Дори ако Европа успее да напълни своите газови хранилища, континентът

...
Дори ако Европа успее да напълни своите газови хранилища, континентът
Коментари Харесай

Европа се запасява с газ

Дори в случай че Европа успее да изпълни своите газови складове, континентът е изправен пред рискова зима и държавните управления ще би трябвало да поддържат проекти за ограничавания на газоподаването, до момента в който се надпреварват да обезпечат повече полутечен природен газ (LNG), с цел да понижат зависимостта си от съветското гориво, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно за европейските семейства няма да има необикновен отдих от невероятните цени на горивата, които напрегнаха бюджетите, понижиха разполагаемия приход и натежаха върху икономическите вероятности, написа " Ройтерс ". Европейският съюз има за цел да постави завършек на зависимостта от съветските изкопаеми горива до 2027 година Но Москва към този момент понижи потоците на газ към България, Полша, Финландия, датския снабдител Orsted, холандската компания Gasterra и Shell за нейните немски контракти, откакто всички те отхвърлиха настояването на Кремъл да преминат към заплащания в рубли.

27-членният Европейски съюз, който обичайно зависи от Русия за 40% от потребностите си от газ, се стреми да запълни газовите си складове на 80% до ноември от към на половина цялостни в този момент, с цел да преживее зимата, когато съхраняваният газ нормално дава отговор за към една четвърт от търсенето. Анализатори споделят, че има положителни шансове и напредък към реализиране на тази цел. Но към момента остава огромна празнота за запълване от други източници, като LNG, и тя ще бъде още по-голяма, в случай че Русия понижи потоците към повече европейски купувачи, макар че Москва споделя, че извършва отговорностите си и не вижда потребност да стопира доставките за други клиенти.

Нарастващо търсене

„ Пълното прекъсване на съветските потоци безспорно би било най-лошият сюжет за Европа за тази зима, защото е малко евентуално континентът да бъде в положение да получи задоволително доставки от други производители, с цел да компенсира такова доста спиране на доставките “, сподели Леон Избицки, европейски помощник за природен газ. в Energy Aspects. Дори преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, предизвиквайки енергийна рецесия в Европа, търсенето на газ нарастваше по време на възобновяване след пандемията. Пазарът на LNG, който е доминиран от дълготрайни контракти, към този момент беше затегнат до краен лимит. Европейски Съюз усили покупките на полутечен природен газ, като вносът е повишен с към 58% през първите пет месеца на 2022 година спрямо равнищата от 2021 година, демонстрират данните на Refinitiv, защото в Съединените щати се появи повече потенциал и високите цени в Европа привлякоха товари.

LNG проблеми

Съединените щати, главен производител на полутечен природен газ, дадоха обещание да оказват помощ на Европа с повече колета. Но Европа има стеснен потенциал за приемане на полутечен природен газ и, добавяйки към несигурността, Freeport LNG, оператор на един от най-големите фабрики за експорт в Съединени американски щати, съобщи във вторник, че ще отнеме най-малко 90 дни, с цел да възобнови отчасти интервенции след детонация предходната седмица. „ Ако Европа влезе в зимата, разчитайки единствено на доставките на полутечен природен газ, тогава нещата могат да станат доста неприятни “, сподели Еванджелин Куксън, проучвателен анализатор и метеоролог в суровинния брокер Marex.

За разлика от тръбопроводния газ, който може да се усили бързо, доставката на LNG може да отнеме седмици и може да бъде нарушена от времето. Националната океанска атмосферна администрация на Съединени американски щати съобщи предишния месец, че има 65% късмет за наднормален сезон на ураганите в Атлантическия океан, в това число 6 до 10 урагана. Freeport LNG доставя към 10% от целия европейски импорт на свръхохладеното гориво, съгласно консултантската компания Rystad Energy.

Бенчмарковите американски газови фючърси паднаха със 17% в Ню Йорк на фона на упованията за засищане на вътрешния пазар при неактивен огромен експортен център. Междувременно холандските контракти скочиха с повече от 20% при новината в понеделник. „ Прекъсването на Freeport изостря извънредно затегнатия световен пазар на полутечен природен газ и е евентуално да задържи надутите европейски цени на газа над към този момент високите равнища “, сподели Талон Къстър, анализатор на BI, пред Bloomberg. Американските експортьори като Cheniere Energy Inc., Sempra Energy и Kinder Morgan Inc. към този момент употребяват оптимално потенциала си, добави той. Избицки от Energy Aspects сподели, че газът в предпазване може да изкара Европа до 2022 година, даже и без съветски доставки, само че това ще направи нещата извънредно сложни, когато зимата пристигна в края на 2023 година, тъй че държавните управления към момента не могат да отсрочат проектите си за спиране на газоподаването към някои клиенти и промишлености.

Германия, която исторически е разчитала на Русия за към половината от потребностите си от газ, към този момент започва проекти за тръжна система, която да помогне за разпределение на газ за енергоемките промишлености, в случай че доставките бъдат прекратени. Франция вкара ограничения за ограничение на доставките на газ за огромни консуматори при положение на дефицит. Полша, която към този момент е откъсната от съветския газ, усили вноса на полутечен природен газ, отвори газова връзка с Литва през май и има за цел тази година да отвори нов водопровод до Норвегия. Но към момента има проекти за ограничение на природния газ за тежката промишленост при рецесия, тъй че да може да поддържа доставките за битови клиенти и публичните услуги.

И въпреки всичко нормирането ще носи тежка икономическа цена. Главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг предвижда, че икономическата продукция на Европейски Съюз ще бъде с 2% по-ниска до края на 2022 година, в случай че доставките от Русия бъдат прекъснати в този момент. Газът съставлява повече от 20% от потреблението на сила в Европейски Съюз - за отопление на домове, за произвеждане на електрическа енергия и се употребява при производството на жизненоважни артикули като торове. Междувременно възходящите цени на горивото към този момент имат въздействащ резултат. „ Дори и без ембарго, високите цени на газа се отразяват тежко на потребителите, оставяйки им по-малко пари за други артикули и услуги “, сподели Шмидинг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР