Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с

...
Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с
Коментари Харесай

Д-р Интернет не лекува рака

Доц. доктор Желязко Арабаджиев е експерт по здравна онкология с повече от 15 години опит, шеф на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му ползи са в региона на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно сдружение по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни сдружения по онкология. Автор е на над 60 публикации, изявления в български и интернационалните списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доцент Арабаджиев  дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]
Медиите оказват помощ, когато дават мненията на изтъкнати онколози Дезинформацията в обществените мрежи къса връзката сред лекар и пациент
 

Вие или някой различен, който познавате и обичате, преди малко е диагностициран с рак. Вече сте провели среща с доктор и главата Ви се върти от информацията, която той Ви е дал по отношение на Вашето заболяване. Вие сте уплашени и се чувствате унищожени и обезверени. Като доста хора в наши дни, и вие се обръщате към интернет и обществените мрежи за информация. Ваш прочут Ви насочва към научно звучаща публикация или видеоклип от " медицински специалист ", който предлага нова вяра, може би посредством разказване на лекувания, които са " изцяло естествени " и нямат неприятни или съществени странични резултати. И макар че информацията може да звучи прекомерно добре, с цел да бъде вярна, или може би тъкмо заради това, уеб сайтът включва рекомендации от пациенти или членове на техните фамилии, които разказват чудотворни резултати от това лекуване.

Подобни сюжети са много чести

и ние, онколозите, а и други медицински експерти и болнични специалисти, неведнъж се сблъскваме с дезинформацията в интернет и обществените медии, която пациентите и околните ни споделят с нас.

Всъщност, дезинформация и даже откровени неистини свързани с рака, се популяризират от край време, само че в сегашното, обвързвано с дигитализацията на медиите и развиването на обществените мрежи, те доближават бързо и до доста повече хора. И тъй като в тази графа постоянно оповестяваме обстоятелства, основани на медицината на доказателствата, споделяме резултати от едно неотдавна обявено изследване. Проф. Джонсън и екипът му от Медицински университет в Салт Лейк Сити, Съединени американски щати, са анализирали най-популярните онкологични изявления в интервала 2018-2019г., разпространяващи се в обществени мрежи и касаещи 4 най-често срещани типове рак. В общо 200 публикации създателите са потвърдили със статистическа значителност, че 32.5% (65 статии) съдържат дезинформация във връзка с обсъжданите типове рак, а в 30.5% (61 статии) информацията може даже да навреди на потребителите й. Допълнително, в тези 65 публикации с подвеждаща информация,

76.5% от написаното също може да навреди

на хората, решили да се съобразят с прочетеното. Авторите са открили, че публикациите с най-силно дезинформиращо наличие са най-често четени и препоръчвани на потребителите на обществените мрежи.

Като умозаключение, проф. Джонсън смята, че отводът от обичайните способи на противотуморно лекуване ще до докара до понижаване шанса и опцията за изцеление и оцеляване на пациентите с рак. Същият " предписва " информацията в обществените мрежи да бъде четена с огромна доза песимизъм и сдържаност.

Проучването, изнесено в списанието на Националният онкологичен институт на Съединени американски щати, статистически удостоверява, че медицинските отзиви или препоръки, би трябвало да бъдат търсени в пряк контакт със специалисти-онколози, които освен могат да дават най-хубавото професионално мнение по отношение на лекуването на рака, само че също по този начин могат да носят ясно избрана отговорност за дейностите си и следствията.

Практикуващите онколози, които всекидневно сме в контакт с пациентите с рак, също можем да потвърдим необятното разпространяване на медицински несъответстващи или даже искрено заблуждаващи способи, прочетени в интернет, за които ни се споделя. От съвсем безобидни рекомендации за банкет на " изцяло безвредни ", само че " извънредно мощно настоящи " имуностимуланти, които онкопациентите да одобряват, до момента в който са на химиотерапия или лъчеволечение, до такива, които крият голям медицински риск за пациента, като да вземем за пример инжектиране на билкови съставки в простатата за изцеление на рака там.

Решението на този проблем е сложна задача. Според онколози доста е значимо

линиите за връзка със експертите

да са постоянно отворени, да се изслушват пациентите по метод, който не ги упреква или осъжда, да се поддържа връзка с пациентите като с сътрудници в битката с рака. Здравните институции и пациентските организации би трябвало да са дейна страна в противоборството против погрешното медийно наличие и да са подготвени с решения по отношение на профилактика, скрининг и лекуване на рак и даване на надеждни и медицински потвърдени осведомителни запаси.

Още един аспект на дезинформацията, обвързвана с лекуването на рака е финансовият риск, обвързван с предприемането на едно или друго различно " лекуване ". Както знаем, общоприетите лечения, в това число и най-иновативните и съвременни такива, макар извънредно високата си цена, се поемат съвсем или изцяло от здравното обезпечаване в съответната страна. Алтернативните способи обаче, макар обещаващите " резултати ", които се показват в изявленията в обществените медии, са напълно за сметка на пациента. Няма здравно-осигурителна система, която да заплаща сходни способи или препарати и от там се основава напрежение у пациенти, доверили се на тази препоръки. Съществуват даже образци, за дарителски сметки, по които се събират средства за тези лекувания, най-вече в други страни, което основава напрежение, обезпокоително очакване дали ще се съберат нужните средства и в последна сметка в допълнение забавя лекуването, което би могло да стартира по общоприетите, утвърдени и заплащани способи в съответната страна. В този смисъл доста е значимо всички сходни акции да бъдат авансово съветвани от съответните експерти-онколози, с цел да не се основават

спомагателни паники, напразни упования

и разочарования

Всъщност обществените мрежи могат да бъдат част от битката против дезинформацията във връзка с рака, разпространяваща се в същите тези обществени мрежи. Това може да стане, когато изтъкнати експерти - онколози, постоянно дават мнение в тези обществени медии, което да дава търсената от пациентите надеждна и достоверна информация. Важно е да се означи, че стилът на писане и говорене на тези експерти, би трябвало да е друг от строго формалният и терминологичен език, които те употребяват в клиниката и в научните си изявления, с цел да може пациентите и околните им да се възползват от тези препоръки. Една от " мощните " страни на дезинформиращите изявления е точно наличният език, опростеното схващане за " противотуморното " деяние на различните способи и най-много подправено позитивното и извънредно обнадеждаващо деяние, свързващо се с цялостно и бързо " изцеление ". Една от слабите страни на общуването на лекарите, в частност онколозите, с пациентите е неналичието на задоволително време за пълностоен диалог, терминологичната и прекомерно професионална лексика и от време на време даже раздразнението, с което дават отговори на въпросите на болния и неговите близки. Никой няма подозрение в компетентността и положителната подготовка на онколозите, само че някак обществото не е в течение на непрестанно здравно образование и повишение на квалификациите. Добър ход в тази посока е да вземем за пример

въвеждането на знак # пред имената

на огромните онкологични конференции, което прави огромна част от информацията, изнесена там, налична в обществените мрежи. Асоциирането с този знак в професионалните профилите на лекарите в обществените мрежи, основава убеденост у пациентите, че техните лекуващи онколози са участвали и са взели участие на най-хубавите и качествени научни събития в страната и в света.

В интернет търсете информация за диагностика и лекуване на рака в уеб сайтове и обществени мрежи на пациентски организацииНадеждна информация може да бъде открита в отделите предопределени за не-медицински експерти на уеб сайтове на онкологични научни дружестваИнформацията, която намирате в разнообразни други медии, изключително такава, обещаваща " бързо ", " цялостно ", " изцяло безвредно " и други високо обещаващи квалификации, лекуване, постоянно възприемайте сериозно и с запаси.Обсъждайте със експерт прочетеното в интернет по отношение на различните противотуморни способи за лекуване преди да предприемете стъпка в тази посока, изключително в случаите, когато и финансовият ангажимент за това е доста огромен.Имайте доверие в актуалната медицина - изключително в региона на лекуването на рака, напредъкът в действителност е голям и с помощта на това, прогнозата за не малко от познатите типове рак доста се усъвършенства през последните две десетилетия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР