Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на

...
Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на
Коментари Харесай

Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на 4 май

Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на 4 май с Великденско гмуркане на водолази от Сдружение " Приятели на морето ". Това сподели за Българска телеграфна агенция шефът на острова Павлин Димитров.

Първите ни задгранични посетители за новия сезон бяха от Полша и Чехия. Дори първите нощуващи в хотела тук са двойка от Полша. Очакваме доста гости това лято и от Германия, и от Холандия, които се постановат като пазар. Англичаните също демонстрират огромен интерес, уточни Димитров. Той съобщи, че обичайно доминират българските туристи, упованията и тази година са нашите туристи да са водещи в тази дестинация.

Имаме доста поръчки за сватби. Първото встъпване в брак за годината беше на 27 април. През май, юни, до края на септември има по няколко записвания, датите са съвсем запълнени, сподели Димитров. Интерес има и за фирмени празненства и мероприятия.

Миналата година към 35 000 туристи са посетили Света Анастасия, като всяка година ползата към острова нараства, изясни шефът му.

От три до пет курса дневно през дейния летен сезон ще правят от Бургас до остров Света Анастасия и назад туристическите корабчета. През май курсовете по вода ще бъдат по два дневно. 

На 4 май първото корабоплаване за деня ще бъде от 9:00 ч. от Магазия 1 в региона на Морска гара, като всички пътешественици ще имат опцията да следят гмуркането на водолазите, които ще пътуват със същия курс. Връщането ще е от 12:30 ч. Следващият курс за деня е от 10:00 ч., с цел да имат опция още искащи да следят обичайното разчистване на акваторията от членовете на водолазния клуб. Корабът за този курс е с престой до 12:45 часа.

Предвиден е и транспортен съд за 13:30 ч. След атрактивното събитие на " Приятели на морето " откриването на Сезон 2024 ще продължи с музика на плажа, с печени миди на тенекиена кутия и островно питие.

В останалите почивни дни постоянните курсове до острова ще се правят от 10:00 ч. и от 13:00 ч.

На острова Света Анастасия има музей със седем изложбени зали и старинна черква. Храмът " Света Анастасия Фармаколитрия " е единствената островна обител в България, непокътната до наши дни. На острова има още лекарна, ресторант, къща за посетители. Туристите могат да опитат чайове от ароматни редки билки и екопродукти в лекарната, а по-късно да похапнат пресни морски блага в ресторанта " 100 години обратно ". Блюдата от морски специалитети са подбрани по остарели бургаски предписания.

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море, на 6,5 км югоизточно от Бургас, сред нос Чукаля и нос Атия. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, тук-там височината им доближава до 17 метра, а площта му е близо девет декара. Между 1945 и 1990 година той носи името Болшевик.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР