Докато Стоян Мавродиев се пазари за лични имотни сделки с

...
Докато Стоян Мавродиев се пазари за лични имотни сделки с
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: С Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения

Докато Стоян Мавродиев се пазари за персонални имотни покупко-продажби с Димитър Ламбовски, той дава обещание и поддръжка за възможни планове от държавната Българска банка за развиване, която ръководи. Така най-кратко може да се заключи изминал диалог сред двамата, който през днешния ден бе получен от няколко медии и оповестен първо от Гражданско придвижване “БОЕЦ”. Извън този явен спор на ползи има и други проблеми: “детайлът”, че тези имотни придобивки по този начин и не са декларирани от Мавродиев, а също и че той обществено отхвърли да има къща в Гърция предишното лято, написа „ Капитал “.
А в добавка записът вади на показ и детайлности от кухнята на топлите връзки сред политици, регулатори и топ банкер. Мавродиев показва възприятие за непоколебимост на поста си в ББР поради непосредственост с премиера Бойко Борисов и с Делян Пеевски. Последният не е назван поименно, а като “Шиши” – прякор, който беше официализиран от самия Борисов.
Срещата в заведение, може да се датира към началото на септември 2018 година и от репликите сред двамата излиза наяве, че се случва по обяд. Пред “Капитал” някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Ламбовски удостовери, че диалогът е достоверен, само че съобщи, че не знае от кого е юридически и популяризиран. Стоян Мавродиев не отговори на изпратените по мейл въпроси.

Запис с предистория
Скандалът с гръцките къщи на Мавродиев избухна предишното лято посред уличните антиправителствени митинги. На края на едно от регулярните facebook включвания наживо на водача на “Да, България” Христо Иванов, Ламбовски в кадър се чува да му изяснява “Изключил съм си телефона, тъй като тоя се е обадил на Маджо”. Проправителствената пропаганта опита да трансформира репликата, включваща тогавашния водач на силовата формация СИК, в етикет мутра, който да лепне към Иванов. С разплитането на историята обаче се оказа, че под “тоя” се засяга Мавродиев, а звъненето е поради неуредени финансови връзки с Ламбовски към въпросните имотни покупко-продажби. Самият Ламбовски беше позабравена фигура, само че изплува малко по-рано с роля в различен скандал – “Осемте джуджета”.
Тогава версията на Ламбовски можеше в огромна степен да се удостовери с документи и косвени връзки.
Записът обаче дава много по-твърдо доказателство за историята по какъв начин той е продал една къща в гръцкото село Посиди на Мавродиев още до момента в който е ръководител на Комисията за финансов контрол (вероятно през 2015 г.) и втора – когато към този момент е основен изпълнителен шеф на ББР (2018 г.). Формално покупател е кипърска компания Vardesco Holdings. През лятото на 2020 (вече отхвърлен от поста в банката) Мавродиев отхвърли обвиняванията, като в изпратено до медиите писмо съобщи, че не има къща в Гърция и упрекна Ламбовски в изнудване.
“Събрани са доказателства за заканите на Ламбовски към мен – за пожелан рекет в изключително огромни размери, както и заканите му да съсипе мен и посочените нагоре политици (бел. ред. – Борисов и Пеевски). Тъй като мястото на незаконното действие е в Гърция – искът ми е адресиран към гръцките управляващи. Вече са сезирани следствените органи и прокуратурата в Гърция. В момента, в който бъдат подхванати дейности от гръцките управляващи, ще ви осведомявам с всички подробности”, написа Мавродиев, като до момента информация с или без детайлности не е предоставяна.
Изтеклият запис несъмнено не звучи като изнудване, а всички елементи подхождат на разказаното от Ламбовски тогава, като огромна част от него е пазарлък по какъв начин тъкмо да се реализира заплащането на цената от 600 хиляди евро и документалното прекачване на собствеността. Накрая ангажимента е офшорката на Мавродиев да преведе 400 хиляди евро, за 150 хиляди да му даде квитанция, а 50 хиляди евро да ги докара водачът на Мавродиев в кеш (бел. ред. по принцип в България има законов предел за заплащанията в брой до 10 хиляди лева, а в Гърция даже 1500 евро). Ламбовски изключително държи на тази част поради предходен опит с непокрити отговорности по имотни покупко-продажби. А Мавродиев го успокоява с “джентълменската си дума”. “Никога не съм лъгал в близо 50-годишния си живот и не считам занапред да ставам измамник и измамник”, безапелационен е банкерът.

Банкер с богати връзки
Извън съответната тематика на срещата обаче има и други реплики, които повдигат завесата на някои подмолни връзки. Мавродиев към оня миг декларира, че е в прелестни връзки и с Бойко и с Шиши и показва успокоение, че ръководството е стабилно. “Виждам, че с Доган си имат договорка. И си ги крепят. Да де, да де, тва споделям, тва споделям, че с Шиши знаеш, че съм непосредствен, в положителни отношения”, изяснява той и добавя: “Шиши сподели, сутринта сме си говорили с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предварителни избори. Мандата до края!”
Близостта с Шиши и благоволението му се промъква постоянно като тематика. Например, двамата с изключение на имотните си покупко-продажби разискват и вероятно ББР да финансира бъдещи енергийни планове на Ламбовски. Уточняват се и лимитите, в които това става само с утвърждението на управителния съвет ( “До 2.5 милиона евра сме ние, можем да го вземеме решението”).
“Е, тва са дребни планове, обаче дребни планове, тука щипнеш 4-500, там нали 2-300. Ся, да докараме некой огромен примерно дето за доста пари обаче там ще би трябвало с Шиши да се забележим персонално да му опиша. Аз не съм го виждал от 10 години сигурно”, изяснява Ламбовски. Какъв тъкмо е замисълът не излиза наяве, само че се схваща, че той зависи от това дали “Георг Цветански е с “протекции”. Връзката е неразбираема, а Цветански е прочут като участник в приватизацията на два фармацевтични завода през “Балканфарма” и съакционер в голф план с Красимир Гергов.
Все отново на Пеевски не са му спестени и квалификации “Според мене не е проблем с протекциите. Шиши тъй като е лаком. Никога не му стигат и бучи”, прави оценка обстановката Ламбовски.
Самият Мавродиев се раздели с поста си в ББР преди година, откакто министър председателят Бойко Борисов обществено го уволни поради следващия огромен заем, този път 75 млн. лева за близо до колекторската “С.Г. груп” сдружение, при започване на пандемията. Преди това ББР финансира редица свързани с Движение за права и свободи и персонално с Пеевски компании с големи заеми, достигащи и до над 100 и даже 150 млн. лева В тази специфична група попадаха “Булгартабак”, “Техномаркет”, “Слънчев ден”, а също и обвързвана с Румен Гайтански-Вълка “Роудуей кънстракшън”, която получи голямата сума, с цел да придобие районно пътностроително сдружение с близо 10 пъти по-малък годишен оборот.
Стои и въпросът по какъв начин работилият на държавни позиции (КФН и ББР) употребява кипърска офшорка и придобива парцели за над 1 млн. евро в чужбина. И кой (извън Шиши и подчинените му органи) ще направи инспекция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР