Докато Русия засилва кибератаките си срещу Украйна наред с военната

...
Докато Русия засилва кибератаките си срещу Украйна наред с военната
Коментари Харесай

Атаките срещу Украйна може да прераснат в тотална кибервойна

Докато Русия ускорява хакерските атаки си против Украйна наред с военната инвазия, държавните управления от двете страни на Атлантика се тормозят, че обстановката може да се трансферира в други страни, трансформирайки се в тотална кибервойна.

Русия бе упрекната за редица хакерски атаки, ориентирани към държавното управление и банковата система на Украйна през последните седмици, въпреки че Москва отхвърли всякаква интервенция.

В четвъртък компанията за киберсигурност ESET съобщи, че е разкрила нов злоумишлен програмен продукт, ориентиран към украински организации. Такъв програмен продукт има за цел да изтрие данни от системите, към които е ориентиран, написа CNBC.

Ден по-рано уебсайтовете на няколко украински държавни ведомства и банки се сринаха вследствие на DDoS (б.р. – офанзива от вида „ отвод на услуга “ цели да извади от строя даден уебсайт, насочвайки към него голямо количество трафик, на който той не е в положение да издържи).

Това се случи след обособена офанзива предходната седмица, при която бяха свалени четири украински държавни уеб страницата. Тогава чиновници на Съединени американски щати и Обединеното кралство я приписаха на съветското военно разузнаване.

Съобщава се също, че жителите на Украйна са получили подправени текстови известия, в които се споделя, че банкоматите в страната не работят. Според специалистите по киберсигурност това наподобява на тактичност за всяване на боязън.

Настъплението от офанзиви докара до опасения от по-широк цифров спор. А западните държавни управления се приготвят за киберзаплахи от Русия и обмислят по какъв начин да им отговорят.

Длъжностни лица както в Съединени американски щати, по този начин и във Англия предизвестяват бизнеса да бъде нащрек за подозрителна активност от Русия в своите мрежи. Междувременно естонският министър председател Кая Калас сподели в четвъртък, че европейските народи би трябвало да са „ наясно със обстановката с киберсигурността в своите страни “.

NBC News заяви в четвъртък, че на президента Джо Байдън са били показани варианти за осъществяване на американски хакерски атаки против Русия, които да нарушат интернет връзката и да спрат електричеството. Говорител на Белия дом отхвърли информацията.

Въпреки това откривателите по киберсигурност споделят, че онлайн спор сред Русия и Запада в действителност е вероятен, въпреки че тежестта на всяко сходно събитие може да бъде лимитирана.

„ Мисля, че е доста допустимо, само че мисля, че също по този начин е значимо да разсъждаваме върху действителността на кибервойната “, сподели за CNBC Джон Хълквист, вицепрезидент по разбор на разузнаването в Mandiant.

„ Лесно е да се чуе този термин (киберевойна) и да се съпостави с същинска война. Но действителността е, че множеството от хакерските атаки, които сме виждали, са били ненасилствени и значително обратими. “

Тоби Луис, началник на разбора на заканите в Darktrace, сподели, че офанзивите до момента са били значително фокусирани върху поддръжката на физическата инвазия на Русия в Украйна.

Изглежда, че Русия търси физическата земя и територия, а не стопански лостове, за които една киберкампания може да бъде по-ефективна “, сподели той пред CNBC.

Изследователи от Symantec обаче споделиха, че злоумишлен програмен продукт, открит в Украйна, е засегнал и украинските държавни ведомства в Латвия и Литва, намеквайки за евентуално „ преместване “ на съветската тактичност за кибервойна в други страни.

„ Това евентуално демонстрира началото на съпътстващото влияние на този киберконфликт върху световните вериги за доставки и може да има прочут резултат върху други западни страни, които разчитат на някои от същите реализатори и снабдители на услуги “, сподели Луис.

Няколко страни от Европейския съюз, в това число Литва, Хърватия и Полша, оферират поддръжка на Украйна със стартирането на екип за бързо реагиране в кибернетичното пространство.

„ Ние от дълго време допуснахме, че хакерските атаки ще бъдат част от арсенала на всяка национална страна и мисля, че това, на което сме очевидци за първи път в човешката история, е, че хакерските атаки са се трансформирали в оръжието за първи удар “, разяснява Хитеш Шет, основен изпълнителен шеф на Vectra AI.

Шет допусна, че Русия може да предприеме ответни хакерски атаки в отговор на глобите на Запада, оповестени по-рано тази седмица. Според него Москва има скрити канали за офанзива на институции.
Какво следва?
Русия от дълго време е упреквана от държавните управления и откривателите на киберсигурността в осъществяване на хакерски атаки и акции за дезинформация, целящи удар върху стопанската система и подкопаване на демокрацията. Сега специалистите споделят, че Кремъл може да предприеме по-сложни форми на хакерски атаки, ориентирани към Украйна, а евентуално и към други страни.

През 2017 година зловреденият програмен продукт NotPetya съумя да болести компютрите по целия свят. Първоначално офанзивата с него бе ориентирана към украински организации, само че бързо се популяризира в международен мащаб, засягайки огромни корпорации като Maersk, WPP и Merck. Анализите сочат за породени обща вреда от над 10 милиарда $.

„ Ако фактически насочат подобен тип активност против Запада, това може да има доста действителни стопански последствия “, сподели Хълтквист.

Другият миг, за който сме загрижени, е, че те преследват сериозна инфраструктура.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР