Доцент д-р Георги Нехризов е сред най-активните български археолози, ръководител

...
Доцент д-р Георги Нехризов е сред най-активните български археолози, ръководител
Коментари Харесай

Георги Нихризов: Заради закъснелия бюджет пропуснахме 2 месеца от сезона

Доцент доктор Георги Нехризов е измежду най-активните български археолози, началник е на 40 експедиции за търсения на археологически обекти в Родопите, Долината на Марица и Стара планина.
Масова е заблудата, че работата на иманярите не е незаконна  За просвета са отделени едвам 0,4%, кого по-напред да поддържат, споделя доцент доктор Георги Нихризов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 
-->
- Доц. Нехризов, през миналата седмица обявихте, че сте напът да разкриете трета тракийска гробница със фрески на равнището на Казанлъшката и Александровската. Открили сте фрагменти от стенописите в иманярски ров, което значи, че тракийската живопис в гробницата е потърпевша. Как ще се развие разкриването на гробницата и какво очаквате да откриете там?

- Всъщност, че надгробната могила при с. Текето е нарушена от иманярска намеса, установихме през есента на 2022 година при провеждането на теренни търсения на територията на община Хасково. Това не е изключение, защото множеството могили в региона са потърпевши в друга степен от такава противозаконна активност. В случая значимото е, че в пръстта в иманярските ровове се откриха фрагменти от стенна хоросанова мазилка със следи от цветна украса. Веднага уведомихме инспектората към Министерството на културата и последва посещаване на комисия, назначена от министъра, която оцени вредите върху могилата и даде рекомендации за взимане на ограничения за изследване и запазване на паметника. Последва заповед от министъра на културата, който изискваше да се проведат незабавни избавителни археологически изследвания. За страдание, необятно е публикувана заблудата, че " работата " на иманярите не е противозаконна. Рядко информацията за видяни такива доближава до полицията. Пък и не постоянно локалните органи на властта реагират съответно. Същото се отнася и до правосъдната система. Въпреки ясните законови разпореждания, рядко се стига до ефикасни присъди за хванати иманяри, освен това главно за така наречен " копачи ", доста по-рядко за поръчителите на тази активност.

От друга страна и ние, археолозите, имаме виновност за неналичието на поредна разяснителна акция за потребността от запазване на наследството. Трябва да бъдат въвлечени децата от учебно заведение, още като са дребни у тях да се сътвори интерес и вярно отношение към предишното. Вече има положителни образци, осъществени от обособени музеи, в които са създадени стратегии за работа с деца и възпитаници. Някои сътрудници развиват такава активност и по време на археологическите разкопки. Според сътрудниците, децата са доста въодушевени, а дейното им включване в работата основава усещания, които остават за цялостен живот. Тези обособени начинания без подозрение са показателни, че би трябвало да се мисли за национална политика за запознаване на децата с предишното и това е задача, която стои пред министерствата на културата и на образованието и науката. 

- Вие обявихте и дарителска акция за подкрепяне на археологическия обект. Докъде сте стигнали с нея и защо ще оказват помощ набраните средства?

- Да, на 25 април тази година с Регионалния исторически музей стартирахме дарителска акция за набиране на средства за изследване и запазване на гробницата при с. Текето. Първоначално акцията потегли доста сполучливо, само че последователно ползата към нея спадна и през последните няколко седмици съвсем нямаме приходи. Тъй като продължаваме да разчитаме на частична финансова поддръжка от Министерството на културата за осъществяване на археологическите изследвания, планираме да използваме събраните средства за допълнение на ресурса за пълноценното им довеждане докрай, както и за другите нетърпящи отсрочване действия за ефикасното запазване на паметника.

- Как оценявате протичането на археологическата година?

- Тази година акцията за реализиране на постоянните археологически изследвания още веднъж закъснява. Разбира се, без признат бюджет Министерството на културата няма по какъв начин да обезпечи финансирането им. Всички процедури по определянето на плановете, които ще бъдат подкрепени, са изпълнени и евентуално към този момент се приготвят договорите за финансова поддръжка. Лошото в тази ситуация е, че се пропуснаха най-малко два месеца от дейния археологически сезон и сътрудниците ще би трябвало да съобразят проектите си с това.

- Разбираме ли вярно откритията, които учените съвсем годишно вършат у нас и по какъв начин страната би трябвало да помогне?

- Не съм сигурен, че всички достижения на сътрудниците доближават до необятната общност. Обикновено се разпространяват откритията на по-активни в прокламирането сътрудници и неведнъж се показват едни и същи обекти и резултатите от тяхното изследване. Друг е въпросът по какъв начин хората схващат постъпващата информация. Често открития или находки с извънредно висока научна стойност не вършат изключително усещане на феновете, читателите и слушателите.

Инициативите на музеите - изложения, лектори и лекции, дни за безвъзмездни визити, нощта на музеите, са опити да доближи до повече хора информацията за наследството. Трябва, несъмнено, да се мисли и за приложение на нови новаторски способи за представянето му - виртуална и добавена действителност, изкуствен интелект, каквито сполучливи опити към този момент има в някои музеи.

Ролята на страната е доста значима, само че дали държавниците го осъзнават? И тази година бюджетът за просвета е 0,4%! С такива средства кое по-напред да се поддържа.

Тази година при разпределението на средствата за постоянни разкопки се откри, че обезпечената сума ще стигне единствено за към 30-35% от кандидатстващите планове, освен това при съкращаване на желаните средства. Има предложение да се потърси спомагателен запас, с цел да може да се осъществят най-малко още няколко от по-добре класираните планове. 

Трябва да се има поради, че по отношение на инфлацията, увеличението на минималната заплата и на командировъчните, разноските за археологически изследвания доста набъбнаха през тази година.

- През есента и идната година кои са обектите, които ще проучвате и какви са упованията ви?

- Не изгубвам вяра, че ще успеем да изпълним избавителните изследвания и ограниченията за запазване на тракийската гробница при с. Текето. Закъснялото приемане на бюджета не попречи да планираме всички нужни действия за избавяне и запазване на гробницата и да създадем организация за провеждането им в следната поредност: 1. Оформяне на метод към и разчистване от шубраци и дървета на могилата; 2. Извършване на геофизични изследвания, посредством които ще се откри местоположението на гробницата в могилата; 3. Провеждане на избавителни разкопки за разкриване на входа на гробницата без цялостно лишаване на могилния насип; 4. Изграждане на защитна постройка и затваряне на гробницата, която да обезпечи оптимална среда за опазването?; 5. Консервационни действия по архитектурата и декорацията на гробницата. 6. Подготовка на план за социализация и експониране; 7. Реализиране на плана.

За първите три действия ще са нужни към 100 хиляди лева Следващите е мъчно да се възнамеряват на този стадий, само че сигурно ще изискват доста повече средства.

Очакванията ни, че в тази могила има гробница със фрески, се основават на обстоятелството, че измежду откритите в изхвърлената пръст фрагменти има такива, които обрисуват фриз от киматион, тъкмо подобен, какъвто има към фигуралните подиуми в гробниците при Казанлък и Александрово, както и в други сходни гробници от елинистическата ера, открити в Гърция, Италия и другаде.

През октомври, както всяка година до момента, ще продължим теренните търсения за попълване на археологическата карта на Хасковска област. Те са свързани най-много с региона на гробницата при Александрово, където се опитваме да установим подтекста, в който тя е основана. Регистрираните археологически обекти ни дават опция да проследим динамичността на селищното развиване на тази територия от праисторията до средновековието с акцент, несъмнено, тракийската античност.

За идната година към момента нямам бистър проект за теренна работа. Смятам по-скоро да акцентира на " кабинетните " проучвания, с цел да приготвя изявленията на част от към този момент проучените обекти.

Очакванията ни, че в тази могила има гробница със фрески, се основават на обстоятелството, че измежду откритите в изхвърлената пръст фрагменти има такива, които обрисуват фриз от киматион, тъкмо подобен какъвто има към фигуралните подиуми в гробниците при Казанлък и Александрово, както и в други сходни гробници от елинистическата ера, открити в Гърция, Италия и другаде.

- Как е най-добре да се подходи в битката против иманярството?

- Иманярството е обичайно публикувано в нашите земи, както споделя Иван Хаджийски, само че сантименталният интервал в развиването му от дълго време е завършил. В момента се сблъскваме с добре проведена конструкция, която редовно унищожава културното завещание на България. Според информация от профилираните звена в полицията, над 90% от археологическите обекти у нас са потърпевши от иманярски действия, като не дребна част от тях са изцяло унищожени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР