Докладът на временната комисия около меморандума с IP3 и Gemcorp

...
Докладът на временната комисия около меморандума с IP3 и Gemcorp
Коментари Харесай

Андролова разтърси ефира: Аферата „Джемкорп“ – ПП в схема за предпроектно източване

Докладът на краткотрайната комисия към меморандума с IP3 и Gemcorp беше изнесен и гласуван от Народното събрание тъкмо в седмицата, в която Политическа партия се пробват да осъществят поддръжка за втория мандат. Ударът на ГЕРБ беше целеустремен за шокиране на парламентарната публика и за основаване на неспособност Политическа партия да се вършат на политически хитреци и да рекетират Народното събрание за сякаш общонационални цели. Докладът показва причини, освен това солидни, с цел да стане ясно за какво не би трябвало да се гласоподава декларацията на Политическа партия с наивно съчинените цели.

Още през септември 2021 година, до момента в който Кирил и Асен са министри в служебния кабинет на Румен Радев, стартира да се придвижва концепцията за асимилиране на действия в региона на енергетиката и въглищните централи са насочна точка. На 13 септември Nucleon Consulting показва своя план за създаване на промишлен комплекс „ Марица-Изток “, изпълнен с новаторски решения за ТЕЦ-овете.

Потърсих един от присъствалите на тази среща, инж. Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “, с цел да показа какво се е случило тогава:

„ Това, което предложиха, беше да сложат шест дребни нуклеарни реактора и да утилизират, по този начин да го кажем, изгорелите газове на ТЕЦ-овете. При което да създават някакви неща, които били скъпи, значими и скъпи. Завъртя се там един човек, за 15-20 минути ни ги описа тези приказки, и желаеха от нас да му подпишем някаква декларация в поддръжка на този план. Аз почнах пръв и им споделих, че откакто това е толкоз значимо и ще се прави с държавни пари, би трябвало да бъде държавно. Когато страната ще заплати за това, тя би трябвало да му е притежател. И от там нататък диалогът не се състоя. На тази среща участваха всички изпълнителни шефове на ТЕЦ-овете, народни представители от най-различни партии, участваха евродепутати, всички кметове, т.е. силата, която е събрала всички тези хора на едно и също място едновременно, не е за подценяване. И на финала на този диалог, като се заприказвахме с този човек, който се беше поизнервил, че не се случи неговото, и който обясняваше, че зад тази работа стоят пенсионирани американски полковници, всякакви служби, авторитетни лобисти и така нататък, той сподели: „ Като не желаете вие да подпишете декларацията, ще се откри кой да я подпише “. И индивидът се оказа ясновидец. Тази декларация се трансформира от декларация в меморандум на държавното управление и прочие “

Реших да потърся въпросния човек, за който шефът на „ Подкрепа “ приказва, а точно Йордан Янков от компанията Nucleon Consulting, с цел да ми обясни какъв е този план, който хем резервира ТЕЦ-овете, хем понижава излъчванията, хем строи дребни модулни реактори. Ето какво сподели Янков:

„ Идеята е да се запазят мините и централите. В същото време да имаме осъществяване на договореностите на България за понижаване на въглеродните излъчвания. Единственият метод това да стане е като се понижи производството на централите. Тяхната цел ще е да създават електрическа енергия за мрежата, както до момента, само че към този момент понижените им излъчвания ще се поемат от химически фабрики, които дружно с произвеждане на водород и въглеродния диоксид от централите, ще създават химикали, които са доста скъпи. И оттова нататък това е различен бизнес. Енергията от ТЕЦ-овете ще бъде понижена, само че ще се замести от дребните модулни реактори. Тоест имаме една композиция от въглищни централи, химически фабрики и нуклеарни мощности, които работят в синхрон, дружно “.

Впечатляващо звучи концепцията за хващане на въглеродния диоксид, която е в основата на сякаш новаторския комплекс „ Марица-Изток “. Ако е по този начин, за какво не улавяме въглеродния диоксид и в този момент, че да нямаме проблеми?! Самият Йордан Янков ми описа, че има работещи съоръжения за хващане на въглеродния диоксид, който се съединява с водорода, от което се получава метанол. След което могат да се създават доста неща от рода полиетилен, пропилен и други

Тъй като концепцията е характерна, обърнах се към проф. Христо Василев, специалист по енергийни и светлинни технологии, който има стотици осъществени планове в практиката с огромен стопански резултат и няколкостотин научни изявления. Ето какво споделя той:

„ Лично се познавам с господин Янков, няколко пъти сме се засичали по разнообразни конгреси и съм поставял разнообразни въпроси, на които той не дава отговор. Отговорът е: „ Когато му пристигна времето, ще отговоря “. За мен в това няма икономическа логичност и е метод да се откраднат едни пари. Янков е мъдрец по обучение, тук би трябвало човек да има основата, да познава главните физически закони. При него това липсва. Технологиите, които той предлага, опонират на главните закони във физиката и енергетиката. Това не е реалистично. За този меморандум аз имам особено мнение, че това е един меморандум с неразбираеми цели, да бъдат обезпечени едни пари, които не се знае къде отиват и какво ще се получи с тях. Вижте, това са компании, които са профилирани в източването на държавни средства, обществени средства. Да, по принцип има положителни образци за хващане на излъчвания. Но това е дълга тематика, съществуват извънредно доста проблеми. Да улавяме въгледвуокиса и да го трансформираме в други артикули, няма подобен позитивен опит в света. Има лабораторни опити, само че не и позитивен опит. Това, което господин Янков приказва, са лъжи “.

Аз приказвах и с други хора, участвали на срещата от 13 септември 2021 година по време на служебния кабинет на Радев. Казаха, че са ги притиснали от високо равнище да отидат на срещата. Именно по този начин стартира меморандума за 1 милиард. Как се случи всичко, споделя самият Йордан Янков:

„ Този меморандум аз съм го писал. Работих с IP3 International, Gemcorp ме потърсиха и аз срещнах IP3 с Gemcorp. Идеята беше Nucleon да бъде консултантска поддържаща компания на технологията на всички тези неща, а те да обезпечат политическа поддръжка от американското държавно управление и надлежно финансиране от Gemcorp. Но те не ме послушаха за доста неща и влязоха в едни връзки с Петков и Василев, и стана безспорна каша. В този меморандум няма никакви отговорности на страната да продава каквото и да било и да подписва каквито и да е финансови покупко-продажби с Gemcorp и IP3. Целта на този меморандум беше да могат да се стартират предпроектни изследвания, тъй като без тях никой нищо не може да направи. Трябва да знаете какви са калкулациите за един план авансово, да имате концепция какво ще се случи, тъй като, когато отидете в банката и кажете „ на мен ми трябват пет милиарда “, те незабавно ще ви попитат защо ще ги харчите тези пет милиарда. И това нещо би трябвало да бъде потвърдено “.

Често се разясняваше отвън медиите, че този меморандум е нужен, с цел да се търсят пари от фондове, банки, от страната и прочие Меморандумът като едно доказателство, че планът е забележителен и сякаш действителен, а дали в действителност е реален и дали ще се случи, по-скоро няма значение. Как се появи капиталовия фонд Gemcopr, поради който в действителност се провали схемата, защото ДАНС излезе с отчет за съветски връзки?!

Йордан Янков: „ Веднага след презентацията в Раднево предходната година Gemcorp ми се обадиха персонално на мен и ми споделиха: „ Разбрахме, че имате доста забавен план за мини „ Марица-Изток “. Може ли да си сътрудничим, ние сме подготвени да финансираме каквото е належащо, с цел да може това да се случи. И аз им обясних, че работя с американската компания IP3 и ще ги свържа с тях, тъй като те поемат уговорката за политическа поддръжка на най-високо равнище на федерално държавно управление в Съединени американски щати. Казах им на хората от IP3: „ Свързаха се с мен от Gemcorp, проверете ги, тъй като не се знае, към името на Бостанджиев има някои минали неща, вие имате по-добри запаси да ревизирате “. И те споделиха, че няма нищо подозрително и компанията е чиста. Gemcorp е фонд, тестван от Пентагона, да не мислите, че някои от бившето командване на Пентагона ще тръгне да прави бизнес с съветски компании. Това е нонсенс. Когато ГЕРБ скочиха против въпросния меморандум, аз им споделих, че би трябвало мигновено да дадат конференция, на която пред обществеността да разяснят защо става дума и кои са те. Тогава те споделиха: „ О, не, по-добре да си мълчим, те ще си поговорят и нещата ще утихнат. Няма да се занимаваме с политически кавги “. Оказа се след това, че аз съм бил прав “.

Ще завърша този материал още веднъж с Димитър Манолов от „ Подкрепа “, и неговото чувство за този случай, „ нововъведенията на Политическа партия в българската енергетика “:

„ Понеже доста такива съм виждал, усетът ми демонстрира, че това наподобява на такива стопански авантюристи, както сподели някой от парламентарната естрада, които минаха през България, смотаха някой лев и кой накъде види. На това ми наподобява по нюх. Как щели да спасят страната, нали! Такива дето избавят страната, аз съм гледал хиляди, цялата работа опира до това да смъкнат някой лев и да бягат “.

Става дума за ловци на схеми за източване на запаси – опаковката е внедряване на новаторски решения, които изискват предпроектни изследвания. Намират комплицирана и неизпробвана концепция, притеглят капиталов фонд и лобистка компания, която легитимира плана посредством поддръжката на външния фактор, с цел да се окаже напън върху слабото държавно управление.

След видимо обезпечаване на вложенията и съглашение с държавното управление, страната се принуждава да отдели средства за предпроектно изследване. А след изследването нищо не се случва.

Просто сме проучвали това-онова против стотици милиони, а може и милиарди.

Коментар на Калина Андролова в предаването „ Политически НЕкоректно “ по стратегия „ Хоризонт “ на БНР
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР