* Домакинствата решават сложното уравнение като купуват бойлери и климатици*

...
* Домакинствата решават сложното уравнение като купуват бойлери и климатици*
Коментари Харесай

Колко ще плащаме за газа? Въпрос за 15 млн. евро

* Домакинствата вземат решение комплицираното уравнение като купуват бойлери и климатици * " Булгаргаз " заложи ценова мина пред новия остарял началник на КЕВР и служебния кабинет 
Един въпрос, заслужен за " Стани богат ", изплува през последните дни: Колко ще плащаме за газа? Както в шоуто, водено от Михаил Билалов, посочваме 4 вероятни отговора:

 а/ Газът ще нарастне с 54%

b/ Газът ще поевтинее с 32%

c/ Цената ще остане същата

d/ Няма да има газ

Който уцели правилния отговор - с или без помощта на жокер, може незабавно да скочи в клуба на милионерите. И то не с 1 милион награда, а с цели 15 млн. евро - колкото се твърди, че е комисионната на търговците, продаващи ни газ, съгласно отчета на краткотрайната комисия за доставките, показан в Народното събрание. 

" Булгаргаз " изиска шоково нарастване, КЕВР обезглавена

Всъщност въпросът за цената на газа в действителност е с нараснала компликация и то освен поради неяснотата на доставките, цената и т. н. А и поради правния качамак, който се забърка с отстраняването от Конституционния съд на шефа на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Станислав Тодоров. Обезглавеният регулатор би трябвало да дефинира цените на синьото гориво за август, а " Булгаргаз " към този момент изиска шоково нарастване с 54%. Заявлението за цената е било импортирано на 21 юли, 10 дни след законовия период, а КЕВР го разгласява на уеб страницата си съвсем седмица по-късно.

Държавният снабдител предлага мегаватчас без цена за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност да коства 286 лева Така, вместо цената на синьото гориво да пада поради това, че не употребяваме съветски газ, както даде обещание министър председателят в оставка Кирил Петков, тя стремглаво се подвига нагоре.

Ще паднат ли решенията на регулатора за по-високи цени на газ, парно и ток?

След като съдът постанови, че изборът на Станислав Тодоров е нереален, законни ли са решенията на КЕВР, които са вземани по времето на неговото председателство? Едно от тях бе за цената на синьото гориво за юли, която регулаторът усили с 32%. Какво ще стане, в случай че някой оспори това решение? Може да се окаже, че " Булгаргаз " ще би трябвало да връща пари на потребителите. Същото важи и за тока, и за парното. С решение на КЕВР, от новия регулаторен интервал (1 юли 2022 година – 30 юни 2023 г.) електрическата енергия се усили - за клиентите на ЕВН скокът е с 3,47%, за " Еврохолд " - с 2,7%, а за " Енерго Про " - с 4,45%. А топлинната сила скача приблизително с 29,73%. Току виж са ни върнали парите, които сме надплатили по сметките.

Но специалистите бързат да попарят размечталите се - решенията на КЕВР се вземат от групов орган, а не еднолично, по тази причина не могат да бъдат оспорени, разяснява пред " Стандарт " Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт. 

Мина пред Иван Иванов и служебния кабинет 

Сега горещият картоф ще би трябвало да извади остарелият нов началник на КЕВР Иван Иванов. Той се връща на поста откакто парламентарната енергийна комисия одобри решение, импортирано от " ИТН " (ИТН), а Народното събрание го гласоподава в четвъртък.

Аргументите на партията на Слави Трифонов са, че щом Конституционен съд споделя в решението си, че изборът на Станислав Тодоров не се е състоял изобщо и защото Иванов не е отхвърлен от поста си, а бе настоящ ръководител до избора на Тодоров, предходният ръководител би трябвало да се върне на поста. Според Ива Митева, Иванов няма право да откаже да се върне отпред на КЕВР, защото той действително не е освобождаван от поста си, а е сменен от нелегитимен ръководител.

" Иванов може да подаде оставка, съгласно закона, само че до приемането му от Народното събрание той остава отпред на комисията ", означи и Росица Кирова от ГЕРБ. Иван Иванов неведнъж съобщи в последните дни, че не желае да се връща назад в енергийния регулатор, само че пред Mediapool уточни, че в случай че Народното събрание вземе сходно решение, ще се съобрази с него. Ще му би трябвало обаче време с цел да навлезе в работата на комисията, защото седем месеца е бил отвън нея.

С връщането си в КЕВР Иванов ще се окаже в " небрано лозе ", както споделя народът. Защото с изключение на чисто юридическата неразбория, неговият нов дебют като ръководител на Комисията ще съвпадне и с идването на новото служебно държавно управление на президента Радев.

А разумно ли е то да започва с фрапантно повдигане на цените на газа, с което ще изправи на нокти промишлеността?

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ към този момент сигнализира, че още от май няма никакви обезщетения за цената на газа за предприятията. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приканват да бъде изпълнено обещанието на държавното управление от 16 май за компенсиране на цената на природния газ над априлските нива. Надплащането над априлската цена е 42 лева./MWh през юли и ще бъде 142 лева./MWh през август. За юли българските консуматори са надплатили 90 млн. лева, а за август спомагателната сметка е 300 млн. лева, пресмятат от там.

" Служебното държавно управление ще би трябвало да обезврежда доста бомби и мини, а ние ще би трябвало да разкажем на нашите служащи за какво нямат заплати ", разяснява Васил Велев, като добави към газа и фрапантно увеличените сметки за ток за небитовите консуматори - 630 лева за мегаватчас за юли, в случай че не се дадат обезщетенията от страната. Затова някои политици залагат, че най-малко през август скок на синьото гориво няма да има - да се успокоят пристрастеностите и да потръгне работата. А по-нататък - каквото сабя покаже. Но какво ще реши КЕВР отпред с Иван Иванов, за който се приказва, че е самостоятелен експерт и не се вслушва доста в това, което го " поучават " политиците - следва да забележим. 

Русия постепенно стяга кранчето, Европа в нервност

Но всичко дотук наподобява като " бял дерт " на фона на четвъртия вероятен сюжет - газ през зимата може и да няма. Преди дни " Булгаргаз " разгласява на уеб страницата си какви количества природен газ са нужни по месеци в осъществяване на решение на КЕВР от 19 юли. За септември и октомври не са посочени количества, което би трябвало да значи, че газовият снабдител има на какво да разчита. За ноември и декември обаче се търсят общо 843 848.179 MWh и се приканват търговци със свободни количества природен газ да подават съответни обвързващи предложения. 

Въпросът с нараснала компликация тук е - може ли на пазара да се откри газ, откакто цяла Европа търси интензивно? От сряда " Газпром " за следващ път понижи фрапантно доставките през " Северен поток " - до 33 милиона кубически метра на ден. Това значи, че потенциалът на тръбопровода, който бе сгънат на 40% откакто проработи още веднъж на 21 юли след ремонта, в този момент пада на 20%.

Русия към този момент два пъти понижи размера на доставките си през юни с претекста, че газопроводът не може да действа обикновено без турбината, която бе на ремонт в Канада и не можеше да бъде върната в Русия поради европейските наказания. В последна сметка Германия и Канада се съгласиха да върнат оборудването назад в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви във вторник, че ремонтираната турбина към момента не е получена, също така има проблем и с още една поради рестриктивните мерки и глобите против страната. " Ако ги нямаше тези ограничавания, всички ремонтни, гаранционни, сервизни работи и всичко останало щеше да бъде в действен ред и нямаше да се стига до такива обстановки ", твърди Песков.

Берлин пък дефинира решението за понижените доставки като „ политическо “ и „ предлог “ за оказване на въздействие върху Запада поради глобите му против Русия.

На фона на тези терзания в четвъртък министър председателят Кирил Петков разгласи, че министерството на енергетиката ще предложи подписване на контракт за седем кораба за полутечен газ, които би трябвало да ни стигнат за идващите 6 месеца. Според него по този начин ще се реши въпросът с енергийната сигурност на страната. Но дали тези доставки ще стигнат?

Петков и енергийният министър в оставка Александър Николов обясниха, че с помощта на Европейска комисия България е съумяла да контракти с американска компания доставката на седем карго товара с полутечен природен газ за всеки месец от 1 октомври 2022 година до края на април 2023 година Според тях цената ще е най-малко с 20 $ по-ниска от тази на европейските пазари.

.Договорът сред " Булгаргаз " и американската компания, чието име не бе оповестено, ще бъде подписан, само че би трябвало да бъде доказан до 19 август, което значи, че в случай че служебното държавно управление откри по-добра оферта за доставки или в случай че има проблем с обезпечаването на инфраструктурата за регазификацията и преноса на синьото гориво, може да се откаже от договорката, изясни Петков. Първият танкер с карго товарите, всеки от които е за 1.050 млн. МВтч – или общо 7.35 млн МВтч (около 700 млн. куб. м), ще дойде през октомври, като е обезпечен потенциал за разтоварването му на гръцкия терминал на остров Ревитуса, уточни енергийният министър. От думите му стана ясно, че " Булгаргаз " е купил към този момент запазен от друга компания слот за разтоварване.По думите на Николов предлаганата договорка е в две елементи. Подсигуряват се три карга от октомври до края на декември при едни условия, а идващите четири ще са при нови търговски условия, които занапред ще стават ясни.

Цената на доставките ще е обвързана с главната енергийна борса в Съединени американски щати - " Хенри хъб ". Там цената е по-стабилна от тази на базовия за Европа нидерландски TTF, уточни енергийният министър. Той сподели, че все още на приемане на офертата цената е била почти с 30 $ по-ниска от европейската. Към нея обаче би трябвало да се прибавят разноските за регазификация и транспорт.

 Разходите по втечняване и транспорт до Гърция са малко над 16 $, по калкулации на енергийни специалисти. На TTF спотовата цена бе към 200 евро/МВтч, само че посочената от Николов средноевропейска цена на газа е по-ниска, защото е микс и от доставяния съветски газ, катарски, норвежки, алжирски по разнообразни с дълготрайност и цени контракти.

Преди да напусне поста си, някогашният началник на КЕВР Станислав Тодоров увери, че газохранилището " Чирен " е напълнено на 42%, и се цялостни с към 1% на всеки два дни. За съпоставяне, в Европа хранилищата са заредени приблизително на 65%. Според условие на Европейска комисия, европейските страни би трябвало да посрещнат зимата с 80% напълнен потенциал на хранилищата си. 

И защото незнайните са прекомерно доста, а зимата е неизбежна, доста хора се пробват да решат уравнението за личното си отопление, като купуват бойлери и климатици. Те ще са нужни и за битовите консуматори на газ, и за ползващите парно поради предстоящото топлоподаване с по-ниска температура. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР