората от квартала, които от доста време ме питат дали е допустимо да се направи нещо, с цел да не се разрушава чешмата. 
Направих този ремонт с доста предпочитание и от сърце. Призовавам съперниците и щабовете от другите политически сили, които бяха доста дейни в мненията си по отношение на подмяната на коритото и слагането на икона на чешмата, да дадат от себе си - от своя труд и средства, и също да създадат нещо положително за нашия прелестен град Враца, или за което и да е обитаемо място в региона.
Благотворителните начинания са част от моя живот от години – от доста преди да се занимавам с политика. Това е път, който самичък съм избрал и за който имам вяра, че е единственият верен. През тези години съм се убедил и в това, че положителното е заразно, тъй като зад мен стоят хора от всевъзможни възрасти, които постоянно са подготвени да се включат в другите начинания за облагородяване на нашия град, или пък да оказват помощ, когато някой е в потребност. 
А по отношение на чешмата - камъкът потъмнява, пропуква се, водата дълбае своите пътечки и след години - и след мен, както традицията повелява и както е било и преди мен, някой различен ще смени коритото, с цел да я има чешмата за поколенията. Щастлив съм, че имах този късмет “, сподели Мартин Харизанов. 
„ Турската чешма във Враца, както през днешния ден я назоваваме, е издигната при започване на 18-и век от локалното население през тежкото иго. Мога да кажа, че я усещам близка, тъй като в изработката ѝ е взел участие мой роднина, с което се гордея “, написа общественикът и откривател Христо Илиев. 
„ По това време са я наричали " Бигоровата чешма с трите чучура ". Чешмата е направена от бигоров камък, като коритата са направени от бял врачански камък и тук ще отворя една скоба - при обработка цветът на врачанския камък е бял, след което с времето той прави патина и потъмнява. 
В средата на чешмата, където е завършен квадрат, като рамка е имало стенна живопис, изобразявал светия (който с времето е изчезнал), бил е комплициран малко преди Освобождението - " Всеки, който утолява жаждата си да благодари на Бога, както всички християни вършим - да благодарим за храната и водата на Бог. "
През този интервал от време, мястото, на което е чешмата, е било краят и началото на града. 
Направена на кръстопът, като утолявала жаждата, както на локалното население, по този начин и на всички идващи и напускащи града. 
Много съм благополучен, че един младеж -  Мартин Харизанов, възвърне в достоверния тип тази културна забележителност за поколенията. 
Поклон!!!
Нека пазим историята си, с цел да градим бъдещето си!
Старите хора във Враца споделят, че при престоя си в града на 28 и 29 август 1872 година, Васил Левски е пил вода от чешмата, защото единствено няколко метра по-надолу Апостола е отседнал в Огойския хан. 
Една чешма с  над тривековна история, видяла нещастия и наслади в нашия прелестен град Враца “, показа пред медията ни Христо Илиев.

*Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР