Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с

...
Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с
Коментари Харесай

Когато слънцето убива!

Доц. доктор Желязко Арабаджиев е експерт по здравна онкология с повече от 15 години опит, шеф на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му ползи са в региона на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно сдружение по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни сдружения по онкология. Автор е на над 60 публикации, изявления в български и интернационалните списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доцент Арабаджиев  дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]
Меланомът поражда от разновидността на клетките, произвеждащи пигмент Помнете - няма здравословен загар. И солариумът е рисков
През май Международната организация за проучване на рака (IARC) отбелязва началото на Месеца за информираност за меланом (кожен рак), като акцентира тежестта на това мощно предотвратимо заболяване.

IARC предизвестява за доста нарастване на случаите на меланом и смъртните случаи от това заболяване, които ще настъпят, в случай че обособени лица и националните държавни управления не подхващат дейности за смяна в тази наклонност. Трябва да се подсети на хората, че

загорялата кожа е симптом на увреждане

от слънцето - няма такова нещо като здравословен загар!

В няколко изявления през месец май ще представим информация за ограниченията за профилактика, ранната диагностика и типове лекуване на кожния меланом.

Меланомът е нападателен тип рак на кожата (много рядко може да бъде от кафези на окото или дебелото черво). Най-ранният етап на заболяването се лекува хирургично и има добра прогноза, само че при разпространяване по тялото и вътрешните органи, мозъка, костите и други, се развива бързо и е сложен за лекуване. Меланомът поражда от клетките, произвеждащи пигмент наречени меланоцити, които мутират и стартират да се разделят неконтролируемо. Повечето пигментни кафези се развиват в кожата. Меланомите могат да се развият на всички места по кожата, само че избрани зони са по-изложени на риск от други. При мъжете е най-вероятно да засегне гърдите и гърба. При дамите

краката са най-често срещаното място

Други постоянно срещани места на меланом включват лицето. Меланомът обаче може да се появи и в очите и други елементи на тялото, в това число - в доста редки случаи - в червата. Меланомът е относително необичаен при хора с по-тъмна кожа.

През 2020 година в международен мащаб са диагностицирани към 325 000 нови случая на меланом и към 57 000 души са умряли от заболяването. Учените IARC предвиждат, че в интервала от 2020 до 2040 година броят на новите случаи на кожен меланом ще се усили с повече от 50%, като ще надвиши 500 000 годишно, а броят на смъртните случаи, породени от меланом, ще се усили с повече от две трети, до съвсем 100 000 годишно.

Въпреки че случаите на меланом на кожата могат да бъдат избегнати с някой не толкоз сложни за осъществяване дейности, това заболяване към момента е най-сериозният тип рак на кожата, представляващ почти една пета от ракови дерматологични болести. Цялостно обсъждан,

ракът на кожата е измежду най-честите групи

ракови болести, диагностицирани в международен мащаб, с над 1,5 милиона нови случая, през 2020 година

В множеството райони на света меланомът се среща по-често при мъжете, в сравнение с при дамите. През 2020 година най-високите равнища на заболеваемост се следят в Австралия и Нова Зеландия, следвана от Западна Европа, Северна Америка и Северна Европа. Меланомът продължава да е необичаен в множеството страни в Африка и Азия. Въпреки че хората с по-светла кожа са изложени на по-висок риск, ракът на кожата визира хора с всички видове кожа. Индивиди с по-тъмно видовете кожа могат да развият рак на кожата и раковите болести при тях постоянно се откриват на по-късен стадий, когато прогнозата е по-лоша.

Излагането на слънце също предизвиква бенки и лунички и в дълготраен проект предизвиква стареене на кожата. Ако кожата

остарява заради излагане на UV лъчи

тя ще се " удебели " и ще загуби еластичността си по-бързо; продължителното излагане на слънце може да докара до поява на " възрастови петна ", промени в цвета на кожата (депигментация - мед.термин за обезцветяване), бръчки, разширени кръвни капиляри в кожата и като най-сериозна увреда - рак на кожата.

Ограничаването на UV облъчването на хората - от естествени или изкуствени източници - е приоритет на здравните системи в света. Специално внимание върху профилактиката на кожен рак е обърнато в Европейският противораков проект, където са посочени ограниченията за ограничение на нездравословното UV облъчване.
Превантивните ограничения включват някой лесни за осъществяване препоръки като:
отбягване на мощна, директна слънчева светлина, изключително през летните месеци и сред 11:00 и 15:00 часа;

носене слънчеви очила с ултравиолетова отбрана, необятни облекла с дълги ръкави и широкопола шапка;

потребление на слънцезащитен крем със слънцезащита фактор (SPF) минимум 15, който да се ползва постоянно по време на престой на слънце, най-добре на всеки 2 часа.

Специално внимание се обръща на използването на солариуми, като се предлага

изрично хората да заобикалят потреблението на солариуми

Според IARC рискът от кожен меланом се усилва със 75%, когато потреблението на устройства за загар стартира преди 30-годишна възраст. Солариумите са машини, предопределени да излъчват изкуствена ултравиолетова (UV) радиация. Това UV излъчване има същите нездравословни резултати върху кожата като естествената слънчева светлина и защото това е излишно излагане, би трябвало да се заобикаля когато и да е.

Нерядко хората организират няколко визити на солариум като подготовка за идна слънчева отмора, само че би трябвало да е ясно че загарът от солариум не обезпечава по-добра основа за по-късно в допълнение слънчево изгаряне и загар. Използването на солариуми за повишение на равнището на витамин D в тялото също е излишно, голословно и не се предлага по никаква причина поради описаните към този момент опасности за рак на кожата. Витамин D се създава доста бързо в кожата при излагане на слънчева светлина; не е нужно да се търси спомагателна експозиция, с цел да поддържаме равнищата на витамин D. През пролетта и лятото да вземем за пример, 10-15 мин. на открито, на слънце по обяд,  всеки ден,  (с незащитени лице, ръце и крака) нормално е задоволително, с цел да се създаде задоволително витамин D. В зимните месеци, когато слънчевото озаряване е по-слабо и по-кратко, равнищата на витамин D могат да бъдат поддържани с диета или спомагателен банкет на хранителни добавки с витамин D.

В някой страни, най-вече в Северна Европа, хората считат, че потреблението на солариуми оказва помощ за лекуване на зимна меланхолия поради късото слънчево озаряване през тези месеци. Съчетанието от нездравословните UV лъчения на солариума и обичайно по-светлите видове кожа на тези нации

прави този метод много голословен и рисков

за пораждане на кожен меланом. Затова в тези страни се избира светлолечение с ярка бяла (видима) светлина, а не с UV лъчи. Хората, които се нуждаят от здравно UV лекуване за избрани болести, би трябвало да бъдат лекувани с такова под непоколебим медицински надзор и в клинични условия. Понякога солариумите се оферират за лекуване на разнообразни недоволства и болести (например невродермит, акне, високо кръвно налягане) или за възстановяване на имунните сили на организма, само че това би трябвало да се организира по лекарско наблюдаване и строго дозирано.

В идващият брой очаквайте информация за методите за ранна диагностика и хирургично лекуване на кожния меланом.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР