Допустими кандидати са всички общини в България, но не е

...
Допустими кандидати са всички общини в България, но не е
Коментари Харесай

Общините ще могат да инвестират общо 125 млн.лв. в ново улично осветление

Допустими претенденти са всички общини в България, само че не е ясно какъв брой от тях ще се възползват Местните управляващи могат да аплайват за най-много 2 млн. лв. Според сдружението на общините в изискванията за кандидатстване има редица ненужни и противоречиви условия
Местните управляващи ще могат да аплайват за близо 125 млн.лв. за енергийно дейно улично осветяване. Стойността на плановите оферти не може да бъде по-малка от 100 000 лева, само че и не може да надвишава 2 млн. лв., което за огромните градове би имало пренебрежим резултат, само че задачата е средства да стигнат до повече места.

Подкрепата е по линия на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), като това е втората процедура по инвестиция " Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване ", която се управлява от Министерството на енергетиката (МЕ). В началото на м.г. по първия стадий от процедурата за улично осветяване по ПВУ утвърдени за финансиране бяха 68 общини с планове на обща стойност от 55.9 млн. лв..

Средствата са извънредно значими поради регулярните проблеми на градовете и по-малките обитаеми места с осветлението, като даже София не прави изключение. Много улици и паркове стоят тъмни, а там където лампите работят, сметките за ток са огромни заради старите технологии. Въпросът е ще има ли резултат този път.
Реклама

От МЕ акцентират, че съгласно изчисленията осъществяването на плановете ще спести не по-малко от 30% от изразходената за улично осветяване сила от съответните осветителни тела. Затова и предложенията за осъществяване на инвестицията по актуалната процедура следва наложително да реализират не по-малко от 30% икономисване на сила вследствие на осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. В същото време общините се задължават за интервал от 5 години след привършване на плана да вършат годишни вноски във Фонда за декарбонизация от 10% от фактически получения размер на безплатна помощ. Един тип да си изплатят част помощта в този момент със спестените средства. Кой може да кандидатства Допустими претенденти са всички общини в България. Мерките, които ще се финансират са свързани с ремонт на съществуващи осветители, проводници и кабели, доставка и монтаж на нови, в това число и на уреди за произвеждане и предпазване на електрическа сила от ВЕИ за лично ползване. Ще се финансира и правенето на механически или работен план, строителен и авторски контрол и други действия. Те би трябвало да се реализират в обществен общински или държавен парцел, когато лампите служат за осветление на републиканската пътна мрежа.

Срокът за подаване на оферти е три месеца от т.е. втори април. Проектите би трябвало да се изпълнят в границите на до 15 месеца от подписването на контракт. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12.03.24 година в ИСУН 2020, а в последната седмица на февруари специалистите на МЕ ще проведат и информативна среща с представителите на общините. Пренебрегване От Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) напомнят, че планът на Насоките за кандидатстване е бил разгласен за разискване още предишния юли. " Нито едно от, които бяха свързани с отпадане на условието за осъществяването на годишни вноски от общините във Фонда за декарбонизация; увеличение на горната граница на плановете или отпадане на условието всеки претендент да може да подава единствено по 1 план ", не са били взети поради от министерството.

От НСОРБ са поискали и отпадане на всички заложени условия за доказване на административен, финансов и действен потенциал, в това число даването на автобиографии на екипа по плана и то със заложени към същия несъразмерни условия и други, също не са взети под внимание.
Реклама Свързани публикации От слаб (2) до отличен (6) - кой прави оценка европроектите 14 декември 2023, 15:29 Седмични вести за енергетика: Борсовият ток продължава да е скъп; Как зелените спънки заплашват бизнеса с чиста сила 14 август 2021, 08:00 Квартална електроцентрала 5 март 2021, 12:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР