Доставната цена на един PCR e между 17 и 25

...
Доставната цена на един PCR e между 17 и 25
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Доставната цена на PCR тест е 17 лв., лабораториите определят крайната

Доставната цена на един PCR e сред 17 и 25 лв.. НЗОК заплаща тестванията на 60 лв., а лабораториите сами имат право да дефинират своите цени. Цената, която заплаща Касата е контрактувана цена, а не действителната цена.

Това съобщи шефът на Националната здравно-осигурителна сподели проф. Петко Салчев в предаването " Лице в лице " по бТВ. И министърът не може да реши този въпрос, тъй като лабораториите сами дефинират цената, а контрактуваната с нас цена е закрепена, добави той.

По думите му " Касата имаме задължението да плащам здравните услуги. След като е подготвена и организацията за направленията за PСR проби и те ще бъдат изплащани ".

Пациентите ще получават неповторим номер на направлението си от персоналния доктор, с който ще могат във всяка от лабораториите да извърши проучването си. Без предел са персоналните лекари. За пациентите има 11 критерии, от които най-малко 2 би трябвало да са покрити, с цел да се издаде такова направление. Това е преценка на персоналния доктор, сподели още шефът на НЗОК.

" Общопрактикуващите лекари могат и без PСR тест да оказват помощ на пациентите си. Клиничната картина не зависи от теста, той единствено установи. И за грипа няма съответно лекуване. При съществуването на признаци персоналните лекари би трябвало да лекуват пациентите си.

Стигматизацията за ковид и стигматизацията, че в случай че нямате PСR тест нещо ще се случи би трябвало да спре. Нито един тест няма 100 % сигурност.

Лекарите да лекуват от остра вирусна зараза. Ако има пневмония за това също има пътека. Това важи за всяка пневмония, която е установена с PСR тест.

Проф. Салчев бе безапелационен, че в лечебните заведения не изискват наложително тест с цел да одобряват пациент. По думите му в лечебните заведения би трябвало да ви създадат консултация и да преценяват дали има потребност от тест.

НЗОК има роля и функционалност да закупува избрани артикули и услуги в избрани количества.

1200 лева е избраната цена на клиничната пътека. Ако човек е в тежко положение и се наложи да попадне в интензивно поделение там се заплаща по 780 лева дневно. Не може да се приказва за цена, а би трябвало да се има поради положението на индивида, разясни проф. Салчев.

Той бе безапелационен, че няма нито едно недоволство, от лечебно заведение че не си е получило парите. Лекарите, които не са ангажирани с лекуване на пациенти с вируса също получават заплатите си, макар понижения размер работа. Ако не се доближи избран размер от активност Касата заплаща, с цел да не бъде затворено несъмнено лечебно заведение, разясни още специалистът.

Относно лекуването на пациенти в чужбина проф. Салчев съобщи, че от началото година са изплатени над 14 млн. за лекуване на деца и възрастни, които са имали потребност от лекуване в чужбина. По думите му звеното в Касата, което дава отговор за лекуването в чужбина работи по следния метод: Лицето, което има потребност подава заявление, това заявката се преглежда от външни специалисти, взима се съответната оферта от чужбина и се покриват разноските.

Стига Народното събрание да одобри предлагането на министъра, всяко лечебно заведение, което откаже да извърши заповедта на шефа на РЗИ няма да има право да подпише контракт с Касата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР