Документална изложба под наслов „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно

...
Документална изложба под наслов „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно
Коментари Харесай

Фотоизложба в МВнР представя традициите и обичаите на страните от Югоизточна Европа

Документална галерия под наслов „ Пътешествие из живите обичаи. Нематериалното културно завещание в страните от Югоизточна Европа “ показва присъщите за района национални традиции, празнувания и обичаи, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тя беше открита през днешния ден в в Министерството на външните работи във връзка и в навечерието на 65-та годишнина от присъединението на България към ЮНЕСКО, което означаваме на 17 май 2021г.
„ Всяка годишнина е мотив за равносметка. От присъединението си към ЮНЕСКО през 1956 година България споделя и работи интензивно за осъществяване на главните цели и стратегии на организацията. Участието ни в активността на ЮНЕСКО от своя страна ни дава опцията да присъстваме почтено в международната съкровищница на материалното, нематериалното и документално-културното завещание “, съобщи генералният шеф на дирекция „ Глобални въпроси “ Уляна Богданска.
Тя означи още, че ЮНЕСКО играе значима роля в активизирането на културната, просветителната и научната общественост.
Експозицията документира в над 100 фотографии ярки детайли от живото културно завещание на района и цели да запознае с полезностите, заложени в конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание на човечеството.
На паната са изобразени разнородни предмети, артефакти и обществени практики, присъщи познания и умения, свързани с бита на страните от района.
Изложбата е по самодейност на Регионалният център за запазване на нематериалното културно завещание и се провежда от Националната комисия за България за ЮНЕСКО и Държавният културен институт към Министерството на външните работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР