Доломитът е двойна карбонатна сол на калция и магнезия. Този

...
Доломитът е двойна карбонатна сол на калция и магнезия. Този
Коментари Харесай

Доломит - значение и свойства

Доломитът е двойна карбонатна сол на калция и магнезия. Този минерал има стъклен искра, неотстъпчивост 3.5-4, тегло - 2.5-2.9- Кристалите му са транспарантни и полупрозрачни, с разнородни нюанси в сиво-бяло, до жълто със зеленикаво-кафяво.

Най-ценните доломити са тези с розов нюанс и са много редки в природата.

Минералът има висококачествени характерности като резистентност на заледяване, устойчивост и доста гръмък външен тип. Външно камъкът е сходен на сидерита и анкерита. Този камък има редица разновидности.

Доломитните залежи в природата имат кристална конструкция и по предписание са бели или жълтеникави. Винаги са наоколо до варовикови или глинести пластове. За да се образува обаче Доломит, нужна е солена среда - морета или езера, само че не и прясна вода.

Най-големи залежи на Доломит има в Русия, въпреки че камъкът е публикуван в целия свят. Добри залежи има и в Централна Европа.

Камъкът Доломит има своето значение за зодиакалните знаци. Той усъвършенства общото положение на хората от знака Дева, на Телец и Близнаци носи шанс, уравновесява Лъва и Стрелеца, а на Козирога оказва помощ да канализира вярно своята активност. Подпомага Овена да мисли трезво и по тази причина е подобаващ за украшение за всички тези знаци. Действието му е еднообразно без значение в каква форма е изрязан камъка и в какво украшение е вграден.

 Доломит

Има обаче зодии, за които този камък не е подобаващ. Такава зодия е Водолеят. Той прави роденият под този знак по-меланхоличен, равнодушен и го лишава от житейски наслади.

Доломитът има високо наличие на калций и е подобаващ да стабилизира киселинно-алкалния баланс в стомаха, да избави индивида от сърдечно-съдови болести, да възстановява кръвното налягане, да намали равнищата на кръвна захар при диабет. Пази от простуди, тъй като ускорява имунитета.

Аурата на камъка е щит против камъни в бъбреците, мускулна отмалялост и меланхолия.

В антични времена мъжете са го носили, с цел да засилят волята, благородството и мъдростта си, да привлекат вниманието на нежния пол. Уникалните кристали съставляват интерес за колекционерите. Красивите камъни са вложени в пръстени, обеци, висулки, употребяват се и при приборите за хранене. В строителството камъкът също намира място в покривните и изолационни материали.

Като всеки нежен минерал, Доломитът би трябвало да се пази от механично натоварване, блестящо слънце и висока мокрота.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР