Доскоро се приемаше, че микроелементът бор е маловажен за човека.

...
Доскоро се приемаше, че микроелементът бор е маловажен за човека.
Коментари Харесай

Яжте повече круши, за да запазите младостта

Доскоро се приемаше, че микроелементът бор е незначителен за индивида. Нови проучвания в тази област обаче демонстрират, че той взе участие най-вече в транспортните процеси на клетките, действайки като надзирател на техните мембрани.

В природата той се среща най-вече в съединения с други субстанции, най-много с витамини от група В или с витамин С.

Борът стопира или пропуща разнообразни йони, стремящи се да влязат в клетъчното пространство. Микроелемент е необходим за вярното действие на имунната система и мозъка.

Клинични тестова демонстрират, че даже най-малък дефицит на бор води до липса на централизация и нарушавания във вестибуларния уред.

 Круши

Синтеза на половите хормони – естрогени и тестостерон се прави точно благодарение на микроелемента бор. Когато е в естествени за организма количества, той има способността да забавя хормоналното привършване в сериозната възраст както при дамата, по този начин и при мъжа.

Също по този начин е открито, че стопира бързото изхабяване на ставните хрущяли. Той ги защищава от разграждащото деяние на вещество, чието количество се усилва с възрастта.

За костите най-съществен е калция. За да бъде съхранен обаче му е необходим микроелементът бор.

Учените към момента не могат да открият какво количество от него е нужно на човек на ден. Предполага се, че дозата е към 1-3 мг на ден. При сходен банкет застаряващият организъм е предпазен от артрити и други ставни болести.

 Плодова салата

От друга страна обаче несъразмерният банкет на бор носи заплаха от главоболие, диария и разнообразни по тежест бъбречни увреждания.

Поради тази причина всички хранителни добавки с бор, лекарства за вътрешно приемане, както и очни капки или дерматологични мехлеми, в които се съдържа, би трябвало да се ползват под непоколебим лекарски надзор.

Най-лесният и прелестен банкет на микроелемента бор е посредством храните, в които се съдържа. Най-големи количества се съдържат в крушите. Следват ги соя, бадеми, скариди, стафиди, фурми, сливи.

Освен това би трябвало да се знае, че злоупотребата с водка, ликьор и други концентрати води до загуба на бор от организма. А това води след себе си всички неподходящи последствия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР