Допаминът е един от нервотрансмитерите в мозъка, който позволява общуването

...
Допаминът е един от нервотрансмитерите в мозъка, който позволява общуването
Коментари Харесай

Храни, от които да си набавим допамин

Допаминът е един от нервотрансмитерите в мозъка, който разрешава общуването сред нервните кафези. Допаминът се освобождава от района на хипоталамуса на мозъка. Помага за контролиране на страстите, също по този начин има значима роля в балансирането на настроението и държанието. Допаминът е мозъчен химикал, който се отразява на чувството на наслаждение и чувство на болежка.

Функциите на допамин хормона могат да бъдат систематизирани, както следва: обезпечаване на придвижване, ускорява паметта, управлява държанието, внимание (концентрация), инхибира производството на пролактин.

Консумацията на храни, които съдържат огромни количества захар, и по-специално подсладители, се смятат за нездравословни храни, при които може да се следи понижаване на равнището на допамин хормони в тялото.

Ниските равнища на допамин могат да доведат до редица неподходящи обстановки като: меланхолия, възприятие на неодобрение, привързаност, уязвимост, съмнения в настроението, давност, липса на мотивация, незаинтересованост и изтръпване, физическо неразположение, проблеми със съня, обезсърчение.

Кои храни покачват секрецията на допамин

1. Храни, съдържащи протеин

 Храни, от които да си набавим допамин

Най-добрият метод за увеличение на отделянето на допамин в мозъка е консумирането на храни на протеинова основа. Това са както следва: говеждо месо, сирене, кисело мляко, извара, пиле, яйца, риба (особено сьомга, камбала, пъстърва, риба звук, сардини, скумрия, писия), пуешко месо.

2. Някои зеленчуци

 Авокадо и Чесън

Повечето зеленчуци съдържат витамин В9 или фолиева киселина и антиоксидантни съставни елементи, които поддържат увеличението на допамин в мозъка. Благодарение на антиоксидантното си наличие множеството зеленчуци спомагат за понижаване на свободните радикали. Това са зеленчуци като: авокадо, цвекло (регулира равнищата на невротрансмитера и спомага за възстановяване на настроението), черен фасул, броколи, карфиол, нахут, леща, спанак, бакла, зелени листни зеленчуци.

3. Някои плодове

Повечето от плодовете са богати на аминокиселината тирозин. Някои плодове също като някои зеленчуци усилват производството на допамин в тялото. Такива са плодове като: ябълки, банани, боровинки, папая, сушени сливи, ягоди, любеница.

4. Храни, съдържащи тирозин

 Храни, от които да си набавим допамин

Различните храни, съдържащи тирозин, могат да усилят секрецията на допамин. Това са:

- шоколад (съдържа фенилетиламин, който провокира секрецията на допамин хормони);

- кафе;

- женшен;

- зелен чай (което води до отделянето на допамин хормон, който е тип на полифенол L теанин);

- черупчести ядки (най-важните са бадемите);

- годни за консумация семена (особено сусам и тиквени семки);

- масло от мащерка (наречен още карвакрол);

- спирулина (синьо-зелени водорасли);

- куркума;

- пшеница (съдържа фенилаланин, който се трансформира в допамин);

- овесена каша;

- кисело зеле (естествен източник на пробиотици и по този метод оказва помощ за увеличение на секрецията на допамин хормон).

Вижте още кои са храните за благополучие и методите да увеличим допаминовите равнища.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР