Домът на тайнствения женски крал в Ханаанската земя, може би

...
Домът на тайнствения женски крал в Ханаанската земя, може би
Коментари Харесай

Цар жена управлявала в Ханаан

Домът на тайнствения женски „ крал ” в Ханаанската земя, може би е разпознат съгласно National Geographic.

Археолозите, които са копали в руините на град Бет-Шемеш предишното лято, са намерили гравирана плоча, на която може би е първото познато изображение на владетеля, прочут като „ Господарка на лъвиците ”.

 Цар жена управлявала в Ханаан

На плочата, която е малко по-малка от цигарена кутия, е изобразена фигура с разголени гърди, облечена с къса пола, с късо подстригана коса и опънати ръце, в които държи два цвята лотус с дълги дръжки.

Фигурата стои върху панер със подострен връх, който в Древен Египет е знак на държател или провидение.

Въпреки, че на плочата няма надпис, прическата на фигурата и обстоятелството, че държи цветове от лотус демонстрира, че това е жена, споделят археолозите от Унвеситета в Тел Авив Шломо Бунимович и Зви Ледерман, които са създали откритието.

Владетелката в беда

Преди да стане Обетованата земя на евреите, Ханаан е бил общ брой от градове-държави, ръководени най-вече от крале мъже, които са плащали налози на техните по-мощни съседи - египтяните.

Около 1350 година прочие Хр, няколко ханаански владетеля са изпратили на Египетския фараон глинени плочи, искайки военна поддръжка против номадските мародери, познати като Хабиру. От 382 плочи, които са открити, две са подписани с женския епитет „ Господарка на лъвиците. ”

„ Господарката се оплаква пред Египетския съд, че Хабиру са в близост и че нейният град е в заплаха ”, споделя Ледерман.

Някои археолози считат, че Господарката е жена-владетел на ханаански град, само че кой е градът не се знае. Новата плоча може да свърже Господарката с града Бет-Шемеш, допускат Бунимовиц и Ледерман.

Не е жена?

Но не всички са уверени, че плочата илюстрира мистериозната Господарка. „ Фигурата, според мен, е изображение на мъж ”, разяснява Катлин Куни, археолог от Университета в Калифорния, Лос Анджелис. „ Бих очаквала жена да е облечена с рокля до глезените, а не до колената ”, споделя Куни. „ Тази фигура също така е изобразена с разкрачени крайници, поза, типична за мъж. ”

Вместо това, плочата може да изобразява крал-мъж, който е с перука и предлага на боговете лотоси – цветя, които са знак на гибелта и прераждането за античните египтяни, прибавя Куни.

Робърт Грифин, учител по антична история в Университета Мемфис в Тенеси, също е песимистичен по отношение на това, че фигурата изобразява жена, само че споделя, че жена-владетел на Ханаан не би било огромна изненада.

„ Това не би било предписание, само че сигурно е допустимо, ” споделя Грифин. Като образец, Грифин показва Хатшепсут, брачна половинка на Египетски фараон от 18-та династия.

След гибелта на мъжа си, Хатшепсут чудесно се обрисува като мъж, с цел да може да застане на трона вместо младия си доведен наследник. Подобно нещо може да се случи и в Ханаан, който е бил мощно повлиян от египтяните, споделя Грифин.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР