Доста по-различна позиция от обявената от властта и по-точно вицепремиера

...
Доста по-различна позиция от обявената от властта и по-точно вицепремиера
Коментари Харесай

Природозащитниците се скараха задочно със Симеонов за Банско

Доста по-различна позиция от оповестената от властта и по-точно вицепремиера Валери Симеонов изрази природозащитната организация " За да остане природа в България " във връзка с ръководството на естествен парк " Пирин ".
Според Симеонов, природозащитниците са се съгласили, че има потребност от втори въжен превоз на Банско. В публична позиция обаче, " За да остане природа в България " е безапелационна, че " се готви бърза, огромна смяна на концесионния контракт за ски-зона " Банско ", която да узакони към този момент построена противозаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и градежи в Национален парк " Пирин " .
Представители на екокоалицията, взели участие в кръглата маса при Симеонов през вчерашния ден (20 ноември), акцентират, че никой от тях не е давал и не може да дава единодушие за създаване на нова, огромна инфраструктура на територията на националния парк, защото това е незаконно и ще обезсмисли самото битие на парка като предпазена територия и обект на международното естествено завещание .
Според природозащитниците, на срещата било доказано, че " тематиката за втори въжен превоз се употребява като медиен балон - апетитите не са за един съответен въжен превоз, а за нови писти, лифтове и нови вложения, поискани в тази ситуация от кмета на Банско ". Редица от повдигнатите на срещата въпроси - по отношение на размера на концесията, облагата на концесионера, собствеността на оборудванията и нуждата от екологична оценка, останаха без отговор, прибавят екоактивистите. Работната група разгласи, че ще събира въпроси, които да получат обществени отговори поради високата социална значителност на случая " Пирин ", споделят от " За да остане природа в България ". За организацията пътят е следният - Оценка на въздействието върху околната среда за въздействието върху парка от страна на потока от туристи, на увеличението на отпадните води и на замърсяването, както и проверка за строителната активност в Банско и на размера на самата ски зона.
" Търсенето на най-хубаво управническо решение минава и през бистрота на работата на концесионера - отваряне на данните за човекопотока, брой на продадени карти, в това число изчистване на подозренията, че пари от туропреторите непосредствено се превеждат в офшорни зони, без да минават през България. Подобен разбор е значим и с цел да се извърши декларираното от министър Валери Симеонов нарастване на концесионното заплащане ", споделят природозащитниците.
От коалиция " За да остане природа в България " декларират, че с цел да няма двусмислени тълкования на изявленията по време на полемиките в Министерския съвет (МС) и Министерство на околната среда и водите, ще изискват в бъдещите срещи да се води стенографски протокол . Природозащитниците удостоверяват, че, както и до момента, ще апелират в съда всяко решение за парк " Пирин " на Министерски съвет и Министерство на околната среда и водите, за което не са извършени наложителните по закон процедури за преценка нуждата от екологична оценка и на оценка за съгласуемост, според българското законодателство и европейските наставления.
От своя страна вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов съобщи пред Българска национална телевизия, че " не се планува една керемида да се построи - нищо няма да се построи с изключение на лифта. "
" Всеки един огромен капиталов план срещаше опозиция с сходни причини от еколозите. Те са малко като БХК - едни бомбастични приказки и най-после нищо съответно. Защо не отидат в Люлин планина да видите по какъв начин е разорана от едни млади момчета, които карат бъгита. Къде са еколозите? Защо там не пазят, а са срещу развиването на зимния туризъм. В Банско има построена инфраструкутура ", добави още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР