Доналд Тръмп обяви победа след спор за разходите за отбрана

...
Доналд Тръмп обяви победа след спор за разходите за отбрана
Коментари Харесай

Световните медии: Доналд Тръмп и разтревожи, и подкрепи НАТО

Доналд Тръмп разгласи победа след спор за разноските за защита с европейските сътрудници от НАТО, написа в. " Гардиън ".
Европейските водачи от НАТО бяха неприятно сюрпризирани от американския президент по време на една от най-поляризираните срещи на върха в 69-годишната история на Алианса, откакто Тръмп им сложи краен период до януари да усилят разноските за защита и даже загатна, че Вашингтон може да се отдръпна от пакта, в случай че те не изпълнят настояванията му. След срещата президентът се похвали, че европейците са склонили пред настояванията му за разноските за защита, въпреки че те отхвърлиха, показва английското издание.
Тръмп няма никакви доказателства за изказванието си, че членките на НАТО са се съгласили да заплащат повече, отбелязва в. " Индипендънт ". Френският президент Еманюел Макрон сбито посочи, че страните от НАТО просто са се споразумели да запазят уговорките си за разноските, които към този момент са били поети.
Американският президент стартира една от най-важните срещи в историята на НАТО с нападки против съдружниците си, изключително против Германия, и продължи офанзивата, употребявайки тематиката за военните бюджети, като заприказва за едностранни американски дейности, което бе възприето като опасност. Накрая обаче Тръмп съобщи, че задължението на Съединени американски щати към НАТО остава доста мощен, акцентира " Дейли телеграф ".
Тръмп обърна срещата в Брюксел с главата надолу, оповестява " Вашингтон пост ". С претенциите си в последната минута съдружниците да усилят бюджетите си за защита до два % от брутния вътрешен артикул до януари, което е с шест години предварително по отношение на сегашните им задължения, той стъписа останалите водачи, акцентира изданието.
НАТО оцеля след Тръмп, само че импортираният ужас може да остави белези, разяснява " Ню Йорк таймс ". Алиансът, който е стожер на световния ред, излезе недокоснат от двудневната борба с президента Тръмп, само че комплициран и разтресен - ново предизвикателство в миг, когато е изправен пред експанзионистична Русия и възходящ авторитаризъм в някои от страните членки. Според вестника срещата на върха в Брюксел въпреки всичко е дала някои основни уверения за тези, които поддържат обичайния ангажимент на алианса за отбрана на сигурността против враждебна Русия. Вестникът припомня, че водачите, в това число Тръмп, са подписали декларация, оповестена още в първия ден на срещата, а не в края й, което е понижило възможностите президентът да размишления, в която са посочени договорености за проект за възстановяване на готовността и подвижността на въоръжените сили на континента и прогрес по въпроси като киберсигурността. Участниците се споразумяха за твърди формулировки, ориентирани против Москва, изключително що се отнася до анексирането от Русия на Крим, акцентира " Ню Йорк таймс ".
Тръмп разтревожи съдружниците в НАТО и в същото време поддържа Алианса, добавя " Уолстрийт джърнъл ". Президентът си приписа заслуга, че е спечелил обещания за военните разноски, само че има и опасения, че нападателният му сериозен метод подкопава Пакта и оказва помощ на Русия, акцентира вестникът.
" Поредна словесна офанзива на Тръмп против съдружниците от НАТО ", гласи коментарът на английския " Файненшъл таймс ", а някогашният немски външен министър Зигмар Габриел напряко съобщи пред сп. " Шпигел ", че Тръмп желае " промяна на режима " в Берлин. " На Америка на Тръмп не може да се разчита. Тръмп дава на севернокорейския деспот Ким Чен-ун гаранция за оцеляване, а в това време желае промяна на режима в Германия. Не можем да поносим това ", съобщи Габриел и прикани Германия да заеме по-твърда позиция по отношение на американския президент. " Повече не можем да храним илюзии. Доналд Тръмп схваща единствено от мощ. Така че би трябвало да му покажем, че и ние сме мощни ", съобщи немският политик, представен от ДПА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР