ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с медийно-енергийния олигарх

...
ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с медийно-енергийния олигарх
Коментари Харесай

ДПС сезира прокуратурата: 13 дружества, свързани с Прокопиев, прибрали половин милиард лева премии

ДПС сезира прокуратурата за 13 сдружения, свързани с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев.

" Днес сме тук, с цел да приказваме за настоящата тематика - цената на тока и кой обира в джобовете си парите на българските жители и българския бизнес ", съобщи на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов. В конференцията участваха още зам.-председателите на Движението и парламентарната му група Йордан Цонев и Халил Летифов.

„ Установили сме от обществени регистри, че има 13 сдружения, за които има съгласуваност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно отново от обществените регистри, най-много от годишните финансови доклади и всичко друго, което онлайн Агенцията за стабилно и енергийно контролиране разгласява, че „ по време на тиранията на Движение за права и свободи в институциите и регулаторите” - по негови думи, а точно от 2010 година насам, тези 13 сдружения взимат приблизително годишно по 50 млн. лева награди. Тоест от 2010 година до 2021 година тези 13 сдружения, свързани с Прокопиев, са прибрали от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система” малко над половин милиард лева”, разкри Анастасов.

Той разясни, че фондът се цялостни от 3 места - такса отговорности към обществото и 5%, отчисления от производителите, които непосредствено влизат в сметките на ток на всички български жители и на бизнеса. Също и от продажбата на излъчвания, които се явяват пари на българските жители и за българските жители.

Колко още вършат тези сдружения от продажбата на ток над този половин милиард лв. ние единствено можем да гадаем. Както можем да гадаем и какъв брой още други сдружения са свързани с медийно-енергийния олигарх Прокопиев, посочи Станислав Анастасов. И добави: „ Виждаме, че има още доста офшорни сдружения, за които е мъчно да установим собствеността им.”.

Прави усещане, че когато КЕВР взе решение, което визира цената, обвързвана с фотоволтаиците, се изиска оставката на Иван Иванов, посочи и Йордан Цонев, разяснявайки въпроса с регулаторите, кой желае да ги овладява и от кое място идва тиранията.

Ние ще сезираме способените органи, в тази ситуация - прокуратурата, заяви Йордан Цонев.

„ От разбора на обществените данни забелязахме, че има много покупко-продажби, при които производители на ток, фотоволтаици, подписват покупко-продажби с търговци на ток, които пък продават след това на борсата и заради сложността на схемата, не може да се откри с огромна акуратност има ли съгласуваност сред избрани сдружения, които са производители и други, които са търговци на ток, ние ще сезираме прокуратурата по тази тематика ", акцентира Цонев. И изясни, че има подозрения за тези сдружения по отношение на съгласуваност с други, някои от които са офшорни компании.

Тук има две тематики, по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните инспекции посредством другите органи, сподели зам.-председателят на Движение за права и свободи. И изясни: „ Първата е, че най-вероятно става въпрос за отбягване на данъчно облагане. Втората тематика е укриване на облаги. Тъй като виждаме, че във финансовите доклади на огромна част от сдруженията има сензитивна разлика сред заявена облага и доход. Много сензитивна разлика.”

Това не може да се откри от различен, с изключение на от способените органи. Затова ние ще сезираме способените органи да извършат тези инспекции, с цел да е ясно на българското общество защо става въпрос, безапелационен бе Йордан Цонев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР