Докато Великобритания желае Брекзит, чрез който да затвори своите граници

...
Докато Великобритания желае Брекзит, чрез който да затвори своите граници
Коментари Харесай

За малко и назаем

Докато Англия желае Брекзит, посредством който да затвори своите граници за чужденците, то тя не желае да разреши артефактите на същите да си тръгнат с тях. Поне това излиза наяве от новия епизод на разиграващата се към този момент два века драма към собствеността на по този начин наречените мрамори на Еглин.

Това са общо 32 мраморни фризове и фронтонни фигури, които са били " преместени " от Томас Брус, седмия лорд Еглин, сякаш с разрешението на Османската империя в интервала от 1801 до 1812 година от античния Партенон в Гърция във Англия. Първоначално неговите дейности се осъждат от съвременниците му, следва следствие на тогавашния английски парламент, който учудващо не намира нищо неправилно в дейностите му, а след това Короната закупува артефактите против 35 хиляди паунда - узаконявайки собствеността си над тях.

" Ако ви кажа, че ще се отреже Мона Лиза на две и след това половината ще остане в Лувъра, а другата част ще отиде на предпазване в Британския музей, мислите ли, че вашите фенове ще оценят изящността на картината? Това се случи със скулптурите на Партенона ", разяснява проблема в предаване на BBC гръцкият министър председател Мицотакис този понеделник по време на визитата си на островния съюз.

Това, наподобява, не се хареса на неговия английски сътрудник Риши Сунак, който единствено часове преди да се срещнат, анулира събитието. Британското ръководство в началото мощно отхвърляше изказванията на гръцките представители, че повода е обвързвана с повдигнатото от Мицотакис връщане на статуите. Само няколко часа по-късно обаче представителят на английския министър председател удостовери, че срещата е била анулирана от Сунак, тъй като " не би била продуктивна ". Според английския представител от гръцкото държавно управление били дадени обещания, че " няма да се употребява визитата като платформа за наново отваряне на от дълго време позволени разногласия ", а след това това е било нарушено.
Реклама
" Бих желал да изразя моето неспокойствие от решението на английския министър председател да анулира нашата среща единствено часове преди нейното осъществяване. Надявах се да можем да обсъдим ориста на статуите с моя английски сътрудник дружно с други въпроси като Газа, Украйна, климатичната рецесия и миграцията. Който има вяра в правотата на своите визии и в правораздаването, не го е боязън от противоположни причини ", разяснява Мицотакис пред английските медии.

Британският музей от своя страна твърди, че не би могъл да върне статуите, защото те са законна благосъстоятелност на принципала им, само че биха били отворени да ги дават назаем понякога. Това би изисквало въпреки всичко Гърция да признае, че те са благосъстоятелност на Англия. Като отбрана на своите дейности Англия и музеят се базират на закон от 1963 година, който гласи, че се не разрешава раздаването на имуществото на Британския музей.
Свързани публикации Медийна сергия | #Кой предложи Калин Стоянов 23 ноември 2023, 15:30 Гърция си върна капиталовия кредитен рейтинг след повече от 10 години 22 октомври 2023, 09:39
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР