Досега я получаваха само семействата на ученици, записани в първи

...
Досега я получаваха само семействата на ученици, записани в първи
Коментари Харесай

Вече се приемат заявления за еднократни помощи за ученици. В сила са важни изменения

Досега я получаваха единствено фамилиите на възпитаници, записани в първи и осми клас. Право на това подкрепяне към този момент ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, без значение дали учебното заведение е държавно, общинско или частно, в случай, че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията.

 

Помощта се дава без значение от размера на приходите на:

 

Ø родители и осиновители;

Ø приемни семейства/семейства на близки и родственици,  за децата, настанени по реда на член 26 от Закона за протекция на детето;

Ø настойник/попечител, който отглежда детето.

 

Документи се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес на правоимащите лица след записване на детето в съответния клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година.

 

Изключение се прави в случаите, в които заради здравословни аргументи, открити с протокол на ЛКК, детето не може да стартира учебно заведение, само че за не повече от 6 месеца от започване на съответната образователна година.

 

Към попълненото заявление се ползват следните документи /ако Държавно стопанско предприятие не може да получи информация по длъжностен път/:

 

Ø копие от уверение за назначение на аставник или попечител;

Ø уверение от образователното заведение, че детето (децата) е записано в съответния клас - когато заявката е подадено преди 15.09.2023 година

 

Заявление-декларация за разпределяне на помощта можете да подадете в Държавно стопанско предприятие, както следва:

 

Ø персонално, като носите своята персонална карта (за справка);

Ø посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща;

Ø по електронен път с дипломиран електронен подпис;

Ø по електронен път посредством електронна административна услуга според Закона за електронното ръководство.

 

             Заявления-декларации за разпределяне на еднократните помощи са оповестени в раздел „ Социално подкрепяне “, подраздел „ Семейни помощи “, Рубрика „ Документи “ на адрес: Приложение № 11 – заявление-декларация за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас по реда на член 10а от ЗСПД, и Приложение № 12 - заявление-декларация за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в осми клас по реда на член 10б от ЗСПД.

 

Помощта предстои на връщане, в случай че:

 

Ø детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;

Ø ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай надлежно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;

Ø ученикът в границите на един месец от образователната година е позволил отсъствия от 5 образователни часа без уважителни аргументи.

 

              За образователната 2023/2024 година размерът на помощта ще бъде 300 лева

 

Сумата се изплаща на два пъти, като половината от размера може да бъде получена след влизане в действие на заповедта за разпределяне, а остатъкът - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение. За приемането на втората част от помощта не е належащо наново подаване на документи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР