Доказано е, че арменската кухня е една от най-древните на

...
Доказано е, че арменската кухня е една от най-древните на
Коментари Харесай

Най-популярните арменски рецепти

Доказано е, че арменската кухня е една от най-древните на нашата планета. Археологически данни демонстрират по какъв начин още преди 2 500 години арменският народ е тъга квасен самун и е приготвял разнообразни блюда като шашлик да вземем за пример. Много от тези предписания са непокътнати непроменени и до през днешния ден.

Някои от обичайните способи за подготвяне на храната, както и част от посудата в арменската кухня още преди хилядолетия са взаимствани от азербайджанската и грузинска традиция.

Плодородните долини и поля на тази дребна страна обезпечават доста първични материали за приготвянето на обичайните предписания. Арменски майстори кулинари подготвят превъзходни кюфтета, месо с плодове и неповторимата по усет риба от езерото Севан. Кутап да вземем за пример е обичайно рибно ядене, което участва в кулинарната традиция от близо 1 500 години.

Арменците обичат пикантната и най-много солена храна. Типичен образец за това е обичаното мезе - суджукът, прекомерно лют поради огромното количеството сол, чесън, пипер и канела в състава му.

 Лаваш

На всяка арменска софра участват гъсти супи и ястия с телешко и овче месо. Пролетно време се подготвят сарми от лозови листа, а през лятото най-консумирани са ябълки, дюли, патладжани, чушки и домати, пълнени с кайма, ориз и зелени подправки.

Няма арменско хранене, което да мине без вкусния арменски самун, по-познат като лаваш. Той доближава до половин метър дължина и се прави от доста тънки и дълги питки, които се навиват като палачинки. В някои селски региони към момента се пече както и преди 6000 години - в антични глинени печки тонири, които имат цилиндрична форма и са закопани в земята.

На особена респект в Армения се радват сладкишите. Един от най-обичаните е алани - сушени праскови, пълнени със смлени орехи и захар. Други известни сладки изкушения са пахлава и хати. Много от плодовете с изключение на пресни се употребяват и сушени. От гроздето пък се подготвя добаш – сироп с тъмновишнев цвят, които има и изразени лечебни свойства.

 Пахлава

Традиционният мацун, прочут у нас като мадзун, е един от най-популярните млечно-кисели артикули в арменската кухня. Приготвя се от краве, овче и биволско мляко. В началото се кипва и се охлажда до нужната температура.

Мацун, заквасен от предния ден, след 5-6 часа се охлажда до 5-8 градуса. Полученото прилича гъст катък или извара. С Мацун с прибавен скълцан чесън се подготвя спас – добавка към всяко локално ядене.

Още обичайни арменски предписания: Бозбаш, Арменски бойкоси, Арменски кюфтета, Арменски лаваш, Арменски портокалов сладкиш.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР