Доналд Туск и Ярослав Качински - двама полски политици, които

...
Доналд Туск и Ярослав Качински - двама полски политици, които
Коментари Харесай

Туск срещу Качински - в Полша битката е за всичко или нищо

Доналд Туск и Ярослав Качински - двама полски политици, които нямат никакви пресечни точки. Разликата във възрастта им е едвам 8 години. Въпреки това те като че ли принадлежат на разнообразни генерации и идват от изцяло разнообразни светове.

Неслучилият се спор

66-годишният водач на опозицията Доналд Туск е облечен с бяла риза без вратовръзка и носи значка във формата на сърце. На предизборните си прояви ръководителят на либерално-консервативната " Гражданска платформа " наподобява млад и динамичен. Той приказва свободно и не страни от дискусия. Митингите му са отворени за всички, в това число за политическите му съперници, които постоянно задават неуместни въпроси.

74-годишният Качински, водач на ръководещата партия " Право и правдивост ", е цялостната диаметралност. Проявите му са изолирани, пазят се от стотици служители на реда, а достъп имат единствено поддръжници на партията му. Облеченият в демодиран черен костюм и вратовръзка Качински измънква речите си, които се състоят главно от закани против Туск и словесни офанзиви против " неприятните "  германци. А когато се опита да се пошегува, нормално уредниците би трябвало да алармират на публиката да стартира да се смее. Въпросите, в случай че изобщо има такива, са готови авансово и се четат от лист хартия.

На няколко пъти Туск прикани своя конкурент на ефирен спор, само че отговор по този начин и не последва. Когато в понеделник държавната телевизия TVP най-сетне провежда спор сред водещи политици, Качински изпрати премиера Матеуш Моравецки да го съставлява. Самият той избра да бъде на избирателен протест в провинцията. Туск назова съперника си " страхливец " поради това, че е избягал от борбата и е лишил публиката от опцията да направи преценка. Последният път, когато двамата дебатираха пред телевизионните камери, беше през 2007 година и Качински загуби трагично.

Доналд Туск е надалеч по-жизнен и деятелен по време на предизборните събитияСнимка: Artur Marrcinkowski/newspix/IMAGO

Когато пътищата на Туск и Качински се разделят

Трудно е да се повярва, че Качински и Туск са имали доста общи неща в предишното. И двамата са взели участие в антикомунистическата съпротива - Качински още през 70-те години на предишния век като член на Комитета за отбрана на служащите, а Туск като студент по история в Гданск, който поддържа основания през 1980 година синдикат " Солидарност ".

Крахът на комунизма през 1989 година открива нови хоризонти пред двамата критици на режима. Вдъхновен от демократичните хрумвания, Туск основава " Либералнодемократичния конгрес ". За известно време той даже става част от християндемократическия " Център " на Качински. Скоро обаче пътищата на двамата се разделят.

През 2001 година Туск и Качински основават нови партии, които към момента преобладават политическия пейзаж в Полша. Ярослав Качински и неговият брат близнак Лех застават отпред на " Право и правдивост ", а Доналд Туск - на " Гражданска платформа ".

Четири години по-късно пътищата им се пресичат за последно като евентуални съдружници. След парламентарните избори през 2005 година двете партии договарят за взаимно държавно управление. Недоверието, упоритостите и лидерските желания обаче предотвратяват основаването на коалиция. Оттогава двете политически алфа животни се редуват на власт в Полша. Между 2005 година и 2007 година управляваше Качински, а след това Туск с неговата " Гражданска платформа ". От 2015 година насам " Право и правдивост " господства в ръководството на страната.

През 2006 година Туск и Качински даже преговаряха за общо държавно управление.Снимка: Tomasz Gzell/epa/dpa/picture-alliance

Качински упреква Туск за гибелта на брат си

Политическата конкуренция, която е законна част от демокрацията, се е трансформирала във взаимна злост, от време на време прерастваща и до ненавист. Смъртта на президента Лех Качински в самолетна злополука в Русия през 2010 година задълбочи враждебността. " Убихте брат ми ", обърна се един път живият близнак към опозиционния водач Туск.

Качински твърдо има вяра, че случилото се е било съветска офанзива, и счита, че Туск носи виновност за нея. Последният като министър председател пътува самичък за 70-годишнината от Катинското кръвопролитие в Смоленск. Обвиненията са, че по този метод той е дал опция на Русия да извърши нахлуване против президента, който пътувал с огромна делегация в различен аероплан три дни по-късно. Доказателства за това обвиняване обаче липсват. Самолетът се е разрушил в гъста мъгла.

Антигерманските настроения

Омразата и враждебността са надълбоко вкоренени. Когато през 2017 година Туск пожела да бъде избран отново за ръководител на Европейския съвет, Качински употребява всички вероятни средства, с цел да го предотврати. Напразно.

Лидерът на ПиС упреква Туск, че съставлява немските, а не полските ползи. А съгласно него прилежащата страна работила злонамерено спрямо Полша. Вероятно Качински е не запомнил, че самият той се стремеше към благоразположението на Християндемократически съюз (ХДС) при започване на 90-те години. И по този начин и не съумя да преодолее това, че канцлерът Хелмут Кол избра партията на Туск за сътрудник на ХДС.

Но връзките с Германия не са единствената противоречива тематика. Туск е уверен европеец. Качински, от своя страна, отхвърля концепцията за мощен Европейски съюз, защото съзира в Брюксел инструмент за немска доминация в Европа. Вместо това той се застъпва за " Европа на отечествата " и завръщане към концепциите на Конрад Аденауер и Алчиде де Гаспери, бащите създатели на Европейската общественост.

Антигерманската изразителност е измежду акцентите в речите на Качински в последно време.Снимка: Omar Marques/Getty Images

Битката за " заслужил избавител на нацията ": кой ще надделее?

" Ярослав (Качински) се интересува само от властта ", споделя журналистът Камил Дзюбка, цитирайки неназован народен представител от ПиС. " Той е прочувствен умопобъркан. Почти не се интересува от финансовото си състояние. Не се замисля за това какво яде на обяд, тъй като неговата храна е политиката. "

Оценката за Доналд Туск е напълно друга. " Доналд Меркел " - по този начин го дефинира публицистът Вавжинец Смочински в седмичника " Политика " през 2007 година, когато той таман бе пристигнал на власт. Журналистът искаше да подчертае, че Туск копира маниера на Меркел за предприемане на малки и деликатни стъпки в политиката. Самият Туск споделя, че тогава е желал да се погрижи в " тръбите да тече топла вода ". Въпросът е дали това е задоволително в една Европа, която се промени радикално след съветското нахлуване над Украйна.

Борбата сред двамата противници е битка за всичко или нищо. Залозите са големи. Ако Туск загуби изборите на 15.10.2023 година, той евентуално ще се отдръпна от сцената, с цел да даде път на по-младите. Кариерата на Качински също може да завърши, в случай че изгуби вота. Остава отворен въпросът дали ПиС може да продължи съществуването си без него. " Искам да вляза в историята като заслужил избавител на нацията ", съобщи Качински в изявление през 1994 година. Възможно е той да е по-близо до тази си цел, в сравнение с би му се желало.

***

Вижте и това видео от Полша:

Полша: Управляващите против инвитро процедурите

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР