Дори в съда виждаме решения, които не са в полза

...
Дори в съда виждаме решения, които не са в полза
Коментари Харесай

Грийнпийс: България разкрива порочни практики в енергетиката

" Дори в съда виждаме решения, които не са в интерес на публичния интерес. Национална агенция за приходите би трябвало да си търси по-настоятелно отговорностите към нея. Комисията за финансов контрол е наясно с метода, по който се ръководят средствата в осигурителните фондове. Министерство на околната среда и водите също имат обвързване да постановат наказания, които да не падат в съда, с цел да има най-малко едно чувство, че замърсителите ще си носят последствията от нарушаванията на законодателството, които вършат ". Това сподели пред БНР Меглена Антонова от " Грийнпийс ".

Тя показа в предаването " Неделя 150 " нов отчет на " Грийнпийс " – България, който разкрива следващи порочни практики в българската енергетика.

Съществуващият циничен модел в българската енергетика слага сериозен риск енергийният преход да се изгуби в лабиринта от сенчести политически и стопански ползи на конгломерата, свързван с предприемача Христо Ковачки. За това предизвестява отчетът " Осемте кръга на Въглищната империя на " Ковачки " на " Грийнпийс " – България.

Анализът на комплицирания пъзел от връзки и зависимости е продължение на следствието " Финансовите мини ", което през 2018 година разказа кръговете от мини и централи, чиято благосъстоятелност е скрита зад пластове от офшорни компании. Контурите на Въглищната империя на " Ковачки " обаче са доста по-широки и обгръщат медиатори, източващи общественото сдружение " Топлофикация София ", търговец и верификатор на парникови излъчвания, пенсионен фонд за вложения в топлофикации, застрахователно сдружение – " любимец на страната ", и не на последно място – лобистко съдружие за " зелено бъдеще " на кафявата Въглищна империя.

Предприятия от Въглищната империя на " Ковачки " не са измежду най-изрядните данъкоплатци. Общо 330 милиона лв. непогасени отговорности към Националната организация за приходите към края на 2020 година имат 17 компании, разпознати като част от този конгломерат. Към същата дата по отминалост са отписани вземания в размер на 10 млн. лева Национална агенция за приходите даде тази информацията в систематизиран тип, без разбивка за всяка компания в отговор на питане на " Грийнпийс " – България по Закона за достъп до социална информация.

От " Грийнпийс " – България вършат разбор и на активността на компаниите, свързани с пенсионната компания " Топлина ". 47% от капитала на сдружението се държи от едноличната компания на Христо Ковачки " Ел Ем Импекс ". Пенсионната компания " Топлина " ръководи близо 300 млн. лв. към 31 декември 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР