Донованозата е сексуално предавана болест, която досега се срещаше рядко

...
Донованозата е сексуално предавана болест, която досега се срещаше рядко
Коментари Харесай

Хищна венерическа болест: какво се знае за донованозата


Донованозата е полово излъчена болест, която до момента се срещаше рядко в Европа. От Англия обаче неотдавна предизвестиха, че там се следи разпространяване на инфекцията. Какво се знае за тази болест?

При донованозата, която се предава по сексуален път, се образуват язви по половите органи. Тази болест може да засегне както мъже, по този начин и дами, само че при мъжете се среща два пъти по-често.

Венерическата болест, която " изяжда "  тъканта

Донованозата е позната още като Granuloma inguinale. Наричат я също по този начин " месоядната "  венерическа болест, така като  " изяжда "  тъканите, предизвиквайки всеобщо инфектиране в региона на гениталиите. Ако тези язви не се третират медицински, донованозата прониква в тъканите и последователно ги унищожава.

Виновникът: бактерията клебсиела

Донованозата е една от венерическите заболявания, които са съсредоточени в избрани райони. Тя се среща най-много в страни като Индия, Папуа Нова Гвинея, в централна и северна Австралия. Позната е обаче също по този начин във Виетнам и в някои африкански страни. В Европа се среща рядко, само че лекари във Англия наскоро предупредиха, че в страната се следи разпространение на донованозата.
Редакцията предлага
Тази болест не предизвиква болки, заради което често не се диагностицира незабавно. На местата, където бактериите за пръв път са проникнали в организма, в началото се образуват червеникави папули или бучки, които обаче изчезват релативно бързо. След това наоколо до тях се образуват язви, които при допиране стартират да кървят. Тези язви могат да се появят на разнообразни места по тялото, само че най-често засягат половите органи.

При мъжете те най-често нападат пениса, при дамите - вътрешните срамни устни. Ако инфекцията не се третира навреме, се появяват гнойни огнища и в последна сметка тъканите умират. Инкубационният интервал не е тъкмо закрепен: сред заразяването и експлоадирането на заболяването могат да изминат сред една и 16 седмици.

Лечение и защитни ограничения

След слагането на еднопосочна диагноза пациентите се лекуват с антибиотици. Ако лекуването се приложи в точния момент, заболяването може да бъде изцяло излекувана. Когато обаче болестта е в напреднал етап, могат да се появят отоци. Възможно е също по този начин свиване на пикочния канал, на вагината или на ануса. Има заплаха и от трайни белези. Освен това организмът не построява имунитет против повторна болест с донованоза - т.е., човек няма имунна отбрана, даже ако е изкарал болестта.

Повечето хора, които се заразяват с донованоза, са на възраст сред 30 и 40 години

Как да се предпазим от болестта? И тук важи рекомендацията, която е годна и при всички останали заболявания, излъчени по сексуален път: най-добре е при секс да се употребява презерватив. Това важи изключително за хора, които постоянно пътуват до тропически или субтропически страни, където донованозата има съвсем епидемиологично разпространяване.

*****

Вижте и това видео:
Защо в японските учебни заведения не се приказва за секс
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР