Дори за Microsoft, която може да се похвали с пазарна

...
Дори за Microsoft, която може да се похвали с пазарна
Коментари Харесай

Защо Microsoft изсипа 69 млрд. долара за видео игри?

Дори за Microsoft, която може да се похвали с пазарна капитализация към 2.3 трилиона $, 69 милиарда $ са доста пари. На 18 януари компанията разгласи, че ще заплати тази сума – напълно в кеш – за компанията разработчик на видеоигри Activision Blizzard. Това е най-голямата договорка, правена в миналото в промишлеността на видеоигрите, както и най-голямата покупка на Microsoft – над два пъти по-скъпа от цената, за която компанията закупи обществената мрежа LinkedIn през 2016 година Придобиването тогава бе за 26 милиарда $. Сделката, която изненада пазарните анализатори и изстреля акциите на Activision Blizzard с 25% нагоре, е голям залог в бъдещето на развлекателната промишленост, написа английското списание " Икономист ".

Гейминг промишлеността растеше бързо и преди пандемията. Локдауните към Covid-19 ускориха “апетита “ към игрите както на закоравели геймъри, по този начин и за отегчени жители. В резултат, на което приходите в международен мащаб набъбнаха с 23% през 2020 година Аналитичната компания NewZoo ги прави оценка на близо 180 милиарда $.

Самата Microsoft към този момент е огромен състезател в бизнеса, с помощта на своята подпора за игри Xbox. Компанията направи поредност от придобивания на игри от 2014 година, когато отпред на компанията застана Сатя Надела в ролята ѝ на основен изпълнителен шеф. Очакванията са договорката с Activision Blizzard да затвърди позицията ѝ, откакто придобиването бъде приключено през 2023 година Тогава Microsoft ще стане третата по величина компания за видеоигри по доходи. Реално пред нея ще са единствено китайският колос Tencent и Sony, водещ съперник на Microsoft в конзолите.

Акциите на Activision Blizzard се намалиха с към 40% сред пика предишния февруари и оповестяването на договорката, защото компанията беше въвлечена в скандал за полов тормоз. Компанията може да се похвали с годишни доходи от към 8 милиарда $ и чисти маржове на облага от 30%. Най-важното е, че Activision Blizzard предлага обилие от наличие. А както във видеоигрите, по този начин и в останалата част от медийната промишленост, наличието е цар, споделя анализаторът Пиърс Хардинг-Ролс от анализаторската компанията Ampere Analysis.

Подобно на филмовия бизнес, където филмите от " Междузвездни войни ", даже и неприятните, са надеждни магнити за печелене на доста пари, видеоигрите разчитат от ден на ден на “франчайзи” с известни марки за основаване на нови игри.

Activision Blizzard може да се похвали с игрите си " Call of Duty ", най-продаваната игра за пукотевица на военна тема, „ Candy Crush “, известна мобилна игра за съвпадане на шаблони, и „ Warcraft “.

В къси периоди, договорката ще разреши на Microsoft да затвърди мястото си на пазара на смарт телефон игри, на който до момента компанията е била по-слабо показана. Компанията King, дъщерно сдружение Activision Blizzard, което е фокусирана върху мобилни устройства може да се похвали с към 245 милиона играчи месечно на своите игри за смарт телефони, множеството от които употребяват " Candy Crush ".

Придобиването е и пряк удар против Sony . Ако Microsoft управлява правата върху играта „ Call of Duty “, компанията ще може да реши дали да разреши на играта да се демонстрират на PlayStation на Sony. Когато Microsoft купи ZeniMax Media, различен разработчик на игри, за 7.5 милиарда $ през 2020 година, тя съобщи, че ще съблюдава изискванията на съществуващите съглашения със Sony. Т.е. ще разреши игрите на ZeniMax да работят на машината на Sony, само че достъпът на Sony до нови игри ще се преглежда „ за всеки обособен случай “.

В дълготраен проект договорката ще помогне на Microsoft да реализира нейната упоритост да направи игрите по-евтини и по-достъпни.

Нейният артикул „ Game Pass “ към този момент предлага на геймърите на конзоли и компютри достъп до библиотека от видео игри, които нормално костват $40-60 всяка, за абонаментна такса от $10 на месец.

Добавянето на каталога на Activision Blizzard към услугата може да увеличи нейната прелест. Това може също да укрепи двегодишната услуга на Microsoft за стрийминг на игри, която има за цел да употребява фирменото поделение за облачни технологии на Azure, с цел да направи за видео игрите това, което Netflix направи за видео.

Microsoft се надява да стриймва игри през интернет на телефони, тв приемника или компютри, премахвайки нуждата от владение на лична, профилирана мощна подпора или компютър. Това може да понижи цената и да притегли повече играчи, изключително в страните със междинен приход, където смарт телефоните са постоянно срещани, само че конзолите са необичайност. А това от своя страна би направило извънредното наличие още по-ценно.

Други компании – както ветерани в гейминг промишленост, по този начин и идващи софтуерни титани, привлечени от растежа на бранша – имат свои лични упоритости за стрийминг. Sony ръководи своя лична услуга, наречена „ PlayStation Now “. Amazon пусна ранна версия на личната си услуга „ Luna “ през 2020 година „ GeForce Now “, пък е стрийминг предлагането на Nvidia, производител на микрочипове, фокусирани върху игрите, което също започва през 2020 година Но никой не е толкоз добре позициониран като Microsoft, която има десетилетия опит в бизнеса с игри и може да се похвали с втората по величина интервенция за калкулации в облак в света след Amazon. Така че, колкото повече наличие има Microsoft, толкоз по-привлекателна може да направи услугата си в съпоставяне със своите съперници.

Подобно мислене може да предизвика повече покупко-продажби от страна на съперниците на Microsoft, нетърпеливи да сграбчен лични франчайзи, до момента в който могат. Игралната промишленост към този момент наблюдаваше доста сливания. Миналата година бяха подписани пет покупко-продажби на стойност 1 милиард $ или повече. На 10 януари Take-Two Interactive, разработчик и издател на игри, похарчи $13 милиарда, с цел да купи Zynga, производител на игри за мобилни телефони. Освен Amazon, също по този начин Apple и Netflix навлюзоха в бизнеса с видеоигри през последните години. Потенциални бъдещи придобивания от който и да е от тях може да помогне за увеличение на наличието им. Консолидацията е името на играта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР