Докато властите в цяла Европа се подготвят за постепенно премахване

...
Докато властите в цяла Европа се подготвят за постепенно премахване
Коментари Харесай

Идеи за опазването на градовете по света от замърсяване след пандемията

Докато управляващите в цяла Европа се приготвят за последователно унищожаване на ограниченията за блокиране поради ковид , те са изправени пред предизвикателство за смяна на градската подвижност. Неправителствената организация „ Yoann Le Petit “ разказва четири потвърдени тактики, които би трябвало да пазят градовете от замърсяване, откакто нормалността стартира да се връща, показана от БГНЕС без редакторска интервенция
Организацията е бранител на идеята за “зелен превоз “ и нова подвижност.
Решенията, взети през идващите седмици, ще дефинират какъв брой здрави, устойчиви и жизнеспособни ще бъдат нашите градове в бъдеще, съгласно Евроактив.
Без решителни дейности неотдавнашният спад на замърсяването на въздуха за жалост ще остане единствено лъх за непорочност, скоро сменен от бързо завръщане на токсични изпарения, както към този момент се следи в Китай, с прекосяване на хората към частни коли и отбягване на градския превоз.
Този риск е изключително обезпокоителен поради възходящите доказателства, че замърсяването на въздуха евентуално ни прави по-уязвими към въздействието на вируса. Но всяка рецесия е опция и положителната вест е, че проучванията сочат, че хората са по-склонни да възприемат нови привички за подвижност в основни моменти на смяна в живота си. Градовете по света схванаха, че в този момент е моментът да се насочат към чистата подвижност и към този момент започнаха да прекрояват градското си пространство. За благополучие не е належащо кметът да преоткрива „ топлата вода “, с цел да озапти излъчванията след блокирането.
Има голям брой вдъхновяващи образци, датиращи от петролната рецесия през 70-те години, когато холандските градове започнаха изцяло превръщане, трансформирало ги в едни от най-оживените градове по света.
Има минимум четири потвърдени тактики за справяне с токсичното замърсяване на въздуха, ограничение на климата от нездравословни излъчвания и подготовка за бъдеще с нулеви излъчвания, което е оповестено от Европейската тактика за зелена договорка и към този момент се трансформира в действителност от група водещи градове.
Път напред
Първо, разпределението на градското пространство се нуждае от главен завой. Не единствено за улеснение на „ физическото разстояние “, само че и за улеснение на по-чисто многообразие в подвижността.
Както сподели изследване на френска държавна организация предходната година, намаляването на автомобилния трафик е наложително за бързо понижаване на замърсяването. Това към този момент се случва в редица европейски градове.
Берлин добави нови „ изскачащи велосипедни алеи “, а по-голямата част от Париж ще влага 300 милиона евро за създаване на колоездачна мрежа с дължина 680 км.
Краков възнамерява да добави колоездачна инфраструктура и да разшири тротоарите, а Вилнюс ще обърне центъра в огромно кафене навън.
Дори Брюксел преобразува центъра на града в зона, в която ходенето и колоезденето имат приоритет пред колите и ще прибавят 40 км велосипедни алеи. Дъблин стартира краткотрайно да отстранява паркингите, с цел да сътвори по-безопасни велоалеи и „ физическо разстояние “.
Второ, тези преобразувания на градското пространство ще работят единствено в случай че публичният превоз с потвърдените му изгоди за чистия въздух се ускори. Това може да се окаже по-предизвикателно от всеки път, защото сега секторът е в тежко състояние с хората, избягващи затворените пространства.
Спадът в използването на градски превоз варира от 80% за рейсовете до 92% за метрото в Лондон. В случая с Германия транспортните специалисти чакат, че при най-лошия сюжет вирусът може да докара до 50% понижение на потреблението на публичния превоз до 2023 година
Необходими са незабавни ограничения, като да вземем за пример положително разчистване на транспортните средства или даване на дезинфектанти за пасажерите разполагаем.
За основаването на нови работни места и възраждането на привлекателността на публичния превоз в този момент е моментът да се удвои електрическия автобусен парк. „ Модерно, чисто и безвредно “ би трябвало да бъде лозунгът. Това ще направи рейсовете като цяло по-привлекателни, както е потвърдено в Париж, където 93% от потребителите на рейсове считат, че прекосяването към електрически модели демонстрира, че операторът се интересува от своите клиенти.
Успоредно с това цифровите решения за билети ще оказват помощ за понижаване на физическите точки за контакт и улеснение на информацията в действително време. Но това също изисква по-гъвкави написания за работа и учебно заведение, с цел да се избегнат резултатите от пиковите часове в метрото или рейсовете. Новите привички като отдалечена работа у дома би трябвало да продължат там, където е допустимо, с цел да се понижи потребността от ежедневни пътувания всеки работен ден.
Налични принадлежности
Трето, време е да изхвърлим мръсните транспортни средства от пътя.
Данните от Лондон, Мадрид и Париж демонстрират, че концентрациите на азотен диоксид (NO2) могат бързо да бъдат понижени с до една трета. Но в актуалната рецесия няколко града - като Брюксел, Милано и Лондон - взеха решение да преустановят съществуващите политики или да забавят новите, с цел да оказват помощ на здравните служащи и главните доставки.
Макар че сходни краткотрайни решения са оправдани, жизненоважно е тези потвърдени принадлежности за по-чист въздух да се задействат изцяло допустимо най-бързо.
Нещо повече, последователното понижаване на замърсяването към този момент не е задоволително: група от водещи европейски градове към този момент са създали курс към зоните за нулеви излъчвания и към този момент има златна опция за някои кметове да интегрират сходни политики в следвирусното обмисляне.
За благополучие, в този момент се оферират други възможности на моторите с вътрешно горене и стават все по-достъпни. При леките коли през първите месеци на 2020 година се следят невиждани продажби на EV, като продажбите на електрически коли в Западна Европа доближават мощните 10% от продажбите (в съпоставяне с 3% единствено няколко месеца преди това).
Електрическите рейсове също превземат европейските улици и спомагат за понижаване на разноските за нашите системи за подвижност. Настоящата рецесия е опция за доста градове да създадат това, което толкоз доста желаеха, само че им липсваше опция, т.е. възбрана на колите с мотори с вътрешно горене по техните улици.
Цялото е по-голямо от сумата от неговите елементи
И най-после, в случай че комбинираме тези промени в градското пространство, публичния превоз и транспортните средства с нулеви излъчвания с новаторски услуги с електрически (или нулеви емисии), споделени и налични при поискване, можем да създадем крачка към „ транспортния парадайс “.
Транспортът и околната среда моделираха комбинираното влияние на тези политики предходната година и откриха, че изминатите от коли километри могат да бъдат понижени с до 60%. Но това също значи, че транспортни средства с огромен пробег, като таксита, частни транспортни средства чартърен като Uber и Kapten или транспортни паркове, би трябвало бързо да преминат към електрически транспортни средства.
И още - новите услуги би трябвало да допълват, а не да заменят публичния превоз, да вземем за пример, като оферират по-евтини цени на услуги за съответни пътувания, каквито се вкарват във френския град Ница през нощта.
Решенията, взети през идващите седмици и месеци, ще дефинират дали ние ще съживим или ще разрушим градовете си. Изолацията ни даде визия за това какви могат да бъдат нашите градове и качеството на въздуха без замърсяващите мотори.
Както неотдавна съобщи президентът на Франция Макрон: „ Когато излезем от тази рецесия, хората към този момент няма да са съгласни да дишат замърсен въздух . Хората ще кажат: " Не сме съгласни с избор, съгласно които ще дишаме въздух, причиняващ бронхит на детето ми “.
" Разполагаме с потвърдени принадлежности за отбягване на връщането към отровен въздух и в този момент би трябвало да ги използваме ", приканват от „ Yoann Le Petit “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР