Докато влиятелната Европейска народна партия (ЕНП) обмисля изключването на управляващата

...
Докато влиятелната Европейска народна партия (ЕНП) обмисля изключването на управляващата
Коментари Харесай

Защо Орбан търси ново политическо семейство на Унгария?

Докато авторитетната Европейска национална партия (ЕНП) обмисля изключването на ръководещата в Унгария партия ФИДЕС, министър председателят Виктор Орбан интензивно открива интернационалните контакти в опит да откри ново „ политическо семейство “, написа френският вестник Ouest-France. Въпреки рецензиите от страна на Европейския съюз, той укрепва връзките с Русия, реализира взаимни планове с Китай и се надява на „ специфични връзки “ с държавното управление на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.
Според изданието, на 8 януари Орбан е провел диалози с полския си сътрудник Матеуш Моравецки и с Ярослав Качински, партийният водач в сянка, с които е разискал съдействие в границите на промените в Европейски Съюз. Въпреки че няма точна информация за наличието на диалога, обаче, Орбан разгласява взаимна фотография с полските политици и подписва: „ Заедно сме мощ, а поотделно сме слаби “.
Докато Европейски Съюз се готви да стартира огромна промяна и през януари ще провежда конференция за бъдещия бюджет, Будапеща и Варшава вършат всичко допустимо, с цел да избегнат възможна изолираност. По време на председателството на Жан-Клод Юнкер в Европейската комисия имаше спор сред Брюксел и двете страни по въпроса за миграцията, както и спазването на правилата на самостоятелната правосъдна система и медиите. Сега, с идването на поста на Урсула фон дер Лайен, връзките с Унгария може да съсипят интернационалните й контакти: увеличавайки техния брой през последните шест месеца, Орбан желае да получи някаква независимост на деяние в тази област.
Позовавайки се на публикация на The Financial Times, френското издание отбелязва, че Будапеща работи за възобновяване на дипломатическите връзки с режима на Башар Асад, а също по този начин не поддържа Европейски Съюз, който осъди построяването на израелските селища в Палестина и влизането на турски войски в Сирия. Що се отнася до Русия, държавното управление на Орбан призна съветските паспорти, издадени на имигранти от Източна Украйна, и също договаря за присъединение към Евразийската банка за развиване, основана от Русия и Казахстан през 2006 година Тези дейности нервират европейските дипломати, макар че в Унгария припомнят, че постоянно са дали своят вот за пакет от европейски наказания против Русия поради присъединението на Крим и не са единствената страна, поддържаща връзки с Дамаск. Въпреки това Виктор Орбан не крие интереса си към Русия.
Друга източна дестинация за Будапеща е Китай, с който унгарското държавно управление ускорява контактите през последните години. По-специално, Пекин се радва на ниски налози за предприятията, които основава в Унгария, а предходната година Будапеща бе в центъра на спора сред Пекин и Вашингтон за разпространяването на 5G-мрежата и тактиката на Huawei. Според Ouest-France, Унгария постоянно употребява право на несъгласие и блокира решенията на Европейски Съюз, които са неподходящи за китайците. Също по този начин в страната се намира един от най-важните сървъри на Huawei в Европа, а самата компания има подписани държавни контракти в региона на телекомуникациите.
По време на пътешестване до Будапеща предишния февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео даде да се разбере на Орбан, че „ Русия не е единствената страна, която желае да отслаби демокрацията в този район “. Той намерено предизвести, че Китай може да реализира връзки, от които по-късно на Будапеща ще й бъде мъчно да се отърве.
Според създателя на публикацията, Китай употребява формата „ 16+1 “, с цел да раздели Европа. Като част от огромен план за основаване на „ Новия път на коприната “, Пекин построява партньорства с 16 страни от Централна Европа: Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния,  България, Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Македония. Освен това през декември Пекин и Будапеща подписаха съглашение за разкриване на филиал на Университета Фудан в Унгария, първия китайски университет на европейска земя.
И най-после, френски вестник отбелязва доближаването сред Лондон и Будапеща, което Тим Монтгомъри, консултант на английския министър председател, назова „ специфични връзки " по прилика с американските. Освен това, по време на конференция на 17 декември в столицата на Унгария, той посочи приноса на Орбан, Джонсън, Фарадж и Тръмп за възраждането на консервативното придвижване.
Според изданието такава всеобхватна активност на Виктор Орбан отчасти е подбудена от тактическото пресмятане: Унгария е дребна страна и с цел да бъде изслушана в Европейски Съюз и НАТО, би трябвало да вдигне цената си. Говорейки тази седмица за вероятното основаване на нова консервативна група в Европейския парламент, Орбан изрази ясно предпочитание да „ балансира Макрон “ с десни партии. В тази връзка решението за изключване или опазване на участието на ФИДЕС в ЕНП, което ще бъде признато през идващите седмици, ще бъде от решаващо значение.
Превод и редакция: Тереза Герова за " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР