ДПС официално представи закона „Пеевски” за собствеността на медиите, въпреки

...
ДПС официално представи закона „Пеевски” за собствеността на медиите, въпреки
Коментари Харесай

ДПС официално представи закона „Пеевски” за собствеността на медиите

ДПС публично показа закона „ Пеевски” за собствеността на медиите, макар че самият Пеевски по традиция отсъстваше от постройката на Народното събрание.

Според Движение за права и свободи акцентите в този закон са два: преди всичко, изсветляване на медийната благосъстоятелност, само че не както до момента, единствено върху печатните издания, а разширение на обсега с онлайн медиите и доставчиците на медийни услуги. Втората смяна пък касае разпространителите на вестници – да се знае кой пропагандатор какъв брой места за разпространяване има.

„ Темата за собствеността на медиите, за това кой приказва, за нуждата от информация за това в кого е собствеността на медиите и на разпространителските мрежи, не е тематика от през днешния ден. Дори чаках да получим поддръжка още при внасяне на законопроекта точно от тези организации, които от години упорстват да бъдат подхванати законови дейности в посока, която би осветлила действителните притежатели на медиите, както и финансирането им на непазарен принцип”, съобщи Велислава Кръстева от Движение за права и свободи.

--> Хамид Хамид съобщи, че измененията целят бистрота и осведоменост на обществото за това кой, какъв брой и от кое място получава, както и против какво.

Движение за права и свободи предлага до 30 юни на всяка календарна година всички медии да показват декларация пред Търговския указател за всяко съответно заплащане към медията. Въвежда се обвързване да се осветят доставчиците на медийни услуги, онлайн изданията, и да се заявяват всички доходи на тези издания, сподели Хамид.

По думите му под финансиране се има поради непазарното финансиране - това, което идва отвън рекламите. Това са всевъзможни дарения, всевъзможни заплащания отвън естествения търговски оборот, посочи депутатът. " По рекламните контракти има фактури, там контролните функционалности са на Национална агенция за приходите. Но в обществото стои въпроса по какъв начин, от кое място и за какво разнообразни медии получават средства и против какво ", разяснява той.

Другото предложение е до 31 януари на всяка година лица, които популяризират или продават печатни издания, да подаде в Министерството на културата декларация, която разпознава действителния му притежател, както и броя обекти за продажба на дребно на печатни издания, които употребява в комерсиалната си активност.

От Движение за права и свободи оповестиха, че разчитат на поддръжка на всички парламентарни групи, ни нито една парламентарна група досега не е взела отношение по въпроса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР