Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част

...
Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част
Коментари Харесай

Симеон Дянков прогнозира 20% инфлация през лятото -

" Доколкото сме видели ограниченията на обособените съдружни сътрудници, голямата част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от ограниченията може да се каже, че са обществени, само че сигурно не са антиинфлационни. Благодарение на тях инфлацията, която е към този момент съвсем 15%, ще стане най-малко 20%. "

Това съобщи по bTV някогашният финансов министър Симеон Дянков. Късно нощес ръководещата коалиция се сплоти към 11 антиинфлационни ограничения, а през днешния ден се чака в 10 часа те да бъдат оповестени.

Дянков предизвести, че намаляването на Данък добавена стойност, проинфлационно, ще усили търсенето и инфлацията:

" Премахването или намаляването на акцизите - също. Увеличаването на всички пенсии ще усили инфлацията. Всъщност антиинфлационни ограничения до момента липсват. Може би до 10 часа ще забележим някакво знамение и ще се разбере обединението. Антиинфлационни ограничения са тези, които споделят да произведем повече, изключително в случай че можем да го изнасяме. Това са вложения в сила, тези липсват. "

По думите му, с цел да се оправим с инфлацията, търсенето би трябвало да намалее, а производството да се усили. Бившият финансов министър е безапелационен, че всичко над 10% инфлация го тревожи. Според данните на Националния статистически институт инфлацията за април за 2022 година по отношение на април 2021 година е 14,4%.

Дянков предвижда също, че идната актуализация на бюджета също ще докара до по-голяма инфлация.

" Не единствено тази година, идната година в България също ще има доста висока инфлация. Точно поради това, че държавното управление изпусна шанса в края на предходната и началото на тази година да вземе някакви ограничения. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август ", съобщи Симеон Дянков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР