Доставките на полупроводници са под риск, както и производството на

...
Доставките на полупроводници са под риск, както и производството на
Коментари Харесай

Войната за чипове между САЩ и Китай продължава

Доставките на полупроводници са под риск, както и производството на разнообразни типове техника - от смарт телефони до оръжия

Съединени американски щати бързо набират старания, с цел да се опитат да спрат напредъка на Китай в полупроводниковата промишленост, жизненоважна за производството на всичко - от смарт телефони до военни оръжия, написа BBC в собствен специфичен материал.

През октомври Вашингтон разгласи някои от най-широките ограничения за надзор на износа до момента - изискващи лицензи за компании, изнасящи чипове за Китай, употребяващи американски принадлежности или програмен продукт, без значение къде са създадени в света, предава economic.bg.

Мерките на Вашингтон също не разрешават на американски жители и притежатели на зелена карта да работят за някои китайски компании за чипове. Притежателите на зелена карта са непрекъснати поданици на Съединени американски щати, които имат право да работят в страната.С това прекъсва основен поток от американски гении към Китай, което ще засегне развиването на полупроводници от висок клас.

Защо Съединени американски щати вършат това?

Усъвършенстваните чипове се употребяват за зареждане на суперкомпютри, изкуствен интелект и боен хардуер. Съединени американски щати споделят, че потреблението на технологията от Китай съставлява опасност за личната им национална сигурност.

Алън Естевес, заместник-секретар в Министерството на търговията на Съединени американски щати, разгласи разпоредбите, като сподели, че желанието му е да подсигурява, че Съединени американски щати вършат всичко допустимо, с цел да предотвратят придобиването на „ чувствителни технологии с военни приложения “ от Китай.

Средата на заканите постоянно се трансформира и ние актуализираме нашите политики през днешния ден, с цел да сме сигурни, че се оправяме с провокациите “, сподели той.

Междувременно Китай назова контрола „ софтуерен тероризъм “. Държави в Азия, които създават чипове - като Тайван, Сингапур и Южна Корея - показаха опасения за това по какъв начин тази горчива борба визира световната верига на доставки.

И имаше три значими моменти в спора с чипове през миналата седмица.

Още китайски компании в „ листата с юридически лица “

Администрацията на Байдън добави още 36 китайски компании, в това число огромния производител на чипове YMTC, към „ листата на юридическите лица “ на Вашингтон. Това значи, че американските компании ще се нуждаят от позволение на държавното управление, с цел да им продават избрани технологии, а това позволение е мъчно да се обезпечи.

Ограниченията на Съединени американски щати имат необятни последствия. Миналата седмица основаният в Обединеното кралство дизайнер на компютърни чипове Arm удостовери, че не продава най-модерните си дизайни на китайски компании, в това число на софтуерния колос Alibaba заради контрола от Съединени американски щати и Обединеното кралство. Arm сподели, че е „ ангажирана да се придържа към всички използвани експортни закони и разпореждания в юрисдикциите, в които работи. “

Китай се оплака на СТО
Китай подаде тъжба против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация (СТО) поради контрола върху износа на полупроводници и други свързани технологии. Това е първото дело в СТО, което Пекин заведе против Съединени американски щати, откогато президентът Джо Байдън встъпи в служба през януари 2021 година

В своята декларация до СТО Китай твърди, че Съединени американски щати злоупотребяват с контрола върху износа, с цел да запазят „ своето водачество в секторите на науката, технологиите, инженерството и производството “. Добавят, че дейностите на Съединени американски щати заплашват „ стабилността на световните промишлени вериги за доставки “.

Съединени американски щати споделиха в отговор, че комерсиалният орган „ не е подобаващият конгрес “ за разрешаване на опасения, свързани с националната сигурност. Помощник-министърът на търговията на Съединени американски щати по експортната администрация Теа Кендлър сподели, че „ ползите на националната сигурност на Съединени американски щати изискват да действаме уверено, с цел да откажем достъпа до съвременни технологии “.

В жалбата се прецизира, че Съединени американски щати са наложили ограничавания върху износа на почти 2800 китайски артикули, само че единствено 1800 от тях са били позволени според интернационалните търговски правила. Съединените щати имат 60 дни, с цел да се опитат да разрешат въпроса. Ако не, на Китай ще бъде разрешено да изиска група, която да преразгледа случая.

По-рано този месец СТО постанови, че митата на Съединени американски щати върху стоманата и алуминия, наложени от Съединени американски щати при някогашния президент Доналд Тръмп, нарушават световните търговски правила. Две трети от всички артикули, които Китай продава на Съединени американски щати, подлежат на мита. Съединени американски щати обявиха, че „ изрично отхвърлят “ решението и нямат желание да отстраняват ограниченията.

Преговори с Япония и Холандия

Япония и Холандия биха могли вероятно да наложат надзор върху износа на Китай, ограничавайки способността на японски и холандски компании да продават съвременни артикули на китайския пазар.

В понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че Съединени американски щати са провели полемики с двамата съществени снабдители на съоръжение за произвеждане на чипове по отношение на приемането на сходен американски надзор върху Пекин.

Няма да задминавам никакви известия “, сподели Съливан пред кореспонденти. „ Само ще кажа, че сме доста удовлетворени от откровеността, наличието и интензивността на полемиките. “

Контролът на Съединени американски щати не е ориентиран единствено към производителите на чипове. Те засягат и производителите на съоръжение за произвеждане на чипове. Големите компании в Япония или Холандия могат да изгубят огромен и рентабилен покупател на техните машини от висок клас.

Главният изпълнителен шеф на холандския производител на съоръжение за чипове ASML Holding NV сложи под въпрос дали Холандия би трябвало да ограничи износа за Китай. Той съобщи, че холандското държавно управление, в отговор на натиска на Съединени американски щати, към този момент е забранило ASML да продава своите най-модерни литографски машини на Китай от 2019 година насам.

Може би Съединени американски щати считат, че би трябвало да преговаряме, само че ASML към този момент е пожертвал доста ", сподели той пред холандските медии.

Какво следва

Производителите също са подложени на напън да вършат по-усъвършенствани чипове, които да поддържат нови артикули. Например, новият преносим компютър на Apple ще съдържа чипове от водача в промишлеността Taiwan Semiconductor Manufacturing Company с размери 3 нанометра. За да сложим това в вероятност - човешкият косъм е с размери почти 50 000 до 100 000 нанометра.

Анализатори споделят, че контролът на Съединени американски щати може да сложи на колене Китай, макар че Пекин намерено съобщи, че желае да даде приоритет на производството на полупроводници и да стане суперсила в бранша. Съединени американски щати към този момент доста изолираха китайската промишленост за чипове, макар че последните ограничения не са толкоз огромни, колкото оповестените през октомври.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР